Jak spočítat spálené kalorie na kole z wattů?

Autor

Cyklisté mají při počítání kalorií zásadní výhodu oproti běžcům, plavcům, jogínům, kulturistům a vlastně všem dalším atletům na světě. Nemusí totiž spoléhat na nepřesné kalorické tabulky a aplikace. Díky watt metrům mohou cyklisté spočítat spálené kalorie na kole velice přesně. Kolik kalorií tedy spálí hodina jízdy při průměrném výkonu 200 wattů?

Jak spočítat spálené kalorie na kole z wattů?

Existuje jednoduchá rovnice. Vše, co k výpočtu potřebujeme, je znalost času stráveného jízdou na kole, průměrný výkon za daný čas a následující základní rovnici: výkon (watty) * čas (vteřiny) = energie (joul).

Vydanou energii ale budeme chtít měřit v kaloriích, ne v joulech. To, čemu se běžně říká zjednodušeně kalorie, jsou ve skutečnosti kilokalorie, proto se také používá zkratka kcal a ne cal. Z těchto důvodů budeme muset jouly na kalorie převést v poměru 1 joul = 0,238902957619 kcal.

Cyklista je pouze 24% efektivní motor

Dalším problémem této rovnice je fakt, že člověk není stoprocentně efektivní motor. Spoustu energie při šlapání na kole vynaložíme na produkci tepla, udržování rovnováhy a podobně. Dle odhadů je efektivita člověka na kole pouze přibližně 24 procent. Jinými slovy cyklista spálí 5 joulů na každý 1 joul, který zaznamená watt metr v pedálech.

Watt metr může velmi dobře posloužit k získání informací, kolik jste při tréninku spálili kalorií. Foto: Michal Červený

 

Reálný výdej v joulech tedy musíme vynásobit koeficientem 0,24 abychom tuto nízkou efektivitu zohlednili. Výše zmíněný koeficient pro převod mezi jouly a kilokaloriemi 0,2389 je shodou okolností velice podobný. Oba výše zmíněné problémy se tedy navzájem vyruší, takže nakonec stačí, když v původní rovnici nahradíme jouly za kcal.

To, že jsme kalorie násobili 1000, abychom dostali kilokalorie (kcal) znamená, že musíme v rovnici upravit i čas. Poslední změnou tedy bude přidaný násobek koeficientem 3,6 tak, abychom mohli vyplňovat čas v hodinách. Tím dostáváme finální použitelnou podobu rovnice.

Stačí tedy vynásobit průměrný výkon na kole ve wattech počtem hodin, které jízda trvala, a výslednou hodnotu ještě vynásobit koeficientem 3,6. Výsledné číslo udává počet spálených kalorií během jízdy:  výkon (watty) * čas (hodiny) * 3,6 = energie (kcal).

Froome dokáže udržet výkon 414 wattů za 30 minut

Nyní můžeme snadno odpovědět na úvodní otázku kolik kalorií spálí hodina jízdy, jestliže je 200 wattů průměrný výkon sledovaného cyklisty: 200 wattů * 1 hodina * 3,6 = 720 kcal.

Jen pro zajímavost, čtyřnásobný vítěz Tour de France Chris Froome z formace Ineos je schopný udržet výkon až 414 wattů po dobu 30 minut. To znamená, že je schopný spálit stejné množství jako docela fit cyklista za polovinu času (414 wattů * 0,5 hodin * 3.6 = 745 kcal).

Cyklista Chris Froome z týmu Ineos během přípravy na trenažéru. Foto: instagram Chrise Froomea

 

Samozřejmě i tato čísla nejsou absolutně bezchybná. Zejména koeficient efektivity cyklisty v podobě čtyřiadvaceti procent je pouze odhad. Dá se ale říci, že takto spočítané hodnoty kalorií jsou přesné asi s odchylkou čtyř procent.

Jde ale o výrazně přesnější výpočet, než nabízí většina kalorických tabulek, kalkulaček a aplikací, u kterých je nutné počítat s odchylkou nejméně třicet procent, ale často i daleko vyšší.

Text: We Love Cycling

 

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé