Jak správně mazat řetěz

Autor

Pár minut, které každému cyklistovi zvýší prožitek z jízdy. Nepochybně mnoho z pravidelných uživatelů bicyklu zažilo pocit, kdy vyjížďku zprotiví rachtání řetězu. Přitom jeho promazání nepředstavuje žádnou vědu, která by byla i pro minimálně manuálně zručného jedince neproveditelná či časově náročná.

Jak správně mazat řetěz

Přitom pár desítek sekund pravidelné péče věnované řetězu vysoce zvýší životnost klíčové součásti každého kola, navíc uživateli dopřeje mnohem komfortnější zážitky v sedle.

Zejména po zimní pauze je důležité věnovat řetězu patřičnou pozornost, ovšem vyplatí se jej patřičně promazat před každou jízdou. Rozhodně je příjemnější absolvovat vyjížďku s plynule jdoucím hnacím ústrojím než špatně opečovávaným řetězem.

Zvolte správné mazivo

Prvotním krokem je výběr ideálního maziva. Zatímco v minulosti byla škála prostředků velice omezená, v současnosti je nabídka pestrá. Je třeba rozlišovat, zda se chystáte v sedle bicyklu vyrazit v dešti či hodně vlhkém prostředí, případně zda jste ve zcela suchém podnebí, na cestách s mimořádnou prašností nebo se chystáte užít si extrémní vyjížďku tvořenou bahnitými pasážemi.

Některá maziva přitahují méně nečistot, nicméně vyžadují aplikaci přibližně po každých dvou stech kilometrech. Pro dámské pohlaví je pak vhodné použít přípravek na základě vosku, který je sice méně odolný vodě, ovšem řetěz je čistý a na těle ani oblečení cyklistky prakticky nezanechává stopy.

Na trhu jsou k mání i prostředky složené z vazelíny a speciálního ředidla. Ve správné kombinaci směs pronikne do řetězových článků a zajišťuje mimořádně tichý chod řetězu.

Klidně můžete použít i levnější olej, vždy však musí být určený pro jízdní kola. Nikdy, ani v případě nouze, nesahejte po kuchyňském oleji. Obecným doporučením je pak upřednostnit v případě zcela tekutého maziva „kapátko“ před sprejem.

 

Očistěte řetěz

Klíčová pro bezproblémový chod je čistota řetězu bez ohledu na mazivo, které se rozhodnete použít. Prvním krokem by tedy mělo být odmaštění řetězu. Vhodný přípravek bez potíží zakoupíte ve všech cykloprodejnách, ale najdete je i v regálech řetězců hypermarketů.

Pak už stačí jen hadr, který může představovat staré bavlněné tričko. Pro cyklisty trávící v sedle přeci jen více hodin se vyplatí pořízení tzv. pračky na řetěz, k níž výrobci většinou dodávají i patřičné náplně. Odmašťovadlo nastříkejte na řetěz, jednou rukou na něm přidržte hadr a volnou paží zatočte pedály. Pokud se chystáte použít bicykl po delší době, možná bude třeba řetěz třeba očistit důkladněji. Ale mnohdy pak stačí hadr vyměnit za starý zubní kartáček a kritická místa vydrhnout trošku důkladněji.

Aplikujte mazivo

Jestliže je řetěz vyčištěný a máte připravený prostředek určený k promazání, nic nebrání aplikaci maziva. Volnou rukou přitom točte pedály, aby se mazivo naneslo rovnoměrně po celé délce řetězu.

Nebojte se celou proceduru opakovat, mazivo pak pronikne do všech záhybů a ulpí i na převodníku a „kazetě“. Pokud nepoužíváte vazelínu či vosk, nádobu nezapomeňte důkladně protřepat. Mazivo je většinou tvořeno několika komponenty, které se mohou při delší odstávce oddělit.

Posledním krokem by mělo být opětovné a velmi lehké očištění řetězu z vnější strany. Právě zde mohou ulpět při jízdě nečistoty, které následně zhorší výkon řetězu. Opět stačí vyřazený oděv, v žádném případě však nepoužívejte hadr, jímž jste řetěz odmašťovali.

Ač to nevypadá, celý proces vám nezabere více než pět minut. Odměnou vám bude příjemný prožitek z jízdy, kterou si s nenamazaným řetězem rozhodně nevychutnáte naplno.

Foto: Mallorca Cycling Center

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest