Jak trénovat v době karantény?

Autor

Dění kolem krize způsobené šířením nového typu koronaviru způsobilo značné obtíže mnoha odvětvím včetně toho našeho, cyklistiky. Kvůli nařízením se musí rušit veřejné akce, což odnesly i tradiční slavné závody, jako Paříž-Roubaix, Lutych-Bastogne-Lutych, nebo Milano-San Remo. Představuje ale opravdu současná situace pro vyznavače jízdy na kole nepřekonatelnou překážku?

Jak trénovat v době karantény?

Opravdu musíme sedět doma?

Z vyjádření vlády vyplývá, že jízda na kole jako taková zakázaná není a ani není nutné mít po celou dobu na obličeji roušku. Musíme ovšem při ní dodržovat určitá pravidla. Především by cyklisté měli mít možnost si zakrýt něčím ústa a nos ve chvíli, kdy se s někým potkají a potenciálně se mohou navzájem nakazit. Ideální variantu představuje šátek na krku. Dalším důležitým pravidlem je, že lidé se nemají shlukovat, a to ani v parku, ani na kole. Jízda ve skupině tedy povolena není. Za výjimku se dá považovat rodinný výlet do přírody, ale dávejte pozor s výběrem lokality, především cyklostezky podél řek začínají být přelidněné.

Trénink v domácím prostředí

K tréninku doma se dá využít hned několik metod, přičemž inspiraci můžete hledat na různých internetových serverech. Zkusíme si představit pár z nich, jež jsou vhodné pro cyklisty.

Cyklistické trenažery

Skvělou variantou pro trénink doma jsou rozhodně inteligentní cyklistické trenažery, které jsou stále častěji využívány jak mezi hobíky, tak profi cyklisty. V kombinaci s moderními technologiemi nabízejí opravdu zajímavou možnost, jak si doma „projet“ slavná cyklistická stoupání a poměřit se s lidmi z celé planety Trenažer nasadíte místo zadního kola, propojíte s televizí a můžete vyrazit. V druhé polovině března proběhla také premiéra virtuálních závodů, které jsme organizovali společně se společností Rouvy pod názvem Rouvy spring classics. Série se skládala z pěti etap, jejichž průběh jste mohli sledovat živě na platformě YouTube a nutno říct, že se na startu sešla velice silná konkurence tvořená elitními českými bikery, ale i zahraničními borci. Jestli vás toto virtuální závodění zaujalo, tak věřte, že v dubnu se můžete těšit na další dva závody. Informace o virtuální KPŽ serii vypustíme do světa po víkendu.

Jak trénovat s trenažerem

Cvičení s vlastní vahou

Posilování s vlastním tělem se dá provozovat kdekoliv a kdykoliv, může sloužit jako kompenzace, ale zároveň se s jeho pomocí můžete posunout v cyklistice dál, než byste možná čekali.  Můžeme si vybrat ze cviků určených k budování svalové hmoty, tedy nabrání síly do nohou, kterou na kole budeme potřebovat. Dalším typem jsou core cviky sloužící ke stabilizaci těla. Tato varianta cvičení vám pomůže především v technice vaší jízdy na kole a často může být podceňován její význam. Třetí možností jsou cviky kompenzační, především stretching a yoga. Kompenzační cvičení by rozhodně neměla ve vašem tréninkovém deníku chybět.

Domácí posilování nohou

Core workout

Kompenzační cvičení

Jak prosté to může být

Jak trénují profíci

Současná situace vážně postihla i profesionální sportovce včetně cyklistů. Pro zajímavost se podívejte na facebook české mtb reprezentace, kde jsou pravidelně v rámci projektu „trénuj s repre“ zveřejňovaná videa, jak česká špička v jednotlivých odvětví cyklistiky tráví své dny v karanténě. Koukněte také, jak dře v posilovně nejlepší biker poslední dekády, Švýcar Nino Schurter. Schválně, byli byste schopní napodobit některé z jeho cviků?

Facebook české mtb repre

Nino v gymu

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé