Jízda v dešti? Vyhněte se loužím, použijte blatníky a správnou bundu

Autor

Cyklistika v dešti není zrovna zábavná. Ale je součástí života na kole bez ohledu na roční dobu. Někdy možná vyrazíte na kolo smířeni s faktem, že déšť podle předpovědi přijde, jindy prostě dorazí mraky nasáklé vodou neočekávaně nebo jednoduše svědomitě plníte tréninkový plán, tudíž jste v sedle cepováni přívaly vody od prvních metrů. Zádrhelem a velkou nepříjemností může být i voda na cestách po předchozím dešti.

Jízda v dešti? Vyhněte se loužím, použijte blatníky a správnou bundu

Každopádně je možné podniknout kroky, jimiž negativní dopady jízdy v mokru eliminujeme. Jak zní deset rad pro cyklistické nadšence polykající kilometry na jednostopém miláčkovi i za deštivého počasí

Investujte do nepromokavé bundy

Nejdůležitějším prvkem pro boj s deštěm je bunda. Voděodolné svršky udrží vaše tělo suché, což je základ. Současně však vyberte dostatečně prodyšný materiál, který pomůže regulovat teplotu a nebudete se tudíž při jízdě přehřívat. Je pochopitelně možné použít i slabou pláštěnku, pokud správně poskládáte vrstvy pod ní.

Použijte blatníky

Nejde o vizuálně nejlepší řešení, navíc mohou poněkud chrastit na nerovnostech, ale jsou zásadní. S jejich pomocí zůstane voda stříkající od kol mimo vaše nohy a tělo. Jde o vítaný doplněk i v okamžiku, kdy při jarních jízdách neprší. I vlhké silnice na kole bez blatníků totiž mohou z krátké tréninkové jízdy učinit hodně mučivý zážitek.

Nezapomínejte brýle a rukavice.

Zvolte dostatečně silné a voděodolné rukavice, aby udržely prsty v teple, ale současně jste neztratili šanci ovládat kolo. Ruce nesmí za žádnou cenu prokřehnout, protože pokud nebudete mít komfortní pocit, jde o zásadní problém. Stejná poučka však platí i pro nohy. Proto je vždy dostatečně izolujte. Mnohdy stačí prostý trik. Na ponožky natáhněte jednoduše igelitové sáčky. Až následně přetáhněte návleky. Jde o levné řešení, pocit sucha však výrazně prodloužíte. Samozřejmostí je použití kvalitních brýlí, které se nebudou mlžit a voda z nich bude dobře odtékat, protože v opačném případě se dostanete do velkých problémů.

Požijte nepromokavou čepici

Vzduchové otvory v přilbě jsou fajn v parném létě, nikoliv v dešti. Správně zvolená čepice udrží vaši hlavu i za proměnlivého počasí v suchu. Navíc pokud vyberete doplněk hlavy s kšiltem, zaručíte očím větší ochranu před stříkající vodou.

Vyhněte se loužím

V dětství představoval průjezd louží na odrážedle či později malém kole vítanou kratochvíli, ovšem ve vysoké rychlosti na kole za pár desítek tisíc jde o záležitost, které je třeba se jednoznačně vyvarovat. A to i v případě použití blatníků. Nejde totiž jen o případnou nechtěnou sprchu, kterou tělu průjezdem louže dopřejete. Kaluže totiž mohou skrývat neviditelná nebezpečí, s jejichž „pomocí“ se snadno octnete na zemi a v horším případě si způsobíte zranění.

 

Chcete si kromě skvělého sportovního zážitku odvézt z našich závodů také něco na památku? Navštivte v areálu zázemí kteréhokoliv závodu Kolo pro život moderní přívěs Boutique KPŽ – prodejní stánek plný hezkých upomínkových předmětů, jako jsou hrníčky  s logem 20 let, originální cyklistické dresy a funkční doplňky, pamětní seriálová trička, bidony a další nezbytné doplňky či vychytávky pro každého bikera jako ponožky, žabky, kšiltovky, tašky, blatníčky, stínítka nebo šikovné pouzdro na doklady, klíče a peníze Poc Pac.

Pokud nestihnete zakoupit na místě, nezoufejte. Vše můžete pořídit na našem eschopu ZDE

 

 

Prodej reklamních předmětů

Dárky na památku v Boutique KPŽ

Snižte tlak

Pokud do deště vyrážíte už od prvních metrů, není od věci snížit tlak v pneumatikách. Získáte větší přilnavou plochu, tudíž budete mít nad kolem větší kontrolu. A protože déšť vždy přinese na silnice spoustu nečistot v podobě bodláků, trnů, drobných kamínků či úlomků skla, nikdy nevyjíždějte bez lepení nebo rezervní duše. A po každé jízdě pneumatiky zkontrolujte.

Použijte světla

Viditelnost v dešti podstatně klesá. A je zcela jedno, zda vás srážky v sedle kola zastihnou uprostřed dne nebo v pozdním odpoledni, kdy se smráká. Aby vás ostatní účastníci silničního provozu nepřehlédli, nezapomínejte používat světla. Jde o vaši bezpečnost.

Vyčistěte řetěz

Pokud vás během jízdy zastihnete déšť, i přes veškerou nechuť byste hned doma měli kolo osušit a používat odmašťovač řetězů. Několik následně nanesených kapek lubrikantu vám zajistí dostatečně komfortní příští jízdu a současně prodlouží životnost řetězu. V ideálním případě je po deštivé jízdě vhodné vysušit a promazat všechny „nepevné“ části kola, ale ruku na srdce: něco takového není příliš realistické, tudíž zkuste alespoň ten řetěz...

Použijte trenažér

Jakkoliv je trénink v domácích podmínkách nudný, zvažte, zda není lepší upnout kolo do trenažeru. Intervalový trénink v rozmezí třiceti minut až hodiny může plně nahradit přípravu ve venkovních podmínkách. A zůstanete v suchu.

Jeďte do tepla

Období dešťů nekončí? Už vás nebaví sedět doma na trenažéru? Sbalte se a zamiřte za tréninkem do tepla. Španělsko či jih Itálie v časných jarních týdnech jsou parádním osvěžením cyklistické přípravy.

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé