Jsem ráda „oběma kolama na zemi“

Autor

Mluví se o ní jako o velké naději české cyklistiky. Však se taky Tereza Neumanová ve svých dvaadvaceti letech už dvakrát stala mistryní republiky. A jede dál!

Jsem ráda „oběma kolama na zemi“

Terko, pamatuješ si svoje první kolo?

To si teda nevzpomenu (smích). Ale helmu si pamatuju! Několikrát jsem v ní zkoušela stojku na hlavě a doma ji mám doteď.

Kdy tě napadlo, že by se kolo mohlo stát něčím víc než jen koníčkem?

Na kole jsem jezdila i závodila od malička, takže nějaký zlomový bod asi nebyl. Nejdůležitější rozhodnutí pro kolo proběhlo přibližně na konci základní školy, kdy jsem postupně přestala dělat závodně všechny sporty. Na střední škole pak i běžecké lyžování, abych se mohla věnovat jen kolu.

Baví tě víc silnice, nebo MTB?

To je těžko říct. Vzhledem k tomu, že od třinácti let kombinuju oboje, vlastně nepřetržitě, tak už je to teď taková symbióza (bych nevěřila, že takový slovo někdy použiju  (smích) ) tréninku i závodů. Jsem ráda, že mi v týmu dají příležitost věnovat se částečně i silnici, i když to v letošní sezóně moc nešlo. Ale hlavní náplní jsou pro mě určitě bajky. Nemůžu asi říct, co mě baví víc, protože na obou kolech trávím skoro stejně času a jsem za to ráda. Baví mě, co dělám.

Jsou na tebe kluci z týmu hodní? :)

Jsou! Občas si ze mě dělají srandu, někdy i drsnou, ale snažím se jim to vracet! Se přece nedám (smích).   Jinak na kluky nemůžu říct půl špatného slova. Když jsem v nesnázích, tak jdou vtípky stranou a snaží se mi pomoct.

Jsi nejmladším členem týmu Accolade. Vycházejí z toho pro tebe nějaké speciální úkoly, jako je to třeba u kolektivních sportů?

To naštěstí ne. A doufám, že i po tomhle rozhovoru to tak zůstane.

Kdo tě k cyklistice přivedl?

Od malička mě vedli k různým sportům rodiče (cyklistika, atletika, tenis, hokej, gymnastika, plavání). Bez nich bych ničeho nedosáhla. Dělala jsem toho spoustu, ale postupem času zůstala cyklistika.

Zkoušela si někdy downhill?

Nezkoušela. Mám radši, když jsem oběma kolama na zemi. To už by v downhillu občas nešlo. Podle mě na to člověk musí mít trošku menší pud sebezáchovy, závoďáci mají můj obdiv.

Při tréninku techniky musí jít člověk do extrému, aby se zvládl posouvat. Traily a singletracky nebo nějaké sjezdy, které je lepší sjet než sejít, mě ale hodně baví!

Jsi aktivní na sociálních sítích, baví tě podobná komunikace s fanoušky?

Baví mě to! Občas se nad tím člověk i pobaví a já doufám, že to baví i lidi.

Máš nějaký cyklistický vzor?

Anna van Breggen, skvělá cyklistka, mistryně světa, sympatická holka a jednu dobu během kariéry zvládla kombinovat na skvělé úrovni mtb i silnici.

Co tě nejvíc baví, když zrovna nedupeš do pedálů?

Ráda trávím čas v kuchyni, vařením nebo pečením. Vzhledem k tomu, že studuji na pedagogické fakultě, velkou část času mimo kolo zabírá právě studium.

Jak vůbec došlo k tomu, že ses ocitla v profesionální stáji Česká spořitelna Accolade cycling team?

Hledala jsem možnost, jak se posunout dál, mít lepší závodní program a věnovat se cyklistice na profesionální úrovni. Zkusila jsem Radima oslovit a klaplo to.

Váš tým má na starosti legenda Radim Kořínek. Věděla si hned od začátku, kdo ten „pán“ je a co má za sebou?

Věděla, na závody horských kol jsem jezdila odmalička, takže jsem jméno znala. Radim toho má za sebou hodně a je super, že se nám snaží svoje zkušenosti předávat.

Taky si pamatuju, když jsem jako malá jezdila na závody KPŽ a koukala tam na kluky z České spořitelny nebo si nechávala podepsat helmu od Terky Vlk Huříkové.

Kdyby ses mohla zasnít… Jaké jsou tvé cyklistické cíle?

Chtěla bych se dostat na tu úplně nejvyšší úroveň, které jde v cyklistice dosáhnout.

Kde nejčastěji s klukama nebo sama trénuješ?

Teď nejčastěji v Praze, kde bydlím. Tréninky objedu sama, s klukama by to pro mě bylo skoro závodní tempo.

Máš pro letošní rok nějaké výsledkové cíle?

Většina vrcholů sezóny už je za mnou. S mistrákem na bajkách, kde jsem byla 3. v U23, jsem vcelku spokojená. Byl to takový stabilní výkon, i když jsem se snažila, abych na tom právě na mistráku byla nejlíp, což se mi úplně nepovedlo. Na silničním mistrovství, kam jsem přijela obhajovat titul, jsem nakonec dospurtovala druhá. Výsledek mi udělal radost i po tom, jak se celý závod vyvíjel.

Jezdíš seriál závodů KPŽ. Jaká je tvá oblíbená trať?

Intenzivně jezdím KPŽ druhým rokem a stále mi nějaké tratě chybí. Z těch, kde jsem závodila, se mi nejvíc líbil Karlštejn. Do té oblasti jezdím často i trénovat a mám to tam ráda.

Pamatuješ si moment, když jsi poprvé zacvakla tretru do pedálů? Kdy myslíš, že je vhodné s nášlapy začít?

Jooo, to si pamatuju, hned na první křižovatce jsem se poskládala k zemi, ale takové zkušenosti má asi hodně lidí :D

Když jsem byla malá, tretry se moc nedělaly v malých velikostech. Teď už mají nášlapy i malé děti na závodech. Myslím, že je to pro ně i bezpečnější, protože některé tratě už jsou poměrně technické a prckové zvládnou jet opravdu rychle! Ale od kdy? Přesně se to asi říct nedá, záleží na tom, jak moc se člověk kolu věnuje. Teda podle mě.

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest