Osm největších cyklistických chyb

Autor

Cyklistika je zdánlivě jedním z nejsnadnějších sportů na světě. Skočíte do sedla, zatlačíte do pedálů a už uháníte vstříc radosti z pohybu. Jenže jakkoliv vypadá jízda na kole lehce, jde ve skutečnosti o velice sofistikovaný pohyb, při němž se dělá mnoho chyb, z nichž plyne následně řada problémů.

Osm největších cyklistických chyb

Základním předpokladem je, že máte vyladěné a pravidelně servisované kolo. Jestliže je váš stroj připravený, máme pro vás rady, jak se vyvarovat základním a stále se opakujícím chybám...

Jízdy bez přilby

Bez ohledu na délku jízdy, kterou plánujete, a terén, do něhož se chystáte, nikdy nevyrážejte bez přilby. Jde o zásadní chybu, při níž ohrožujete vlastní život. Ani pro případný přesun v délce pár metrů kupříkladu od kamaráda po vyjížďce či z restaurace nenechávejte přilbu viset na řídítkách, ale mějte ji na hlavě! I nevinné zaškobrtnutí v minimální rychlosti končící pádem může způsobit obrovské zdravotní patálie.

Sedlo příliš nízko, nebo vysoko

Jestliže nemáte sedlo ve správné poloze, snadno si můžete přivodit zranění kolen, stehenních svalů, vazů či přitahovačů. Jestliže máte kolo postavené vedle sebe, mělo by sedlo být na úrovni kyčle. Pro první jízdy by sedlo mělo být v tzv. neutrální poloze, nemělo by tedy být nakloněné nahoru nebo dolů. Hned po pár metrech byste měli být schopni vyhodnotit, zda se v sedle kola cítíte pohodlně.

 

Prádelna

Prádelnu KPŽ bude milovat nejen váš dres

Řídítka jsou příliš nízko, nebo vysoko

Vždy při nastavení kola by nejprve mělo být provedeno nastavení sedla, až následně nastavení řídítek. Pokud je uživatel bicyklu začátečník, může být rozdíl mezi výškou sedla a řídítek jeden až dva centimetry. Po několika tréninkových jízdách si na pozici zvyknete a můžete pozici řídítek změnit, s přibývajícími kilometry klidně i trošku experimentovat. Mějte však na paměti, že základním faktorem je vaše pohodlí. I korekce pozice o pár milimetrů může vést ke zranění v podobě přetížení zad či třísel.

Špatná volba oblečení

Podíl na radosti z jízdy má i volba vhodného oblečení. Ač jde o zdánlivou maličkost, komfort z hlediska použitého ošacení se zásadně promítá do pocitu z tréninku. Je důležité mít kalhoty se správnou „vložkou“, protože staré a opotřebované kalhoty mohou vést při dlouhých jízdách k odřeninám. Pokud použijete nesprávný dres, vlhkost bude zůstávat u vašeho těla. Stejně tak se negativně promítne, pokud zvolíte příliš mnoho vrstev a budete se přehřívat, nebo naopak vyrazíte do terénu příliš lehce oblečeni a budete mrznout. Vždy dobře vyhodnoťte venkovní teplotu a mějte na zřeteli, že se v sedle zahřejete.

Špatně zvolené kolo

Existují kola horská, silniční, treková či gravel biky. Dobře si promyslete, kde se budete pohybovat na kole nejčastěji a mějte jasno už před cestou do prodejny. Nenechte si následně od zástupce konkrétní značky vnutit jeho názor. Maximálně si nechte poradit s velikostí rámu. Pokud jsou v dosahu vašeho domova hluboké lesní hvozdy a na asfaltový povrch se dostanete jen výjimečně, nemá valný smysl investovat do silničního kola. Naopak.

Absence slunečních brýlí

Investici do slunečních brýlí oceníte. Nejenže ochrání oči před UV zářením, ale poskytnou dostatečnou ochranu očím při rychlých sjezdech, kde vaše oči nebudou slzet, tudíž budete v bezpečí v jakékoliv rychlosti. Stejně tak zabrání létání hmyzu do očí a vysoce eliminují pronikání prachu do očí. Bonusem skutečně kvalitních brýlí je fakt, že jsou velice pevné a odolné, tudíž pokud spadnete, skla se nerozlámou a uchrání vaše oči před zraněním.

Jízda bez rukavic

Neexistuje jednoznačné doporučení ohledně používání rukavic. U profesionálů často vidíte, že mnozí rukavice nepoužívají. Ale v případě amatérů jde o doplněk nanejvýše vítaný. Rukavice pohlcují pot, tudíž nehrozí, že vám dlaně po řídítkách sklouznou a spadnete. A právě v případě pádu jsou rukavice největším bonusem, protože pokud dojde na karambol, většinou nejvíce trpí právě dlaně. S odřeninami budete na řadu dnů vyřazeni nejen z tréninkového, ale zejména z pracovního procesu, což je nežádoucí.

Přehnaná intenzita

Bolí vás záda, nohy hoří, druhý den po jízdě jste totálně zničení neschopní jakéhokoliv pohybu? Mějte na paměti, že cyklistika poskytuje lidskému tělu mnoho pozitivních bonusů, ale stejně jako u řady jiných sportů dané pravidlo platí jen v případě správné intenzity. Proto vždy poslouchejte vlastní mysl, vlastní tělo a nikdy se nepřepínejte.

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé