Sport v přírodě je spojen s větším pocitem štěstí, dokazuje výzkum

Autor

Co vám přináší více radosti, cyklistika ve městě nebo v přírodě? Výzkumníci v nové studii analyzovali tisíce lidí a jejich fotky z dovolených po celém světě, aby zjistili, jakou hodnotu má pobyt v přírodě. Jaký byl výsledek bádání?

Sport v přírodě je spojen s větším pocitem štěstí, dokazuje výzkum

Tým výzkumníků z National University of Singapore využíval sílu sociálních sítí a umělé inteligence, aby ocenil dopad zážitků v přírodě.

Výzkumníci používali sociální sítě i umělou inteligenci

Analyzovali 31 500 fotek ze 185 zemí po celém světě nahraných na sociální sítě s pomocí technologie automatického rozpoznávání obrazu.

„Využití sociálních sítí a umělé inteligence nám umožnilo provést studii bezprecedentního celosvětového rozsahu a lépe tak pochopit náš vztah s přírodou,“ řekl doktor Chang Chia-chen, vedoucí autor z oddělení Biological Sciences na National University of Singapore.

Lidé mají tendenci vyhledávat přírodu

Analýza odhalila, že fotky označené hashtagy jako zábava, dovolená nebo líbánky daleko častěji obsahovaly přírodu v podobě otevřené krajiny, vodní plochy nebo rostlin, než fotky s hashtagy běžný den nebo rutina.

Na finále výzvy Třináct kopců dorazili téměř všichni, kdo se kvalifikovali. Foto: Michal Červený

Tyto výsledky jsou dalším důkazem pro hypotézu biofilie, která říká, že lidé mají jakousi vrozenou tendenci vyhledávat spojení s přírodou.

Více zážitků v přírodě vede k vyšší životní spokojenosti

Studie také ukázala, že země s větším množstvím přírodních úkazů na fotkách s hashtagem zábava jako například Kostarika nebo Finsko jsou zároveň zeměmi, ve kterých jsou lidé se svým životem nejvíce spokojení dle Světového reportu o štěstí z roku 2019.

„Naše studie poukazuje na kulturní a společenskou hodnotu, kterou příroda pro lidi představuje. Vyzdvihuje, že je potřeba zachovávat naše přírodní prostředí, protože jeho ztráta by mohla znamenat daleko více, než jen ekonomickou a ekologickou újmu,“ zdůrazňuje profesor Roman Carrasco, další z autorů studie. „Mohla by to také být ztráta pozadí, na němž se odehrávají naše nejcennější vzpomínky,“ dodal Carrasco na vysvětlenou.

Tato studie je skvělou připomínkou, že příroda je úzce spjata s našim pocitem štěstí, relaxací a spokojenosti s vlastním životem. Až budete plánovat další jízdu, tak zvažte nějaký pořádný kopec s hezkou vyhlídkou nebo pestrý trail hlubokým lesem. Stojí to za to!

Text: We Love Cycling

 

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé