Vyplatí se investice do bio masa?

Autor

K cyklistice patří zdravý životní styl, a proto se mnozí cyklisté zajímají o způsoby, jak vylepšit stravu.

Vyplatí se investice do bio masa?

Jíst či nejíst maso se v posledních letech stalo velkou otázkou. Jaký dopad má konzumace masa na zdraví? Jaký je rozdíl mezi běžným a bio masem? Jaký vliv má maso na regeneraci po tréninku a jak jej správně do stravy zařadit? Ve speciální sérii We Love Cycling si postupně odpovíme na několik zásadních témat spojených s konzumací masa.

Tentokrát je klíčovým pojmem bio maso. Obecně platí, že bio maso je finančně nákladnější, v mnoha případech dokonce několikanásobně. Stojí za to si připlatit? Obsahuje bio maso více živin než běžné maso? Budete zdravější, když začnete jíst výhradně bio? Jaký má ekologické zemědělství dopad na zvířata a přírodu?

Co je vlastně bio a ekologické zemědělství? Obecně jde o systém, který zachovává zdraví půd, ekosystémů a lidí. Místo využívání vstupů s nepříznivými dopady, spoléhá na ekologické postupy, rozmanitost a koloběhy přizpůsobené místním podmínkám.

Hovězí maso z biochovu je křehčí, chutnější, šťavnatější a mnohem vláčnější. Foto: We Love Cycling
Hovězí maso z biochovu je křehčí, chutnější, šťavnatější a mnohem vláčnější. Foto: We Love Cycling

Není to však jen bohulibá filozofie. Zemědělec, který chce používat značku bio musí splňovat přísné podmínky. Značení bio je upravované zákonem a kontrolované. Na rozdíl od jiných tvrzení na obalu potravin se tedy můžete spolehnout, že bio opravdu něco konkrétního znamená.

Je bio maso zdravější?

Jak se ekologické postupy výroby promítají do samotné výživové hodnoty masa? Řada studií se shoduje na tom, že bio maso má vyšší obsah prospěšných omega-3 tuků a nižší obsah nasycených tuků než běžné maso.

Obecně také studie ukazují, že konzumace bio potravin snižuje množství zbytkových pesticidů, toxinů jako kadmium a bakterií rezistentních na antibiotika, které člověk vstřebá. Je však potřeba připomenout, že běžné potraviny obsahují tyto nepříznivé látky v kontrolovaném množství, které bylo označeno za bezpečné.

Jaký dopad má tedy konzumace bio potravin na zdraví? Z observačních studií víme, že konzumace bio potravin snižuje riziko vzniku alergií a ekzémů u dětí. Víme také, že lidé, kteří volí bio potraviny obecně konzumují více zeleniny a zdravých nezpracovaných potravin, což má pozitivní vliv na zdraví.

Zvířata nedostávají stimulátory růstu

Ekologické zemědělství podporuje užitečné organismy jako žížaly či různé brouky v půdě. To má za následek lepší strukturu půdy, která nepodléhá tolik erozi a její lepší obnovu. Ekologické zemědělství také neznečišťuje podzemní vodu chemikáliemi a dusičnany, chrání okolní řeky a jezera. Bio farmy mají nižší spotřebu energie, a dokonce pomáhají stabilizovat klimatické změny. Ekologicky obhospodařovaná půda totiž pojme v humusu skleníkové plyny jako například CO2 a snižuje tak jejich množství v atmosféře.

Zvířata mají na bio farmách větší prostor k volnému pohybu venku na čerstvém vzduchu a nejsou vystavena žádným stimulátorům růstu. Telata jsou krmena mateřským mlékem nikoli sušeným mlékem. Krávy konzumují seno a trávu, které se „nepotkaly“ s pesticidy ani umělými hnojivy. Na bio farmách se také nepoužívají pravidelná preventivní antibiotika. Maso není nijak dochucováno chemickými náhražkami.

Bio maso je výživnější

Bio maso je o něco výživnější. V případě hovězího bio masa je pak prokázána kratší potřeba tepelné úpravy, nemluvě o větší křehkosti a vláčnosti. Zatím nebylo jednoznačně definováno, zda má bio maso významný pozitivní vliv na zdraví.

Jednoznačně  víme, že ekologické zemědělství je výrazně lepší pro životní prostředí a zvířata samotná. Jestli bio maso stojí za vyšší cenovku je tedy individuální otázka. Závisí to na vašich preferencích.

 
Text a foto: We Love Cycling

 

Ideální snídaně cyklisty
Autor

Hendiam explace ribus, aspisque nullandis as rehento que sunt, ullor aut exceate pliqui quodiat omnimus.Officia sectatios eicia dolorporem hicatem earum faccuptur.

Hendiam explace ribus, aspisque nullandis as rehento que sunt, ullor aut exceate pliqui quodiat omnimus.Officia sectatios eicia dolorporem hicatem earum faccuptur.

Hendiam explace ribus, aspisque nullandis as rehento que sunt, ullor aut exceate pliqui quodiat omnimus.Officia sectatios eicia dolorporem hicatem earum faccuptur.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest