Jak vybrat tachometr? Podle charakteru jízd i dovedností

Autor
Jak vybrat tachometr? Podle charakteru jízd i dovedností

Vždy si ještě před nákupem ujasněte, jaké parametry jsou pro vás při cyklistice důležité, využijete je k posunu sportovní formy a obohatí vaši jízdu, a které údaje už jsou pro vaše potřeby zbytečné. Protože v závislosti na množství nabízených funkcí pochopitelně roste i cena tachometru.

Až vám na základě sumarizace charakteru vašich jízd vyjde finální podoba cyklistického cyklocomputeru, rozhodně se vyvarujte nákupu v supermarketech. Software bývá velice často poruchový, upínací mechanismy nesedí, displeje trpí výpadky, obsluha vám jen výjimečně poradí. Ve specializovaných obchodech dostanete zboží, které vám bude sedět...

Hlavní rozdělení cyklistických computerů je na drátové a bezdrátové.

 

Bezdrátové tachometry

Mají výhodu ve snadnější montáži. Z estetického hlediska jde určitě o vhodnější variantu. Zaznamenávání jízdy probíhá buď klasickým způsobem, nebo přes GPS. Druhá z variant má plus v tom, že lepší tachometry nabízí přímý transfer trasy do aplikací typu Strava. Na druhou stranu je nutné smířit se s větší spotřebou baterií. Buď kvůli GPS snímači, který má obecně vysoké nároky na energii, nebo kvůli dodatečné baterii ve snímači na vidlici, která u drátových není potřeba.

V minulosti se zejména při závodech občas stalo, že došlo během jízdy ve skupině ke spárování se snímačem na cizím kolem, ale v současnosti už computery používají kódovaný signál, tudíž nehrozí, že budete mít v cíli vaší jízdy zaznamenány cizí údaje.

Drátové tachometry

Jejich hlavním plusem je, že jsou levnější. Částečnou výhodou je, že drátový přístroj má pouze jedinou baterii v přístroji na řídítkách. Každopádně je třeba počítat s drátem na vidlici a rámu, což vašemu stroji na vzhledu nepřidá a současně nese určité riziko. V případě poškození se drát namotá do kola a vás čeká nepříjemný karambol.

Zejména u horských kol je nebezpečí, že v terénu může dojít k poškození drátu. Stejně tak při manipulaci, kdy kolo nakládáte do kufru, na střechu vozu či na nosič umístěný na tažném zařízení.

Funkcí je nespočet

Modely na trhu disponují rozmanitým počtem funkcí. Základní nabídka většinou zahrnuje sedm údajů: hodiny, stopky, průměrnou rychlost, aktuální rychlost, maximální rychlost, denní ujeté kilometry, celkovou ujetou vzdálenost a dobu jízdy.

Samozřejmě je možné pořídit mnohem sofistikovanější přístroj, který vám bude ukazovat tepovou frekvenci, kadenci šlapání, aktuální nadmořskou výšku, vystoupané výškové metry, teploměr, lokalizátor GPS, nastavitelný kontrast displeje, možnost propojení s počítačem či spojení s telefonem přes bluetooth.

Pokud disponujete horským i silničním kolem, tak si nemusíte zoufat. Na trhu jsou cyklistické tachometry, kde lze přepínat mezi dvěma různými obvody kol, tudíž můžete pro oba stroje používat jeden computer.

Výstřelkem poslední doby jsou GPS navigace. Tyto computery jsou bezdrátové, přenos probíhá pomocí nejmodernější technologie ANT+, trasu zaznamenávají na metr přesně, dokáží navigovat, zahrnují tréninkové programy, úsekové měření, virtuální spolujezdce, kalkulují počet spálených kalorií, měří kadenci levé i pravé nohy odděleně, nabízí sledování trasy na mapě a řadu dalších vymožeností. Každopádně je třeba počítat s výrazně vyššími pořizovacími náklady než u tradičních cyklocomputerů. A pochopitelně se připravte na investici do doplňků v podobě hrudního pásu (tepová frekvence) či snímače kadence.

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé