Jak zvolit rozměr kola? 26", 27,5" nebo 29"?

Autor

Chystáte se na nákup nového horského kola? Jaké máte možnosti? K dispozici jsou tři základní typy biků. Zatímco v minulosti byly k mání pouze stroje s velikostí kola šestadvacet palců (označení 26), dnes už jsou naprostou samozřejmostí i devětadvacítky, přičemž k mání je nově i rozměr 27,5. Co je pro vás nejvhodnější?

Jak zvolit rozměr kola? 26

Mějte na paměti, že až vás prodejce bude přesvědčovat o super výhodách konkrétního modelu, nic jako univerzální kolo neexistuje. Rozhodující je totiž jízdní styl každého bikera, který je pochopitelně velice odlišný. Následně do výběru promlouvají faktory jako terén, v němž se nejčastěji pohybujete, výška každého cyklisty a samozřejmě technické dovednosti.

Šestadvacítka (26")

Tyto rozměry kol jsou hodně vyhledávané u bikerů s postavou do 165 centimetrů, dětí či juniorů, protože dva další modely přinášejí problémy se sladěním geometrie rámu pro potřeby konkrétního cyklisty s ohledem na jeho výšku.

Pokud hodně jezdíte po cestách, kde se mění rychlost, velice často vybočujete nebo jsou šikany zavřené, představuje šestadvacítka dobrou volbu. Menší kola jsou rozhodně hravější, jízda s nimi živější.

Sedmadvacet a půl (27,5")

Váhová úspora ve srovnání s modelem devětadvacet je výrazná. A je jasné, že každý ušetřený gram znamená úsporu energie a pro pokročilé bikery zaručuje v konečném součtu větší počet nastřádaných wattů do pozdější části vyjížďky či závodu. Překážky na daných pneumatikách pokoříte téměř stejně hladce jako na devětadvacítce, přičemž máte výhodu větší akcelerace, tudíž je zde vyšší efektivita šlapání.

Jestliže jste příznivcem náročnějších terénů či trailů, určitě je potřeba myslet i na zdvih stroje, který si pořizujete. Pak už do volby promlouvá i geometrie v kombinaci se zdvihem a na uvedené cesty jsou vhodnější kola rozměru 27,5. Z hlediska styčné plochy se zemí je daný rozměr takřka identický, jako u vyšší řady, tudíž v daném hledisku příliš nezaostává.

 

články

Devětadvacítka (29")

Pokud si vezmete výhody kola používaného kupříkladu i olympijským šampiónem Jaroslavem Kulhavým, bude znít výčet následovně... Plášť se dotýká země větší plochou než oba předešlé modely, tudíž garantuje lepší přilnavost. S pláštěm, respektive jeho objemem, zase souvisí větší komfort a pohodlí v sedle devětadvacítky.

Pokud se dostanete do skutečně hrubého a drsného terénu plného kamení a velkých kořenů, větší průměr kol garantuje lepší překonávání překážek. Jízda je pak dynamičtější, plynulejší a v neposlední řadě bezpečnější.

Devětadvacítkový bike má níže položené těžiště, tudíž nabízí větší stabilitu. A v neposlední řadě jediné šlápnutí posouvá bikera o větší počet centimetrů než předešlé modely. Navíc je devětadvacítka pomyslným vítězem z hlediska efektivity brzdění a opory ve strmých stoupáních.

Pochopitelně se najdou i zádrhely, s nimiž můžete při volbě devětadvacítky bojovat. Jedním ze zásadních je zcela logická vyšší váha kol, tudíž na uvedení biku do pohybu musíte vyvinout větší sílu. Ortodoxní bikeři „sedlající“ šestadvacítky tvrdí, že jsou 29 línější. Na úzkých stezkách šněrujících po svazích cikcak jakoby vyšlapaných horskými kamzíky pak klade devětadvacítka vyšší nároky na ovladatelnost. Ovšem nejde o nic jiného než otázku tréninku.

Dejte na svůj pocit

Jakkoliv se může výběr biku na základě rozměrů kol zdát složitý, dejte hlavně na svůj pocit. Před padesáti lety při nástupu horských kol na scénu nikdo neřešil, zda větší průměr kola bude znamenat lepší překonávání překážek. Dokonce se později na výsluní deroucí devětadvacítky v počáteční fázi výroby setkávaly s nedůvěrou a opovržením, nicméně už prakticky neexistuje značka, která by je neměla v nabídce. A jestliže je třetí možnost volby, jedině dobře pro každého bíkera.

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé