VIDEO: Zátěžový test a tepová frekvence

Autor

Druhý díl z nového seriálu Alltraining Cycling Academy vás detailně seznámí se základy cyklistického tréninku, úlohou tepové frekvence v něm a podrobně vysvětlí, jaké energetické zdroje tělo zapojuje do výkonu v průběhu aktivity.

VIDEO: Zátěžový test a tepová frekvence

Na všech akcích seriálu Kolo pro život je pro děti nachystaný bohatý celodenní sportovní program. Připraveny jsou atraktivní závodní trasy i nesoutěžní rodinné cyklistické vyjížďky pro děti každého věku a výkonnosti, stejně jako doprovodný program plný zábavné výuky jízdy na kole a různých her a soutěží o atraktivní ceny. To své si u nás najde každé dítě, ať již má závodní ambice, nebo jezdí na kole „jen“ pro radost. Naším hlavním cílem je, aby si to u nás užil opravdu každý. Přátelská atmosféra a kamarádské prostředí jsou stejně důležité jako profesionální organizace a to, že dětem se nic nestane.

ČT :D Junior Trophy

Celodenní dopolední závody Junior Trophy se konají pod patronátem dětského kanálu veřejnoprávní televize ČT:D. Jsou určené dětem od 1 roku do 13 let, včetně nejmenších benjamínků na odrážedlech.

Konají se v bezprostřední blízkosti zázemí závodů, aby měli rodiče své ratolesti hezky na očích a mohli jim po celou dobu naplno fandit a psychicky je podpořit. Trasu tvoří bezpečný, ale atraktivní, přehledně vyznačený okruh dlouhý cca 1 km, který naplno využívá specifika dané lokality. Povrch tak může být zcela rovný a travnatý, stejně jako se klikatit mezi stromy po lesních cestičkách. Každý závod je jiný a nuda u nás rozhodně nehrozí.

Aby byly závody bezpečné a regulérní, startují chlapci a děvčata zvlášť, v časovém pořadí od nejstarších po nejmladší děti.

Kategorie a časy startů:

žákyně 12 - 13 let      9:00
žáci 12 - 13 let            9:00
žákyně 10 - 11 let      9:30
žáci 10 - 11 let            9:55
žákyně 8 - 9 let        10:20
žáci 8 - 9 let              10:40
žákyně 6 - 7 let        11:00
žáci 6 - 7 let              11:15
děvčata do 5 let       11:30
kluci do 5 let             11:40
odrážedla děvčata   11:50
odrážedla kluci         11:50

 

 

Experti z Alltrainingu vás tentokrát seznámí s principem zátěžových testů, jejichž absolvování je základním předpokladem pro efektivní cyklistický trénink, redukci hmotnosti, zvyšování výkonnosti a správné zatěžování těla. Zjistíte, na čem postavit svůj cyklistický trénink, jaké energetické zdroje tělo zapojuje do výkonu a k čemu slouží monitoring tepové frekvence.

Ve videu se navíc dozvíte:

  • jak zjistit své vlastní hodnoty tepové frekvence
  • jak tělo správně zatěžovat, zvyšovat kondici nebo redukovat hmotnost
  • že je důležité dát si pozor, abyste se nepřetěžovali
  • proč zvolit správný a komplexní zátěžový test (jeho součástí musí být dialog, test objemu plic, síly vdechových svalů a hodnoty krevního tlaku)
  • ideální stavbu těla (aktivní a pasivní tělesná hmota)
  • kolik procent tuku byste neměli překročit
  • co je laktátová křivka a jak se mění kyselost krve
  • proč podle kyselosti poznáte, do jaké míry je cyklista trénovaný
  • které energetické zdroje tělo dokáže při výkonu zapojit
  • jak se určují tréninkové zóny
  • co je aerobní práh a anaerobní práh
  • kdy dochází k efektivní redukci váhy
  • v jaké tepové frekvenci se nejlépe rozvíjí fyzická kondice
  • kdy tělo pracuje na kyslíkový dluh
  • proč je dobré zátěžové testy pravidelně opakovat

 

Alltraining.cz

Tréninkové a rehabilitační centrum Alltraining.cz pod vedením zkušeného trenéra řady vrcholových sportovců Mgr. Vojtěcha Berana a fyzioterapeutky Mgr. Terezy Beranové je zárukou kvality a nejvyšší odbornosti v oblasti vrcholové i hobby cyklistiky. Alltraining už 10 let úzce spolupracuje se seriálem Kolo pro život, kde pomocí Chytrých trasérů radí závodníkům, jak rychle a efektivně zdolat záludnosti na trati.

Kromě oblíbených cyklistických kempů na Mallorce nebo školy MTB na různých místech České republiky nabízí Alltraining i další neocenitelné služby jako je zátěžový test cyklisty a nastavení správného posedu na kole.

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé