11 vánočních dárků pro cyklisty, které potěší a nenabourají váš rozpočet

Autor

Možná vám myšlenky na Vánoce vzhledem k nezvykle přívětivému podzimnímu počasí přijdou jako hodně předčasné, ale věřte nevěřte, blíží se kvapem a nezadržitelně. A mít pár dárků už s předstihem připravených, to může být dokonalým opatřením před vánočním stresem. Připravili jsme pro vás několik tipů levných vánočních dárků pro cyklisty, které potěší, ale přitom nijak zásadně nezatíží vaši peněženku ani nenabourají váš rozpočet.

11 vánočních dárků pro cyklisty, které potěší a nenabourají váš rozpočet

Charakteristika závodních tras

Trasa A: délka nad 100 km

Trasa O: délka nad 150 km

Dlouhé maratony s velkým převýšením najdete pouze na Bikemaratonu Drásal. Předpokladem pro zvládnutí těchto tras je skvěle osvojená technika ovládání kola, kvalitní trénink a dlouhodobá fyzická a technická příprava. Nezapomeňte také na nástrahy počasí. Správná volba oblečení i pitný a jídelní režim jsou dalšími předpoklady k tomu, abyste úspěšně projeli cílem. Časový limit pro dojezd činí téměř 12 hodin pro trasu A a 15 hodin pro trasu O.

Trasa B: délka 50–65 km

Trasa B je nejoblíbenější tratí seriálu Kolo pro život. Je rychlá a atraktivní. Trať je většinou vedena po širokých lesních a polních cestách, které jsou proloženy i techničtějšími pasážemi. K dokončení není třeba žádných výjimečných jezdeckých dovedností. Je ale dobré mít už něco takzvaně „najeto“. Časový limit pro dojezd je 5 hodin, ale průměrný účastník trasu zvládne za 3,5 hodiny.

Trasa C: délka 35–40 km

„Céčko“ je obvykle vedeno společně s trasou B a ve vhodném místě je zkráceno na požadovanou délku. Je to jediná trasa, na které mohou v KPŽ závodit i kadeti a kadetky (M 14–16 let, Ž 14–16 let). Trasa C poskytuje optimální podmínky rekreačním cyklistům, kteří si chtějí užívat dobře značenou, sjízdnou a bezpečnou trať, kde si zvolí vlastní tempo, ale užijí si také závodní atmosféru. Časový limit je zde stanoven obvykle kolem 4,5 hodiny.

1. Montpáky Ritchey

Na začátek zdánlivá maličkost, ale rozhodně perfektní vychytávka. Pokud chcete mít stále k dispozici montpáky pro případ defektu a nejste příznivcem různých podsedlových brašen, jsou ty z dílny Ritchey umístěné přímo do řídítek dokonalým řešením. Jsou z kvalitního kompozitního materiálu a vaše kolo zatíží pouhými šestnácti gramy. Hodí se především na silniční kolo, ale dají se použít i na horská kola.

Kdo to myslí s ježděním na kole opravdu vážně, chce se posunout výš a vydolovat ze sebe maximum, pro toho je rada jasná: zajděte ke specialistovi na správný posed na kole. Také ale musíte počítat s investicí 3 až 5 tisíc korun do správného nastavení, např. BG fit, nebo ReTul. Není to malá investice, ale vyplatí se. Pro vrcholové cyklisty je to nezbytnost.

Pro začínající cyklisty přidáme pár rad, jak si kolo nastavit, abyste na něm neseděli jako za stolem.

Výška sedla

Nesprávná výška sedla vás může připravit nejen o podstatnou část výkonu, ale navíc i uškodit vašemu zdraví.

Sedlo příliš vysoko

V takovém případěse nedá udržet kruhový pohyb při šlapání, docházík posouvání po sedle ze strany na stranu a pravděpodobně se záhy dostaví bolesti zad. Přetěžují se lýtka a neefektivně zatěžují stehenní svaly. Navíc se připravujeme o výkon.

Sedlo příliš nízko 

Nadměrným ohýbáním kolen docházík jejich přetěžování, naopak minimálně se zatěžují lýtkové svaly.

Základní nastavení 

Postavte se vedle kola a nastavte sedlo do výšky svého kyčelního kloubu. Pak na kolo usedněte, rovně se posaďte, jeden pedál dejte co nejníže a pak na něj položte patu. Noha by v této pozici měla být úplně napnutá. Důležité je, abyste zůstali rovně sedět na sedle a nepřetáčeli se na stranu. Pokud není noha napnutá nebo nemůžete dosáhnout patou na pedál, upravte výšku sedla. Toto je základní nastavení výšky sedla. Při jízdě šlapete přední částí nohy. Tím dojde k jejímu prodloužení a noha je při šlapání mírně pokrčená.

Předozadní pozice

Je hodně opomíjená, ale o to důležitější. Pokud sedíme moc za osou otáčení, obíráme se o správnou funkci svalů a šlapání je neefektivní. Pokud jsme zase příliš vpředu, přetěžujeme kolena.

Základní nastavení

Sedněte si na kolo, dejte si vodorovně nohy a z kolene přední nohy spusťte kolmici dolů. Ta by pak měla procházet osou pedálu.  Pokud jste mimo osu, upravte si sedlo dle potřeby dopředu, nebo dozadu.

Délka kola a pozice řídítek

Bolí vás na kole záda? Dejte si řídítka výše, by mohla znít odpověď. To je ale největší omyl. Čím více se na kole narovnáme, tím méně má naše páteř možnost pohlcovat rázy od kola a tím rychleji nás budou bolet záda. A o sedací partii ani nemluvě. Ležet na kole ale také není to nejlepší řešení.

Jak tedy? Doladění délky posedu a výšky řídítek by mělo být v každém jednotlivém případěhodně pocitové a řešit by se mělo až po té, co jste správně nastavili sedlo.  Ruce by měly být lehce pokrčené, hlava v mírném záklonu tak, abyste se v přirozené pozici dívali asi 3 metry před předníkolo.

Poloha řídítek se dá řešit v podstatě jen změnou představce – jiný úhel sklonu a délka. V případě nového kola by vám s tím měli poradit v obchodě a případně rovnou upravit.

Nastavení brzdových pák

Sklon brzdových pák je důležitý, abyste mohli dobře kolo ovládat a měli za každé situace pevný úchop.

Základní nastavení

Posaďte se na kolo, uchopte řídítka a napněte prsty tak, aby vám v linii prodlužovaly předloktí. V této pozici byste měli mít prsty položeny na brzdové páce.

 

2. Sada klíčů 16 v jednom

Sada klíčů 16 v jednom je ideálním dárkem pro každého cyklistu. Ve složeném stavu zabírá minimum místa, vejde se snadno do každé brašny a máte nářadí stále po ruce. A nenechte se mýlit tím, že vše lze bezvadně poskládat a celý komplet vypadá na první pohled křehce. Zdání klame. Tahle sestava klíčů je vyrobena tak, že vydrží hodně. A především si v případě nouze dokážete opravit svůj bicykl.

Trasa G: délka 40–50 km

Tato trasa slouží pro závod gravel biků. Kombinuje asfaltové, štěrkové a lesní zpevněné úseky. Volba šířky plášťů je na individuální úvaze závodníka, nesmí však překročit šířku 48 mm a závod je možné absolvovat i na cyklokrosovém kole. Trasa je zařazena jen na vybraných závodech KPŽ.

3. Legendy velkých tour knižně

Kniha je dárek, který potěší vždy. Tou nejprodávanější mezi bikery je Tréninková bible pro cyklisty, v níž každý najde návod, jak si jízdu na kole užívat plnými doušky, jak se připravit, jak trénovat. Kdo chce aspoň prostřednictvím knihy zažít atmosféru velkých tour, může sáhnout po Příbězích Tour de France nebo se nechat vtáhnout do historie a atmosféry TdF či Giro d’Italia v publikacích autora Tomáše Macka Příběhy Staré dámy nebo Příběhy Corsa rosa.

4. Kosmetika pro cyklisty

Myslete na svoje pohodlí a komfort. Pravda, každý cyklista dobře ví, že není nic lepšího než aspoň hodinová vyjížďka na kole, nejlépe v bezvětří a za prosluněného dne. Jenže ne vždy je počasí značky ideál a vaše pleť může dostat pěkně zabrat. V horku i zimě. Lze vybírat z množství kvalitních krémů, včetně opalovacích nebo speciálně určených do chladného počasí, a třeba i masážních olejů. Dámy pak jistě potěší i dárkové balení kosmetiky Riding a Bicycle.

5. Lepicí souprava nebo „rychlý“ sprej

Každého cyklistu určitě potěší i klasická souprava na lepení a opravy pneumatik. Už méně ho potěší okamžik, kdy bude muset lepení použít v akci. Druhou možností, jak si poradit s defektem duše, zkrátit čas hledání místa, kudy vzduch uniká, je darovat Quick sprej na rychlé lepení. Stačí sprej s pomocí nástavce nasadit přímo na ventilek a obsah nádoby zajistí zalepení a nahuštění duše. Bez demontáže kola a za pár minut je hotovo.

6. Držák mobilu 3 v jednom

Kdo jezdí často a rád na kole, může občas řešit problém, co s telefonem. Někdy je potřeba volat, jindy využít GPS nebo měřit ujetou vzdálenost. A tak se může lehce stát, že se baterie mobilu rychle vybije. Tohle řeší praktický držák mobilu 3v1, který obsahuje reproduktor, svítilnu a powerbanku, takže můžete telefon upevnit, zároveň nabíjet a přitom volat. Držák má navíc i zvonek.

7. Návleky na tretry, na paže i nohy

Na kole se nejezdí jen v teple. Pokud vyrážíte i v chladných dnech, zajistíte si tepelnou pohodu a komfort návleky na tretry. Ne nadarmo se říká, jak je důležité mít nohy v teple. Vedle návleků na tretry ale také skvěle poslouží návleky na ruce a na nohy, které každý ocení především při studených ránech. Když se oteplí, dají se lehce sundat a pokračovat dál v dresu s krátkým rukávem a v kraťasech.

8. Víceúčelový zámek Safeman

Zastavit se při cyklistickém výletě na zajímavém místě, na obědě, to je samozřejmé, ale co s kolem? Pomůže víceúčelový kabelový zámek Safeman, díky němuž se nemusíte o své kolo obávat. Navíc ho lze využít i pro zajištění lyží nebo snowboardu. Je velmi skladný a lehký a jeho 130 gramů vaše kolo nijak zvlášť nezatíží.

Závodní trasy seriálu Kolo pro život jsou určené cyklistům, kteří jezdí na horském kole častěji. Pro všechny závodní trasy je už třeba mít alespoň něco naježděno. Náročnost jednotlivých okruhů se liší a je dána délkou trasy a terénem v lokalitě závodu. Na těchto trasách se nepotkáte se začátečníky, dětmi ani s cyklovozíky. Kvůli bezpečnosti se také snažíme, aby se trasy navzájem nekřížily nebo nekryly s nesoutěžními trasami, označenými písmenem D a oranžovou barvou.

I závodní trasu však lze projet v klidnějším tempu s přáteli. Je na každém závodníkovi, s jakými ambicemi se na start postaví a jaké cíle si stanoví. Ovšem pro každou trasu je stanoven časový limit.

Na všech trasách se můžete spolehnout na bezvadné organizační zajištění, občerstvení a technický servis na trati a v neposledním řadě na zajištění první pomoci prostřednictvím unikátního CARDION záchranného sytému KPŽ.

Závodní trasy KPŽ jsou označeny písmeny A, B, C, G, O. Tato písmena najdete kromě značek na trati i na startovním čísle. Trasy A, B, C jsou dále odlišeny barevně. Trasa A – červená, trasa B – tmavě modrá, trasa C – žlutá. Trasu G (gravel bike) najdete pouze na vybraných závodech a je světle modrá, trasa O patří Obr Drásalovi a najdete ji pouze na této akci.

 

 

9. Balíček správné výživy

Na kole je důležitá nejen výbava a oblečení, ale také to, co jíme a pijeme. Správná výživa je pro cyklisty důležitá. Vybírat se dá z množství různých druhů zdravých potravin, přípravků a výživových doplňků. Stačí být trochu kreativní a poskládat balíček z různých energetických gelů či tyčinek pro vašeho cyklistu. Možností je na trhu víc než dost.

10. Veselé i funkční ponožky

Platí to pro většinu cyklistů, že oblečení na kolo musí být nejen funkční, ale také dobře vypadat. Pokud máte ve svém okolí někoho, kdo má rád barvy a opravdu originální outfit, sáhněte po veselých ponožkách s množstvím námětů a motivů včetně toho vánočního. Zvolit ale lze i striktně funkční ponožky, které nejen skvěle padnou, ale pomáhají udržet nohy v teple a pohodě.

11. Ručně vyrobený originál

Udělat radost cyklistovi jakékoliv kategorie i věku ale můžete i poněkud méně obvyklým dárkem, ručně vyrobeným originálem. Třeba páskem z cykloduše nebo retro brašnou pod sedlo kola, obrazem s cyklistickou tematikou, originální čepicí, tričkem nebo zajímavým přívěskem na krk. Navíc můžete tenhle dárek vybírat v klidu a pohodlí svého domova. Nechte se inspirovat nabídkou na www.fler.cz.

Občerstvení na trati

Hlídat si během jízdy pitný režim a pravidelně doplňovat energii vhodnou stravou není při závodech KPŽ problém. Pro účastníky jsou připravené výborně zásobené občerstvovací stanice na všech závodních trasách KPŽ, vždy na každých cca 25 kilometrech.

Na hlavních trasách jsou k dispozici občerstvovací stanice NUTREND, které nabízejí gely, tyčinky a iontové nápoje této vyhlášené firmy vyrábějící produkty doplňkové výživy pro profesionální sportovce. Produkty Nutrend si můžete i zakoupit za zvýhodněnou cenu ve stánku v areálu.

Společně se startovním číslem dostanete ke každé závodní trase doporučený výživový plán pro váš optimální výkon s doporučením, kdy a kde si dát některý z produktů společnosti Nutrend.

Takže, ať už jste jediný cyklista v celé vaší rodině, nebo hledáte inspiraci pro vám podobného cyklistického nadšence, přejeme vám, ať si vyberete dárek, který udělá radost. A k tomu lze popřát už jen bezpečnou podzimní a zimní jízdu!

Zdroj ilustračních foto: www.shutterstock.com, www.cyklonemcik.cz,www.bikeinvest.cz,www.bohemiagifts.cz , nutrend.cz, fler.cz
Zdroj: www.welovecycling.com

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé