5 jednoduchých kroků: Jak najít parťáka na horská kola?

Autor
5 jednoduchých kroků: Jak najít parťáka na horská kola?

V případě, že navštívíte známé resorty, není nijak obtížné zjistit, jak vše na místě chodí a funguje. Na místech s vyznačenými trasami zkrátka jen jezdíte nahoru a dolů. Užíváte si adrenalin na kole v bikeparcích nebo singltrekových resortech. Velká horská střediska obvykle nabízejí návštěvníkům i profesionální průvodce, kteří jsou schopni ukázat všechny zajímavé možnosti, které stojí za to si sjet.

Najděte si průvodce. Kvalitního profesionála

Jak ale rozlišit dobrého a kvalitního průvodce od toho špatného? Jistým ukazatelem může být už cena za jeho služby. Profesionální průvodce by asi jen stěží požadoval méně než 100 eur za den. Laciné to úplně není, ale v takovém případě vyjde levněji sdílet náklady se svými parťáky. Pokud ovšem cestujete sami, stojí za to nahlédnout do rezervačního kalendáře a přidat se k nějaké skupině. Nejspíš sice zaplatíte i tak o nějaké to euro více, ale cena bude jen nepatrně vyšší, a navíc se zárukou, že za to dostanete profesionální službu.

Spolehlivý průvodce by se vás také měl zeptat na to, co chcete v místě zažít, a zjistit, jaký máte styl jízdy, čemu dáváte v terénu přednost a jaké máte zkušenosti. Takové jednání o jeho odbornosti a schopnostech vypoví mnohem více než případná samochvála svých dovedností a toho, co sám na kole dokázal. Průvodce by také měl zajistit případné zapůjčení kola na základě vašich přání.

Pomohou i sociální sítě

Co ale dělat v případě, kdy cestujete do země, kde jste ještě nikdy předtím nebyli? V éře sociálních sítí můžete bez větších potíží vyhledat místní kluby horských kol, stejně jako resorty v celosvětovém měřítku na webu.

Nejspíš vás mile překvapí, jak jsou místní bikeři doslova dychtiví ukázat své cyklistické stezky všem nově příchozím. Jako součást komunity horských kol máme dnes přátele po celém světě. Přesně touto cestou jsme získali nové cyklistické kontakty na Sardinii, na Tchaj-wanu, v Kosovu či Bosně a Hercegovině, a to bez většího úsilí.

Parťáka můžete najít přímo na místě

Někdy vás zaujme místo, které jste viděli třeba v dokumentu o horských kolech, sdíleném na sociálních sítích. Zaujal vás natolik, že toužíte projet stejná místa i vy sami. Jak na to? Můžete tvůrce dokumentu oslovit prostřednictvím kanálu YouTube, resp. účtu Google. Samozřejmě to, zda odpoví, už je bez záruky. Vaši žádost mohou nechat bez odpovědi, aby udrželi své stezky v tajnosti, ale třebavám pomohou a ukážou vám místo, kam nejlépe vyrazit.

Pokud se nikdo neozve na vaši žádost, nezoufejte. Ještě je tu jedna možnost a šance: Můžete se vždy obrátit na webové stránky Trailforks.com a najít si tady nejlepší trasy v okolí a setkat se s nějakým novým a nečekaným bikerským parťákem přímo na místě.

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé