Chcete zdravě spát? Osvojte si spánkový rituál

Autor

Chcete spát, ale místo toho se neustále převalujete, hledáte vhodnou polohu nebo hledíte do stropu. Nepomáhá ani počítání oveček. Ne a ne zabrat. Pokud ulehnete s hlavou plnou problémů a myšlenkami na jejich řešení, nečeká vás klidná noc.

Chcete zdravě spát? Osvojte si spánkový rituál

V moderním informačním stánku Info Point KPŽ Česko jede v zázemí závodu dostanete odpovědi na všechny své otázky týkající se závodu či celého seriálu Kolo pro život, ale i informace o zajímavých akcích konaných v okolí, spolu s dalšími tipy na výlety či cyklo výlety. Pomůžeme vám i s nejasnostmi v registracích. Volně přístupné tablety slouží také k vyhledávání výsledků závodu. 

Na stojanech využijte vystavené tištěné mapky jednotlivých tras a informační materiály české centrály cestovního ruchu CzechTourism a jeho regionálních pracovišť o zajímavých místech a akcích v okolí. K dispozici vám je i ochotný a dobře informovaný personál.

 

To, v jakém psychickém rozpoložení a jak připraveni na spánek uleháte, je jednou z klíčových věcí, které ovlivňují kvalitu a délku spánku. Pokud máte problémy s usínáním – a vězte, že nejste sami, protože problém s usínáním řeší tu a tam 46 % české populace, a 10 % dokonce každodenně –, může být rituál před spaním odpovědí a řešením.

Bezmyšlenkovité sledování některého z mnoha televizních seriálů, nějaká chuťovka k jídlu, nebo sklenka vína se mohou stát součástí předspánkového rituálu. Mohou pomoci uvolnit se, ale leckdy mohou naopak být i příčinou nekvalitního spánku. To proto, že příliš modrého světla z televizní obrazovky a přespříliš jídla a alkoholu ve vašem žaludku může naopak působit kontraproduktivně. Pokud chcete opravdu kvalitně spát a ráno vstávat zregenerovaní, měli byste je vyměnit za jiné formy rituálu před spaním.

Nabízíme několik dobrých možností…

Vytvořte si vlastní rutinu péče o sebe

Prvním dobrým krokem ve vaší rutině bude vypnutí televize a počítače. Sáhněte raději po knize, ale při příjemném světle. Používejte žluté nebo červené, rozhodně ne modré. A vybírejte knihy „lehčího kalibru“, pozitivní, nic dramatického, nabitého politikou ani vzdělávacího. Dopřejte péči i svému tělu. Vyzkoušejte lehké protahování nebo jógu a na závěr teplou sprchu. Přidejte masáž obličeje i vlasů pro opravdovou relaxaci. Zkrátka krok za krokem připravujte své tělo na spánek tak, abyste usnuli v okamžiku, jakmile položíte hlavu na polštář.

Zapisujte si úkoly i zážitky

Najděte si pár minut na to, abyste si sepsali své myšlenky ještě před spaním a vypustili je ven z hlavy. Zaznamenejte si své úkoly pro následující den, případně popište to, co vás během dne potkalo nebo zaujalo. A pokud možno uzavřete své zápisky něčím pozitivním, tím, co se vám povedlo nebo jste to dokončili. Tento zvyk vám nejen pomůže usínat s čistou hlavou, ale také vám otevře jasnější pohled na styl vašeho života.

Vyzkoušejte meditaci. Nechte se vést

Meditace je něco, co rozhodně pomůže vyčistit vaši hlavu a připravit se na spánek. Pokud nevíte, jak na to, nebo se o duchovní stránku meditace až tak nezajímáte, nabízí se možnost nechat se vést někým zkušeným. A nemusí to být ani přímo, ale řadu příkladů naleznete na YouTube nebo si lze stáhnout aplikaci Headspace. Pak stačí jen zavřít oči a nechat se vést hlasem, který vás povede.

Skenujte a uvolněte své tělo

Pokud všechny předchozí pokusy o spánek selhaly a stále ještě ležíte v posteli, ne a ne zabrat, zkuste techniku nazvanou skenování těla. Postupně se zaměřte na svaly na nohou, na chvíli je napněte a poté uvolněte. A pokračujte od chodidel přes lýtka, stehna a k dalším částem těla až po obličejové svaly. Procházejte každý sval jednotlivě, napínejte ho a vzápětí uvolněte a relaxujte. Když projdete „skenem“, budete fyzicky i psychicky mnohem uvolněnější.

Pár tipů pro kvalitní spánek…

  • Tím základním je kvalitní postel a matrace, stejně jako přikrývka a polštář.
  • Spěte ve vyvětrané místnosti při teplotě 18–20 stupňů Celsia, případně nechte otevřené okno.
  • Pár hodin před spaním nejezte těžká jídla, pocit hladu zažeňte hrstí ořechů nebo ovocem.
  • Spěte v zatemněné místnosti.
  • Neusínejte u televize, před spaním nepoužívejte mobil, tablet ani počítač.
  • Snažte se dodržovat pravidelný spánkový rituál.
  • Vyvarujte se alkoholu. Pomůže sice usnout, ale později má negativní vliv na kvalitu spánku.

Zdroj: www.welovecycling.com
Zdroj ilustrační foto: www.shutterstock.com

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé