Co je lepší: 10 000 kroků, nebo hodina na kole?

Autor

Možná už jste takové doporučení slyšeli: Ujděte každý den 10 000 kroků a upevníte tím své zdraví. Zní to dobře, ale co když dáváte přednost jízdě na kole? Která z aktivit je pro udržení a vylepšení zdraví a kondice více efektivní? Pojďme se na to podívat blíže a zevrubněji.

Co je lepší: 10 000 kroků, nebo hodina na kole?

Chůze zabere více času

Za zmíněnými deseti tisíci kroky se skrývá v případě průměrného člověka a délky kroku přibližně 8 kilometrů. Takže pokud vezmeme v úvahu průměrnou rychlost chůze 5 km/h, pak nám splnění denní dávky bude trvat zhruba jednu hodinu a 36 minut.

Cyklistika spálí více kalorií

Při průměrné rychlosti chůze 5 km/h člověk spálí přibližně 232 kcal za hodinu, takže při absolvování denní dávky o délce 8 kilometrů, nebo chcete-li oněch 10 000 kroků, spálíte asi 371 kcal. Při jízdě na kole i při mírné rychlosti 20 km/h se spálí zhruba 563 kcal za hodinu.

Rozdíl v množství spálených kalorií se ještě zvýší, když se přidá na intenzitě. Při rychlé chůzi rychlostí 6,5 km/h se spálí 352 kcal za hodinu, ale když pojedete na kole rychlostí 30 km/h, spálíte už 844 kcal za hodinu.

Občerstvení

Občerstvení na trati, catering v cíli i „apres bike“

Cyklistika je lepší prevencí proti obezitě

Kolo vychází lépe než chůze i v boji proti obezitě. Potvrzuje to mimořádně rozsáhlý výzkum v Londýně, do něhož se zapojilo 150 000 respondentů. Výzkum se soustředil na to, jakým způsobem se lidé dopravují do zaměstnání. Jen pouhých 24 procent přitom volí aktivní způsob dopravy – na kole nebo pěšky. Zbytek dojíždí autem nebo hromadnou dopravou.

Nijak nepřekvapilo, že lidé, kteří používají aktivní způsob dopravy na kole nebo pěšky, měli lepší výsledky než ti, kdo dojíždějí autem a hromadnými dopravními prostředky. Ze srovnání těch aktivních ale vyšli o poznání lépe cyklisté než chodci. Ti, kdo využívají k cestám do práce kolo, mají nižší BMI (Body Mass Index) než ti, kdo docházejí do práce pěšky. A ještě pro úplnost, podle výzkumu byl rozdíl hmotnosti mezi těmi, kdo jezdí do práce na kole nebo dojíždí autem, v průměru pět kilogramů.

Chůze nevyžaduje žádné zvláštní vybavení

Velkou předností a výhodou chůze je to, že nepotřebujete žádné zvláštní vybavení. Stačí kvalitní obuv, ale na procházku můžete vyrazit prakticky kdykoliv a kdekoliv. Pokud chcete vyjet na kole, logicky potřebujete v první řadě kolo. A v ideálním případě raději kvalitní bicykl a samozřejmě dobře udržovaný. K tomu pak minimálně ještě helmu. A také prostor, kde se dá na kole jezdit.

Je cyklistika lepší?

Pokud máte cyklistiku rádi, tak rozhodně ano. Cyklistika spaluje více kalorií, je časově efektivnější a navrch má i po psychické stránce – budete se díky ní cítit více fit a štíhlí. Samozřejmě, jistou „nevýhodou“ je to, že musíte vlastnit a také udržovat v dobrém technickém stavu své kolo. Ale je velice pravděpodobné, že pokud máte cyklistiku rádi, není to žádný problém. V případě, že cyklistika ale není vaším „šálkem kávy“, je i chůze skvělým prostředkem, jak si udržet zdraví a zůstat v kondici.

Zdroj ilustračních foto: www.shutterstock.com
Zdroj: www.welovecycling.com

Jak nastavit správný posed na kole?
Autor

Naopak špatným posedem můžeme napáchat mnoho škod na našem těle a ono nepohodlí nás snadno z další jízdy na kole odradí. Co je důležité si pohlídat a jaké detaily se dají poladit si přečtěte níže. Nicméně, hned v úvodu se sluší uvést, že univerzálně naprosto správný posed na kole neexistuje - optimální posed se vždy liší podle stylu jízdy, typu kola nebo převažujícího charakteru terénu, kterému nastavení může být přizpůsobeno.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé