Čtyři způsoby, jak zdravě žít a jíst i při nabitém programu

Autor

Pokud jste jako všichni v mém okolí, je váš život neustále našlapaný aktivitami. I když nejspíš dobře víte, co a jak dělat pro to, abyste zůstali zdraví a fit, někdy jen zkrátka nedokážete najít čas a prostor. Nabízíme vám čtyři strategie, které vám mohou pomoci začlenit správné návyky i do nabitého programu.

Čtyři způsoby, jak zdravě žít a jíst i při nabitém programu

Hendiam explace ribus, aspisque nullandis as rehento que sunt, ullor aut exceate pliqui quodiat omnimus.Officia sectatios eicia dolorporem hicatem earum faccuptur.

Hendiam explace ribus, aspisque nullandis as rehento que sunt, ullor aut exceate pliqui quodiat omnimus.Officia sectatios eicia dolorporem hicatem earum faccuptur.
Hendiam explace ribus, aspisque nullandis as rehento que sunt, ullor aut exceate pliqui quodiat omnimus.Officia sectatios eicia dolorporem hicatem earum faccuptur.

 

Uvědomte si, proč to chcete dělat

Začněme od začátku. Pokud chcete mít šanci udržet si zdravý životní styl mezi všemi dnešními nezdravými pokušeními, musíte skutečně vědět proč. Proč chcete jíst zdravěji a více cvičit? Je to kvůli tomu, že se chcete vsoukat do menší velikosti kalhot? Nebo chcete vypadat lépe? Cítit se sám lépe a mít větší sebevědomí? Nebo je to proto, že dobře vypadáte, dobře se cítíte a máte sebevědomí, takže si více užíváte života a je pro vás snazší dosáhnout svých cílů a snů?

Uspořádejte si své priority

Je docela normální, že o pozici s nejvyšší prioritou nezřídka soupeří příliš mnoho věcí a aktivit. To může být velice stresující, někdy dokonce paralyzující. Pomáhá, když si sepíšete své priority a uspořádáte si je podle důležitosti.

Priorita v kategorii číslo jedna musí být vždy naplněna beze zbytku, druhá kategorie je důležitá, ale v případě příliš obtížného splnění se dá žít i bez ní. Třetí je v podstatě volitelná. Je hezké ji naplnit, pokud jde všechno dobře a bez zádrhelů.

Rozdělení do kategorií podle priorit může vypadat třeba takto:

  1. Být zdravý, trávit čas s rodinou a přáteli, vydělávat si na živobytí, dobře spát.
  2. Užívat si koníčky, postupovat v práci, plnit si sportovní cíle.
  3. Omezit pití, hraní videoher, sledování televize a používání sociálních sítí.

Změňte „jen“ 15 minut

Rozhodnutí, že od této chvíle budete doma sami vařit každé jídlo nebo že se přihlásíte na čtyři hodiny jógy týdně, nemusí být právě tím nejlepším nápadem ani způsobem, když chcete něco trvale změnit. Mnohem efektivnější je jít cestou malých postupných vylepšení.

Pokuste se jít spát o 15 minut dřív než obvykle. Dívejte se na televizi o 15 minut méně. Přidejte si 15 minut cvičení navíc. Vstaňte ráno o 15 minut dřív, abyste si připravili zdravou snídani. Tímto způsobem změny zavedete snadněji a hlavně je dokážete i udržet.

Upravte prostředí kolem sebe

Veškeré teoretické znalosti a počáteční nadšení jsou sice velmi hezké, ale většinou to moc neznamená. Zvlášť když spoléháme jen na svou vůli. Abychom dokázali změny trvale udržet, musíme upravit i prostředí kolem nás, aby se minimalizovala možnost selhání.

Tady je několik rychlých tipů:

  • Vytvořte si domácí tělocvičnu. Kupte si fitness činky, posilovací hrazdu nebo podložku na cvičení jógy. Naučte se správnou techniku cvičení od zkušených trenérů a cvičte každý den doma aspoň pět až deset minut s bonusem, že nestrávíte ani minutu na cestě do a z posilovny.
  • Neskladujte žádné nezdravé potraviny ani doma, ani v práci. Místo toho mějte na obou místech neustále po ruce čerstvé ovoce a zeleninu.
  • Věnujte přípravě jídla a pohybovým aktivitám ve svém kalendáři prostor se stejnou vážností jako pracovním záležitostem.

Zdroj ilustrační foto: www.shutterstock.com
Zdroj: www.welovecycling.com

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé