Cyklisté netrpí psychickými poruchami tak často jako ti, kdo nesportují

Autor

Není to žádné tajemství. Cyklistika – a sport všeobecně – má blahodárný vliv nejen na zdraví lidí, ale i na jejich psychiku. Jízda na kole dokáže provětrat a vyčistit hlavu, vylepšit náladu, pomůže zapomenout na každodenní starosti. Potvrzují to i výsledky v srpnu zveřejněné studie, která sledovala 1,2 milionu dospělých lidí v Americe, aby se zjistilo, jaký má fyzická a sportovní aktivita vliv na duševní zdraví. A výsledek? Cyklisté obsadili skvělé druhé místo mezi těmi, kdo trpí psychickými problémy nejméně. Ještě o něco lépe na tom byli vyznavači týmových sportů.

Cyklisté netrpí psychickými poruchami tak často jako ti, kdo nesportují

Kola o velikosti 20 palců (osmnáctky jsou stejně jako čtrnáctky méně obvyklé) už mívají přehazovačku, volnoběžný náboj a dvě pákové brzdy – přední a zadní. A také odpruženou vidlici. „Je ale podstatné, aby vidlice opravdu fungovala. Leckdy vypadají spíš jako lákadlo. Odpružená vidlice musí být funkční, jinak je lepší pevná. V případě přehazovačky záleží na samotném dítěti – pokud ji zvládá, tak určitě na kole má být. Pokud ale jezdí jen na jeden převod, je zbytečná,“ doplnil Dan Klotz s tím, že největší dětská kola o velikosti 24 a 26 palců už jsou prakticky totožná s bicykly pro dospělé.

Přilba je povinnost. Ale musí pasovat

Kolo je základ, ale k němu patří i další výbava. Na prvním místě je to ochranná přilba. „Helmu dítě musí mít. Bez diskuze. Horší je to, že až 50 procent dětí má nevhodnou helmu – plandá jim na hlavě nebo ji mají posunutou někam k zátylku. Mívají volný řemínek nebo nevhodný typ. Výběr helmy je stejně důležitý jako výběr kola, rodiče to ale podceňují,“ uvedl Dan Klotz.

 

Obecně ale studie potvrdila, že lidé, kteří cvičí, žijí aktivně, jezdí na kole a hýbají se, prožijí o 43 procent méně špatných dní, během nichž se musí potýkat s mentálními poruchami či depresemi, než lidé, kteří se nevěnují žádným sportovním aktivitám.

Vědci zkoumali, jaké účinky na duševní zdraví mají různé typy cvičení a tréninku, doba trvání, frekvence a intenzita. Při výzkumu byly zohledněny i další faktory, např. věk, rasa, pohlaví, rodinné zázemí, příjmy a další. Studie jednoznačně prokázala, že mezi cvičením a zatížením duševního zdraví existuje pozitivní korelace. Cvičení snižuje možná rizika o 11 až 22 procent. Stačí si třikrát až pětkrát týdně zacvičit nebo si několikrát vyjet na kole – v takovém případě se riziko mentálního strádání snižuje na minimum.

„Různé specifické typy cvičení či tréninku, jejich doba trvání a frekvence by si zasloužily být v centru zájmu klinických zkoumání mnohem více než jiné metody léčení poruch duševního zdraví,“ píše se mimo jiné ve zprávě studie.

Ostatně, pozitivní vliv cyklistiky, nebo chcete-li prostě jízdy na kole, je zřejmý i ze závěrů studie. Špatných dnů, během nichž se cítí být v mizerném psychickém rozpoložení, zažívají cyklisté v průměru o 21 % méně než ti, kdo nesportují.

Tak co, potřebujete ještě další důvod, proč byste dnes měli vyrazit na kolo?

6 pozitivních vlivů cyklistiky na zdraví:

  1. Skvělý sport bez omezení věkem a váhou
  2. Zlepšuje dýchání, kondici a posiluje imunitu
  3. Má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém
  4. Nezatěžuje kyčelní klouby ani kolena
  5. Posiluje duševní pohodu a zlepšuje náladu
  6. Snižuje riziko cukrovky, rakoviny a dalších nemocí

Zdroj ilustrační foto: www.shutterstock.com
Zdroj: www.welovecycling.com

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
Partneři211
Česká spořitelna
Balíkovna
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiDnes Premium
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest