Jak si užít kolo na podzim i brzy na jaře

Autor

Podzim je tady a všichni víme, co to znamená. Chladné, deštivé a nepříjemné sychravé počasí. Většina lidí to vnímá tak, že přišel čas zazimovat kolo a počkat až do jara. Neplatí to ale zdaleka pro všechny. Ti opravdoví cyklističtí nadšenci se prostě přizpůsobí novým podmínkám. Následující řádky jsou určené právě těm cyklistům, kteří na zimu svá kola běžně odkládají. Rádi jim poodhalíme tajemství cyklistických vytrvalců, pro něž je podzim a brzké jaro jen jedním z ročních období. Jízdu na kole je totiž možné si užívat i během podzimních dní.

Jak si užít kolo na podzim i brzy na jaře

Oblečení

Pojďme shora, tedy od hlavy dolů

Hlava, uši a krk – základ je udržet všev teple. Takže na hlavu ideálně použijte tradiční cyklistickou čepici „casquette“. Nejenže vypadá úžasně, ale navíc funguje. V poněkud chladnějších podmínkách můžou vaše uši pravděpodobně trpět zimou, když je dobře neochráníte. V tomto případě doporučujeme jednoduché ušní klapky, čelenku pod helmu, nebo zkrátka něco, co uši kompletně schová. Na krk je snadným řešením praktický nákrčník, nebo šátek.

Vaše vlastní cyklistická bunda do deště

V deštivém počasí je zřejmé, že musíte mít bundu do deště. Rozhodně se nesnažte nahradit ji nějakou obvyklou pláštěnkou. Prostě musíte mít opravdu bundu do deště speciálně vyrobenou pro cyklisty. Proč? Obvyklé „pršipláště“ jsou navržené tak, aby vás chránily při chůzi ve svislé poloze. Bundy vyrobené pro cyklisty vás chrání v poloze při jízdě na kole, která je o poznání horizontálnější, takže je nutný jiný střih a „konstrukce“ včetně větrání a prodloužené části pro ochranu spodní části zad.

Pravidlo nade vše: vrstvy, vrstvy, vrstvy

Jednoduchým tajemstvím pro cyklistiku v chladných a mokrých podmínkách jsou různé vrstvy oblečení. Funkční dres s dlouhým rukávem je nepostradatelnou nutností. Je chladněji? Potom hodně pomůže lehký cykloturistický plášť. Je chladněji a ještě prší? Oblečte si i bundu do deště a hurá na kolo!

Vhodné je mít i dvě softshellové bundy o různé tloušťce: střední tloušťku pro chladné a suché dny a silnější a vodě odolnou bundu pro chladné a deštivé dny. Když si obléknete obě najednou, můžete vyrazit na kolo i při teplotách kolem nuly.

A další vybavení, které se na kole vždycky hodí? Cyklistické rukavice proti odřeninám, důležité je i funkční oblečení s výraznými reflexními prvky, odrazky a zvonek. A na důležitosti malému cyklistovi dodá držák s cyklistickou lahví.

Orientační tabulka velikostí kol

Průměr kola v palcíchVýška dítěte v cmVěk dítěte
12“90–110 cm3–4 roky
14“95–115 cm3–5 let
16“100–125 cm4–7 let
20“105–135 cm6–9 let
24“115–155 cm8–12 let
26“155 cm a více10 let a více

 

Ruce mějte v teple

Mít ruce v teple je při jízdě na kole nezbytné. Ten, kdo v létě při jízdě na kole rukavice nepoužívá, si musí uvědomit, že na podzim a v zimě to bez nich nejde. Musíte mít prsty v teple, ale zároveň vybírejte tak, abyste mohli kolo dobře ovládat a dostatečně rychle brzdit.

A co kalhoty?

První základní radou, co si obléct na nohy, jsou kalhoty ze syntetických materiálů Lycra. Nevstřebávají tolik vody a cítíte se v nich pohodlně, i když jsou mokré. Nekupujte si vodotěsné kalhoty, pokud se nejedná o produkty ve špičkové kvalitě z vysoce prodyšných materiálů, jakým je například Gore-Tex. Při pohybu totiž vaše nohy vytvářejí spoustu tepla a je třeba, aby kalhoty umožňovaly i odvádění potu.

Náš tip:

  • Pokud není počasí ještě tak chladné, doporučujeme obléct si klasické cyklistické krátké kalhoty v kombinaci s návleky. Dají se koupit levněji než kalhoty a snadno si je sundáte, když máte pocit, že jste se oblékli zbytečně moc.
  • Pokud je chladněji, sáhněte jednoznačně po dlouhých cyklistických kalhotách. Budete sami překvapeni, jak komfortně a v teple se budete cítit, jakmile šlápnete do pedálů.

Návleky na boty

Věřte nám, stojí za to si je pořídit. Samozřejmě jsou i speciální zimní cyklistické tretry, ale spousta cyklistů používá návleky. Proč? Jednoduše proto, že opravdu fungují. A ještě něco. Pokud nepoužíváte nášlapné pedály, ani pak není problém návleky použít. Stačí, když si koupíte větší velikost a přetáhnete si je přes běžnou sportovní obuv. Příklad? Máte obuv velikosti 43, takže návlek XL se hodí docela dobře. Výsledkem je, že boty zůstanou i v podzimní slotě čisté a nohy v teple.

Vaše kolo

Není žádným tajemstvím, že jízda v mokru nijak nesvědčí vašemu kolu, a především jeho komponentům, jako je přehazovačka, řetěz, tlumiče a další. Proto je třeba věnovat kolu zvláštní pozornost.

Mazání kola

Pokud hodláte vyrážet na podzimní jízdy, je nutné kolo pokaždé pečlivě vyčistit a promazat všechny mechanické součásti. Včetně změny maziv z letních na ta používaná v mokrých podmínkách. Chrání komponenty kola mnohem lépe než běžné oleje pro normálníletní provoz. Jste-li ale poněkud pohodlnější a línější typ cyklisty, pokud jde o špinavou práci, můžete využít služeb některého cyklistického servisu, ale bude vás to stát nějaké peníze navíc.

Čistění kola

Jak už bylo zmíněno, jízda na podzim a na jaře přináší mnohem více nečistoty, bláta, písku, které ulpívají na mechanických součástech kola. Hrozí potom jejich velmi rychlé zničení, pokud nejste opatrní. Věnovat jejich kontrole a odstranění nečistot pár chvil, je to nejmenší, co můžete udělat.

Fotogalerie

Rozšiřte vybavení kola

Blatníky

Rozhodně se nebraňte jejich osazení. Když si chcete ježdění na kole prodloužit o pár měsíců, rozhodně na nich nešetřete. Existuje řada typů blatníků, z nichž můžete vybírat. V nepříznivém deštivém počasí vám rozhodně blatníky udělají velkou službu a nebudete v cíli vypadat jako po blátivé lázni.

Světlo na kolo

Protože slunce bývá na podzim méně, mnohem dřív se smráká a leckdy je i přes den horší viditelnost, stojí za to si pořídit na kolo osvětlení. A je celkem jedno, jaký druh světel si zvolíte, zda na baterky nebo dobíjecí. Důležité je, abyste byli vidět.

„Zateplený“ bidon

Se „zatepleným“ bidonem bude vaše jízda hned mnohem příjemnější. Jen si to představte: Vyrážíte s přáteli na kole do studeného a vlhkého dne. Co vás v té chvíli nejvíc povzbudí? Lok studené vody, nebo naopak teplého sladkého čaje?

Změňte své trasy

Popřemýšlejte o tom, jak změnit své obvyklé trasy, na které vyrážíte. Jízda na podzim totiž není stejná jako v létě na suchých a prosluněných cestách. Přizpůsobte se počasí a kvalitě cest. Když normálně jezdíte na silničním kole, sáhněte třeba po horském kole. Když ale chcete jezdit dál po silnici, zkuste najít cesty s menším provozem a mějte na paměti, že se v tomto ročním období stmívá mnohem dřív.

Zdroj ilustrační foto: archiv KPŽ, www.shutterstock.com
Zdroj: www.welovecycling.com

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé