Recyklovaná kola – řešení problému i nová šance

Autor

Recyklace je aktuálně určitě jedno z nefrekventovanějších slov a nejžhavějších témat. A každý, kdo se nechce účastnit vybíjení velryb tím, že plní jejich žaludky starými pneumatikami a plastovými lahvemi, by se měl na chvilku zastavit a zvážit, zda by se nevyplatilo vzít na milost i věci z druhé ruky, o které nikdo příliš nestojí, a dát jim druhou šanci. Včetně starých bicyklů.

Recyklovaná kola – řešení problému i nová šance

články

Možná jste to ještě nezaregistrovali, ale opuštěná a odložená kola představují na této planetě vážný problém. Především tam, kde je kolo obvyklým dopravním prostředkem. V řadě čínských měst musela už zakročit vláda a zlikvidovat tisíce odložených kol, která blokovala cesty nebo chodníky. Ale místo aby se kola vrátila svým majitelům, hromadí se ve skladech a jejich místo zaujímají nové bicykly.

Odložená kola pomohou potřebným

Dokonce i pro neziskové společnosti, jako například Bikes for the World, které shromažďují stará kola a poté je posílají do zemí, jako jsou Ghana, Filipíny či Sierra Leone, je příliš komplikované získávat a obnovovat odložená kola. Většina se totiž skládá ze speciálních komponentů a jejich nahrazení je většinou nemožné.

Naštěstí se ale zdá, že je vidět světlo na konci tunelu. Ofo, jedna z největších čínských společností pro sdílení kol, darovala 200 bicyklů novým majitelům v Portoriku poté, co hurikán Maria zpustošil tento karibský ostrov.

Opuštěná a odložená kola ale nejsou problémem pouze v Číně. O Amsterdamu se říká, že jeho proslulé kanály jsou hluboké tři metry – metr vody, metr bahna a metrová vrstva vyhozených bicyklů. Policisté tam každoročně zabaví na 54 000 kol, která potom svážejí do centrálního bikového skladu. Některá z nich se vrátí původním vlastníkům, ale většina z nich je rozebrána a rámy rozřezány na kusy.

 

Recyklovaná kola i originální doplňky

V Německu se zdá, že recyklace jízdních kol získává stále na větší oblibě. Téměř ve všech větších městech se dají nalézt malé dílny nebo garáže, které se zaměřují na obnovu a opětovný prodej starých, vyřazených i vyhozených jízdních kol. Společnosti – jako The New Bikes ve městě Melle nebo Recycling Bikes v Berlíně – shromažďují stará a odložená kola a pak je ve svých dílnách takříkajíc reinkarnují a znovu vracejí do provozu.

Shromážděná kola projdou nejprve důkladnou očistou a jsou odstraněny poškozené části a komponenty. Každé kolo je zbaveno rzi a dostane nový nátěr. Vše, co lze znovu použít, je vráceno zpět, zatímco poškozené části jsou nahrazeny funkčními díly. Jakmile jsou znovu sestavena dohromady, vyrazí za novými majiteli. Komponenty, které jsou příliš poškozené na to, aby se daly opravit, najdou nové užití – například se používají při výrobě originálních doplňků do bytu, domu a na zahradu či ručně vyráběného nábytku.

Ale to ostatně může ze svého starého a nepoužívaného kola za pomoci dostupných nástrojů a své fantazie udělat každý. Už jste někdy vlastnoručně proměnili svůj starý bicykl v nový? Nebo jste z něj dokonce vytvořili úplně něco jiného? Pošlete nám fotky svých výtvorů do komentářů k postu tohoto článku na našem Facebooku a ukažte je světu.

Zdroj ilustračních foto: www.shutterstock.com
www.welovecycling.com
Zdroj: www.welovecycling.com

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé