Top 5 superpotravin, které byste měli vyzkoušet

Autor

Superpotraviny jsou plné vitaminů, minerálů i antioxidantů a pomáhají předcházet nemocem. A nejlepší zpráva je, že nemusejí stát majlant. Samozřejmě najdete obchody se zdravými produkty s regály naplněnými a úhledně vyskládanými exotickými superpotravinami, ale také za prémiovou cenu. Naštěstí ale stále existuje množství potravin, které si může dovolit každý a nemusí přitom zruinovat svou peněženku. Podívejme se na pět takových dostupných superpotravin blíže.

Top 5 superpotravin, které byste měli vyzkoušet

Občerstvení „apres bike“

Jídlo a pití si nejlépe vychutnáte v prostorné jídelně Modrá zóna České spořitelny.

V klidu a pohodě pod stanovou střechou nebo slunečníky, které vás uchrání před deštěm či sluncem.

Tím ale výčet možností, kde zakončit den na kole, nekončí. HOSPODA AGROFERT nabízí ryze české potraviny, grilované speciality, klobásy, párek v rohlíku a samozřejmě i točené pivo.

O sladkou tečku s výbornou italskou kávou TROMBETTA se postará  kavárna s dortíky v Modré zóně České spořitelny.

Na většině závodů si můžete pochutnat i na zmrzlině, ovocných koktejlech, sladkých trdelnících nebo krajových specialitách od místních prodejců.

Zkrátka „apres bike“, jak má být. 

Vejce

Superpotravina nemusí mít cizokrajný název, aby přilákala pozornost, a vejce jsou tím nejlepším příkladem. Jsou našlapané spoustou výživných látek, jimiž jsou vitaminy A, B2, B5 a B12. Vejce jsou také bohatým zdrojem vitaminu D, obsahují železo na posílení imunity, fosfor a vápník, který podporuje zdraví kostí. Jsou jedním z největších zdrojů cholinu – bioaktivní látky velice důležité pro zdraví mozku.

Obsahují také lutein a zeaxantin, tedy antioxidanty, u kterých se prokázalo, že chrání před očními chorobami. Kromě toho jsou vejce bohatá na bílkoviny, což z nich činí potravinu schopnou zasytit a omezit pocit hladu. Studie navíc ukázaly, že konzumace vajec k snídani může napomoci při snaze shodit nějaké to kilo hmotnosti navíc.

Játra

Játra jsou pravděpodobně nejvíce podhodnocené a podceňované superpotraviny na planetě. Tento orgán, bez ohledu na to, zda pochází z krávy, prasete nebo drůbeže, se řadí mezi největší přírodní zdroje vitaminů, jaké lze nalézt.

Například hovězí játra obsahují všechny vitaminy řady B, především vitamin B12 vyskytující se pouze v živočišných produktech. Játra obsahují vitamin A, množství dobře využitelného železa, zinku, mědi a chromu a množství folátu, tedy kyseliny listové. Tím výčet prospěšných látek nekončí. Dát si játra jednou nebo dvakrát týdně je tím nejlepším způsobem, jak zabránit nedostatku výživných látek a jak posílit své celkové zdraví. A nejvtipnější na tom je, že je to obvykle nejlevnější kus masa v obchodě.

Česnek

Česnek nejen dodává ten pravý šmak pokrmům svou jedinečnou chutí, ale dokáže toho ještě mnohem víc. Zkrátka není to jen koření. Je prokázáno, že konzumace česneku zlepšuje krevní tlak, snižuje hladinu triglyceridů a současně zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu, což má pozitivní vliv na kardiovaskulární zdraví.

Několik studií ukázalo, že užití česneku také může snížit riziko mrtvice, protože snižuje srážlivost krevních destiček, ředí krev a minimalizuje tvorbu krevních sraženin. Vysoké množství alicinu proměňuje česnek v jedno z nejlepších přírodních antibiotik, které působí dezinfekčně a je velice efektivní při likvidaci bakterií a hub. Studie také ukazují, že všechny příznivé účinky se nijak nemění v případě, že konzumujete česnek čerstvý, v prášku nebo jako jeho extrakt.

Pestrá nabídka občerstvení

Občerstvení svou pestrou nabídkou uspokojí každého. Čistá voda je v dostatečném množství, na výběr je sladké i slané pečivo, čerstvé i sušené ovoce, oříšky, … A jako příjemný bonus pořadatelé často překvapí jezdce některou z místních krajových specialit. Partnerem lesních občerstvovacích stanic jsou na nezávodních trasách D - Family jízdách  LESY ČR.

Občerstvení v cíli

Žízeň ani hlad po dojetí rozhodně nehrozí. Hned v cíli dostane každý závodník láhev vody Rajec pro doplnění tekutin bezprostředně po sportovním výkonu.

A co jídlo? Catering KPŽ nabízí minimálně pět teplých jídel. Například guláš, čočku, rizoto, boloňské špagety, ale také ovocné knedlíky nebo dukátové buchtičky.

Závodní menu je vždy připravené a uvařené z kvalitních a čerstvých potravin českých výrobců a dodavatelů, mj. Olma, Kostelecké uzeniny, Vodňanská drůbež, Mlékárna Hlinsko, Krahulík... Kupon na nápoj vyměníte za nealkoholické pivo Birell.

Využít stravování z nabídky cateringu KPŽ mohou i ti, kteří ho nemají zahrnuté ve startovném. Stačí si ho zakoupit v blízkosti výdeje jídel. Pro děti je připravena cenově zvýhodněná nabídka.

Řepa

Všechny barevné druhy zeleniny jsou velmi výživné, ale řepa stojí na nejvyšších příčkách. Obsahuje nejvyšší koncentrace betalainu, pigmentu, který jí dodává výraznou barvu. Výzkum potvrzuje, že betalainy pomáhají chránit organismus před rakovinou a jinými degenerativními nemocemi. Řepa je skvělým zdrojem vitaminů A, B a C, které zlepšují imunitu. Obsahuje rozpustné vlákniny, které pomáhají při trávení. Řepa je k dostání prakticky celý rok a její cena se rozhodně nešplhá do závratných výšin.

Zázvor

Zázvoru je odjakživa přisuzována řada různých léčebných účinků a věda potvrzuje, že mnohé z nich jsou skutečné. Prokázalo se, že 0,5 až 1 gram zázvoru pomáhá redukovat nevolnost a zvracení způsobené ranní nevolností nebo třeba chemoterapií. Pokud chcete použít zázvor při problémech pohybového aparátu, konzumujte ho s jídlem s vysokým obsahem bílkovin. V takovém spojení je nejúčinnější.

Zázvor inhibuje enzymy, které působí na záněty, takže jeho spotřeba může pomoci snížit bolesti svalů, a dokonce redukovat symptomy artritidy. Výzkum rovněž potvrdil, že antioxidanty obsažené v zázvoru mají schopnost zpomalit růst rakoviny. A to za cenu, že je skoro zločin nezahrnout zázvor do své stravy.

Zdroj ilustrační foto: www.shutterstock.com
Zdroj: www.welovecycling.com

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé