Za otázkou, proč jezdíme na kole, se skrývají stovky příběhů

Autor

Na webu We Love Cycling jsme si uvědomili, že vášeň, která nás spojuje, je zároveň i to, co nás činí jedinečnými. Za každým cyklistou se totiž skrývá příběh. A jsou tak různé! Tu o vytrvalosti, jindy o neukojené touze, překonávání limitů, tu o objevování sama sebe, nebo třeba o dobrodružství. V okamžiku, kdy usednete na kolo a vyrazíte, jsou možnosti takřka nevyčerpatelné.

Za otázkou, proč jezdíme na kole, se skrývají stovky příběhů

Zní to hodně lákavě: užít si zdarma ve vybraném závodě KPŽ stejnou péči jako profesionální cyklista. Možné to je! V rámci projektu Super Biker od centra Alltraining.cz.

Pro Super Bikera je připravený kompletní balíček služeb profesionálních trenérů, fyzioterapeutů, dietologů a Chytrých trasérů Alltraining.cz

Zažijete den jako profesionál

Rozcvičku, vyjížďku, protažení svalů, masáž, dostanete nový dres, taktické rady, profesionální stravu a na trať vyrazíte se zapůjčeným sporttestrem Garmin, na němž bude zaznamenán průběh vašeho závodu. Váš výkon po závodě odborníci vyhodnotí a doporučí, jak dál. Na stupních vítězů pak převezmete hodnotný dárek.

 

Rádi sdílíme vaše příběhy, a proto jsme jich více než stovku shromáždili na Facebooku pod hlavičkou „Proč jezdíme na kole“. Každý příběh je svým způsobem zvláštní, každý je inspirativní a každý jiný než ten předchozí. Vybíráme jen několik ze všech příběhů, které jsme dostali a které nás naplňují hrdostí na to, co děláme.

Jezdím kvůli vzpomínkám

Renee je přesvědčena, že koupě kola je jedním z nejlepších rozhodnutí, jaká kdy v životě udělala. Horská cyklistika jí umožnila poznat zcela novou skupinu lidí, kteří jsou dnes jako její rodina. A vedle benefitů v podobě toho, že na kole vylepšuje svou fyzickou i psychickou kondici, si zároveň vytváří kaleidoskop vzpomínek, které jí už nikdo nikdy nevezme a které si bude moci nadále užívat.

„Mám ráda to, že mě cyklistika dostane na místa, kam se většina lidí nikdy nedostane a nikdy je neuvidí. Miluji dobrodružství a vzpomínky, které si z nich odnáším.“

Jezdím, abych zvýšil povědomí

V roce 2016 začal Steven jezdit na kole, aby podpořil Cyklistiku pro autismus, neziskovou organizaci zaměřující se na zvyšování povědomí o nemoci, která postihuje miliony rodin na celém světě. Cyklistika mu navíc pomohla posunout své osobní limity na mnohem vyšší úroveň a proměnila jeho vášeň na nástroj, jak podpořit věc, ve kterou věří.

„Jeden ze 150 lidí trpí autismem. To je velká skupina lidí. Jezdím na kole proto, abych zvýšil povědomí o téhle nemoci a jejím akceptování.“

Jezdím pro lásku

Joanie začala jezdit na kole proto, aby sdílela přítelovu vášeň pro cyklistiku. Během jediného a prvního roku svého cyklistického dobrodružství společně absolvovali jarní klasiku Milán – San Remo. Ujeli 295 km za 9 hodin. Joanie skončila v kategorii žen na druhém místě a trvá na tom, že úspěch byl mnohonásobně sladší proto, že se o něj podělila s někým, koho miluje.

„Ať už běháte, nebo jezdíte na kole, pro mě je nejdůležitější milovat sport, který dělám, a sdílet svou vášeň s někým jiným a blízkým.“

Jezdím, abych nezapomněl

Před osmi lety Andremu lékaři diagnostikovali chronické onemocnění způsobující ochabování svalů. Jak se stav jeho těla zhoršoval, bylo pro něj stále těžší najít motivaci k ježdění na kole. To se radikálně změnilo v roce 2017 poté, co jeho manželka zemřela v pouhých 39 letech na rakovinu. Uvědomil si, že vzpomínku na ni uctí nejlépe tím, že se sám vrátí do života. Znovu „oprášil“ své kolo a našel ztrácenou vášeň a lásku k cyklistice. Letos v sedle kola projel Švédskem 1800 km, aby si připomněl výlety na kole, které kdysi společně absolvovali.

„Když mi zemřela manželka, nebylo místo k návratu. Mojí povinností bylo žít a užívat si života.“

Jezdím, abych přeprala svůj strach

Od okamžiku, kdy sledovala na olympijských hrách 2016 závod žen horských kol, Jenny věděla, že by si tenhle sport jednou chtěla vyzkoušet sama. O rok později jí ale diagnostikovali rakovinu. Podstoupila intenzivní léčbu, která poznamenala nejen její tělo, ale také duši. Neztratila ale odhodlání překonat sama sebe i své limity. Vzpomněla si na svůj sen o horském kole, a tak si ho pořídila. Začala jezdit a každou jízdou se stává silnější. Zanedlouho se zúčastní i svého prvního závodu.

„Rakovina mi rozbila sebevědomí na kousky. Použila jsem kolo, abych získala zpět odvahu a překonala svůj strach.“

Zdroj ilustrační foto: www.shutterstock.com
Written by: Megan Flottorp
Zdroj: www.welovecycling.com

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest