top of page

LAST MINUTE příprava na Drásala!

  • Obrázek autora: Nela Chaloupková
    Nela Chaloupková
  • 11. 3.
  • Minut čtení: 3

Aktualizováno: 14. 3.

18. 06. 2024 • AUTOR TÝM KOLO PRO ŽIVOT


10 POSLEDNÍCH KROKŮ PŘED ZÁVODEM – tipy Ondřeje Fojtíka, závodníka a muže v pozadí závodu



Trochu se podívejme na samotný trénink. Co dělat nebo naopak nedělat týden před závodem? 

Cílem týdne před závodem je cítit se v sobotu odpočinutý, bez svalové bolesti, doplněný energeticky a aktivovaný na závodní zátěž. Z toho vyplývá, že tréninky musí probíhat v příjemném pocitu – ve vytrvalosti, ideálně delší trénink v úterý, klidně 2–3 hodiny volně, středa kratší na aerobním prahu, čtvrtek volno a v pátek hodinka vytrvalosti se 2–4 opakováními na 2–5 minut v intenzitě, ve které chci jet stoupání při závodě.


Co doporučuješ jíst poslední dny před závodem? Jak by měla vypadat poslední večeře a snídaně? 

Úterní a středeční tréninky slouží i k vyčerpání glykogenových zásob, poté je tělo stimulováno tyto zásoby ve větší míře doplnit, a proto od středeční večeře už by měla začínat sacharidová kompenzace. To znamená, že jídla by měla být lehce stravitelná, ideálně s převahou rýže, těstovin apod., s omezením tuků, masa, mléčných výrobků a také zeleniny, takže opak stravy, kterou používáme v přípravném období. Důležitá je hydratace vhodnou vodou.  


Zařazuješ v těchto dnech před závodem regeneraci, např. saunu, masáže?

Saunu už bych neriskoval – právě ta odvodňuje a zbavuje tělo i minerálů. Lehkou masáž ano, pokud bych byl na ni zvyklý, s žádnými novotami bych před závodem neexperimentoval.


Velké téma je příprava a servis kola: jaké zvolit pláště, kolik nahustit atd. Jak to vidíš? 

Jaké volit pláště a tlaky je alchymie, která souvisí hodně s aktuálními podmínkami. Vždy jsem se snažil jet co nejhladší pro lepší valivý odpor, ale to lze pouze v případě dobré technické zdatnosti a znalosti tratě.  


Také oblečení je důležitý prvek. Chápu, že je třeba zohlednit počasí, ale co doporučuješ vzít s sebou na trať závodu? 

V tom jsem měl na Drásalovi jasno: nad 15 °C pouze dres a kraťasy. Počítal jsem, že pojedu rychle a bude mi teplo. :-) Ale v případě možnosti většího deště doporučuji vestičku do kapsy – v té je možné startovat, pokud je ráno chladněji, a v průběhu závodu ji odložit.


Vozíš ty sám nějaké traťovky, tyčinky, gely nebo se spoléháš na vaše pověstné občerstvovačky? 

Přísun energie je zásadní pro udržení výkonu – vždy jsem měl proto připravený dostatek jídla, alespoň 120 g sacharidů na hodinu jízdy, nejlépe energetické tyčinky a gely a ume pastu na vyrovnání Ph proti křečím. Když bylo chladněji, bral jsem si i gely s kofeinem.



Co pitný režim při závodě? Radíš dostatečně pít a případně co? Iontové nápoje nebo jen vodu? 

Určitě je pitný režim důležitý. Kvalitní iontové nápoje jsem střídal bidony se zeleným čajem s medem, a vodou na občerstvovačce. 


Kolik hodin před závodem doporučuješ vstávat a jak by mělo z tvého pohledu vypadat rozjetí atd.? 

Protože hlavní závody jsou brzo a není potřeba se moc rozjíždět, většinou jsem snídal rohlíky s marmeládou a máslem cca hodinku před startem – nejčastěji v autě při cestě na start. Když je start později, např. trasa B a C, poslední jídlo bohaté na sacharidy doporučuji cca 2 h před startem, tam už se předpokládá, že se jede rychle hned po startu. S prvním jídlem při závodě je vhodné začít určitě už do prvního sjezdu a pak každých 15–20 minut.


Máš nějakou radu pro závodníky, kteří jedou Drásala poprvé?

Pokud má být cílem dobrý výsledek v závodě, našel bych si před závodem prostor a projel si co největší část tratě. Ale pokud jde o to si závod užít, jeďte tak, abyste si vychutnali krásu Hostýnských vrchů a měli pěkný zážitek z trati, kterou jsme pro vás připravili. 


Jaké jsou tvé osobní tipy před závodem? 

Myslím, že už toho bylo řečeno hodně. :-) Takže ten hlavní tip je jet Drásala opatrně, podle svých možností a poslouchat taky svoje tělo, nesnažit se urvat vše jen vůlí. Přeji všem hodně štěstí a hezký zážitek. 


Těším se na Vás na startu!




 
 
 

Comments


bottom of page