LAST MINUTE PŘÍPRAVA NA DRÁSALA 10 posledních kroků před závodem podle Ondřeje Fojtíka
- Karolína Šťastná
- 27. 6.
- Minut čtení: 2

Blíží se start legendárního bikemaratonu Drásal a všichni, kdo se letos postaví na startovní čáru, právě vstupují do rozhodující fáze příprav. Jak ideálně zvládnout poslední dny před závodem? O své osvědčené tipy se dělí Ondřej Fojtík– zkušený závodník, vítěz extrémních MTB podniků a jeden z mužů, kteří Drásala každoročně připravují.
1. Trénink s citem
„Cílem týdne před závodem je cítit se v sobotu odpočinutý, bez svalové bolesti a přitom připravený na výkon,“ říká Ondřej. Doporučuje v úterý zařadit delší vytrvalostní trénink (2–3 hodiny), ve středu kratší jízdu na aerobním prahu, čtvrtek nechat na regeneraci a v pátek si projet hodinku v klidném tempu se čtyřmi krátkými úseky v závodním tempu.
2. Správně jíst = správně jet
Vše začíná už ve středu večer – ideální čas pro zahájení tzv. sacharidové kompenzace. „Zařaďte lehce stravitelná jídla s vysokým obsahem sacharidů – rýže, těstoviny, omezeně tuky a maso. A hlavně nezapomeňte na pitný režim,“ zdůrazňuje Ondřej.
3. Regenerace? Ano, ale s rozumem
Masáž v posledních dnech vítaná je, pokud jste na ni zvyklí. „Ale žádné novinky. A saunu bych už raději vynechal – odvodňuje a tělo před závodem vysiluje.“
4. Servis kola – klíčová alchymie
Pláště a tlak v pneumatikách hrají velkou roli. „Obvykle volím co nejhladší vzorek pro lepší valivý odpor – pokud to technika trati a moje dovednosti dovolí.“ Základ je mít kolo ve stoprocentním stavu – brzdy, řazení, řetěz i bezdušové systémy.
5. Co na sebe?
Počasí hraje roli, ale Ondřej v tom má jasno: „Nad 15 °C jedu jen v dresu a kraťasech. Pokud hrozí déšť, přibalím lehkou vestičku – startovat v ní a pak ji schovat do kapsy je ideální řešení.“
6. Energie na trati – co vozí s sebou Fojťák?
Zásada číslo jedna: „Mít dostatek jídla. Cca 120 g sacharidů na hodinu – nejlépe tyčinky, gely, ume pasta proti křečím, někdy i kofeinový gel do kopců.“ Ač jsou Drásalovy občerstvovačky legendární, radí nespoléhat se jen na ně.
7. Pitný režim – základ výkonu
Pití každých 10–15 minut, ionťáky kombinované s čajem a vodou. „Střídal jsem lahve s kvalitními
nápoji a zeleným čajem s medem – a vždy využil nabídku na občerstvovačkách.“
8. Ráno závodu – rutina šampionů
„Vstával jsem zhruba dvě hodiny před startem. Snídaně rohlík s marmeládou a máslem, ideálně už v autě. A rozjetí? U hlavních závodů není potřeba to přehánět – stačí se zahřát a být připraven. Jíst při závodě je ale třeba už během prvního sjezdu!“
9. Poprvé na Drásalovi?
„Projíždět si trať dopředu je výhoda, ale pokud jde o zážitek, jeďte tak, ať si Hostýnské vrchy užijete. Závod jsme pro vás připravili srdcem a s respektem k místu i tradici.“
10. Poslední slova před startem
„Neurvěte se hned na začátku. Jeďte chytře, poslouchejte tělo a nechte si trochu síly i na druhou polovinu trati. Ať vás to baví a Drásal vám zůstane v hlavě jako dobrý zážitek – takový, kvůli kterému se zase vrátíte.“
Drásal 2025 klepe na dveře. Ať už jedete naplno nebo „jen“ na zážitek, držíme vám palce. Na startu se těší Ondřej Fojtík a celý tým závodu.
Comments