Berounsko, jak ho neznáte: udělejte si výlet

Autor

Vyrážíte závodit do Dobřichovic? Dopřejte si čas také na prozkoumání zajímavého okolí a poznejte Berounsko, jak ho neznáte. Kolo nechte protentokrát zaparkované a doplňte energii při výletování po středních Čechách. 

Berounsko, jak ho neznáte: udělejte si výlet

Kdo by neznal majestátní hrady Karlštejn a Křivoklát? Jejichž návštěva by měla být „povinností” každého z nás. Berounsko toho však nabízí mnohem více. Díky dvěma chráněným krajinným oblastem, Český kras a Křivoklátsko, se těší návštěvnické oblibě. Naleznout tady ale můžete zajímavá místa, která neokupují davy turistů. Jaká to jsou?

Nenápadné Všeradice

Na samém okraji CHKO Český kras leží zdánlivě nevýznamná ves. Před 238 lety se ve Všeradicích narodila nejslavnější autorka českých kuchařek Magdalena Dobromila Rettigová. Její život a dílo připomíná jedna z expozic Dvoru Všerad, kterou vás provede hlas Simony Stašové. Vedle toho se zde seznámíte také s životem na venkově, zemědělstvím a v galerijní části s uměleckými díly z Čech i ze zahraničí. Ostatně umělci z celého světa se do Dvora sjíždějí každoročně v rámci ART sympózia, které se letos uskuteční již po osmnácté.
Dvůr Všerad nevábí jen na muzejní sbírky, ale v duchu cti ke kuchařskému umu všeradické rodačky vás tu pohostí skvělými pokrmy a lahodným pivem z vlastního pivovaru.

Operní Liteň

Přesuňte se po hranici CHKO pár kilometrů severněji, kde se ukrývá městys Liteň. V jeho jádru stojí zámek spjatý s rodem Daubků a operní divou Jarmilou Novotnou. O uchování jejich památky se tu starají znamenitě. Zámecké zdi každoročně rozezvučí tóny Festivalu Jarmily Novotné a útočiště tu naleznou umělci z různých kulturních oblastí. Spolek se stará celkem o 12 historických budov, kterým postupně vrací jejich krásu a dává nová využití. 
Také okolí Litně stojí za prozkoumání. Pomůže vám s tím naučná stezka. Ta vás zavede k hrobce rodiny Daubků, kde odpočívá také slavná pěvkyně, nebo k oborám, ve kterých lze pozorovat daňky či jeleny.

Bájemi opředený Velíz

Čechy krásné, Čechy mé… to jsou úvodní slova písně Vlastenecké hory od Josefa Leopolda Zvonaře. Kublovský rodák nalezl místo tvého odpočinku na Velízu. Jeho rodný domek se v blízkém Kublově dochoval do dnešních dní. Ale zpět na Velíz. Podle Kosmovy kroniky byl na vrcholu, pojmenovaném po slovanském bohu Velesovi, Vršovci držen v zajetí přemyslovský kníže Jaromír. Po své záchraně zde kníže nechal vybudovat kapli, kterou později získali benediktini. Ti pak na vrchu zřídili navíc poustevnu i probošství, které během husitských válek lehlo popelem. 
Každý výstup, i ten nejméně náročný, si zaslouží odměnu. A tak se nezapomeňte zastavit v sousedních Broumech v pivovaru Matuška na jedno či dvě orosené. Výčep tu stylově otevřeli v bývalé autobusové zastávce.

Další tipy na výlety hledejte na www.strednicechy.cz
 

Cyklistická
přilba ano, či ne?
Autor

Jezdíte na kole? Pokud ano, vyřešte hned na začátku zásadní otázku: cyklistická helma ano, či ne? Odpověď je jasná: ANO. Stačí se podívat na statistiky úrazů cyklistů – zranění hlavy je tím nejčastějším. Často s tragickými následky jen proto, že cyklista neměl přilbu. Nanejvýš důležité je ale vybrat správnou, kvalitní a vhodnou helmu, stejně jako ji správně nosit.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé