Bikový svátek na Moravě – jubilejní 10. ročník

Autor

Jste požitkáři, milovníci bikingu, gastronomie, cestování, zážitků? Hovoříte nám z duše. Bike svátek ve Znojmě je přesně místem, kde vše zažijte. Právě proto patří k nejoblíbenějším závodům ze seriálu KPŽ s největší účastí. Pokud si chcete užít cyklistiku s přidanou hodnotou, je tento závod ideální příležitostí. Přijeďte a zažijete trať, na které si nohy ani na chvilku neodpočinou, přitom všechny trasy závodu jsou doprovázeny bohatými občerstvovačkami, z nichž například ta Vrbovecká, jenž se nachází na trase B a C, probíhá i za doprovodu hudby. Současně se můžete postavit na start s Tomášem Bábkem, českým profesionálním dráhovým cyklistou. To prostě chcete zažít. 

Bikový svátek na Moravě – jubilejní 10. ročník

Pozvánka od Tomáše Bábka, profesionálního dráhového cyklisty, který se postaví na start.

1) Tomáši, jste dvojnásobným Králem cyklistiky, dvojnásobným mistrem Evropy a držitelem dalších ocenění, zkrátka cyklistická legenda. Není to tak dlouho, co jste ukončil profesionální kariéru. Co vám cyklistika dala a co vzala, zda to lze takto říci?

Cyklistika mi dala cílevědomost, tah na branku, a takový řekněme standard, že makat je normální. že vystupovat z komfortní zóny je normální. Svým způsobem jsem na tom diskomfortu závislý. Mám teď na pracovním trhu velkou výhodu.

2) Účastníci některých závodů KPŽ i pověstné L'Etape Czech Republic by Tour de France vás mohli potkat na startu. Znamená to, že závodění má pořád místo ve vašem životě? Proč tyto (nejen) KPŽ závody jezdíte? 

Jsem duší i srdcem závodník, vždy podám nejlepší výkony, když o něco vážně jde. To si teď nechávám spíše do pracovní sféry, ale závodění opustit nedokážu nikdy. KPŽ nebo L'Etape vnímám jako svátek cyklistiky a setkání masy milovníků tohoto sportu, je to vždy skvělý zážitek s minimálním stresem a tlakem oproti vrcholným akcím, které jsem jezdil.

3) Popularita MTB závodů mezi hobby sportující veřejností stále stoupá. Jaký je váš názor na cyklistiku v kontextu zdravého životního stylu? Je pro veřejnost přínosem?  

Rozhodně je fajn vidět, kam jsme se posunuli, že je pro nás radost sportovat na kole v lese, přírodě nebo i na silnici, případně dráze. Cyklistika obecně je na obrovském vzestupu a je to nejpopulárnější masový sport u nás. Vliv na zdraví fyzické ale i to psychické je neoddiskutovatelný a já se budu snažit tento trend vždy podporovat.

4) Blíží se populární podnik Znojmo Burčák Tour Kooperativy, který patří k nejoblíbenějším závodům s největší účastí. Postavíte se na start a máte nějaký tip pro závodníky? 

Na tenhle závod se moc těším, vezmu s sebou i rodinu a věřím, že si to moc užijeme. Navíc je to u nás na jižní Moravě. Všem závodníkům chci popřát mnoho štěstí, závod bez pádů, ale hlavně, aby si vychutnali to skvělé spojení našeho krásného Česka a sportování v přírodě na kolech. A taky kvalitní moravský burčák, ale toho více raději až po závodu.

Podívejme se na tratě

„Tratě nemají takové převýšení jako jiné trasy KPŽ. Na druhou stranu si alespoň mohou závodníci více vychutnat panoramata Znojemska“, říká Mirek Kučera pořadatel akce. Trasa B startuje na Masarykově náměstí a trasa C u Louckého kláštera. Tyto sobotní trasy se při výjezdu ze Znojma spojují (každá samozřejmě startuje v jiný čas) a vedou z obydlené oblasti směrem na Načeratický kopec, který je přírodní památkou a je z něj krásný výhled do okolí. Z Načeratického kopce trasa pokračuje po polních a lesních cestách až do Strachotic, kde se trasy B a C rozdělují. Trasa C má ve Strachoticích občerstvovačku a dále je vedena v doprovodu vinohradů směrem do obce Vrbovec, zatímco trasa B směřuje k obci Jaroslavice, kde cyklisté před příjezdem do obce nejprve objíždí Jaroslavický rybník (je 11. největším rybníkem v ČR a 2. největším rybníkem na Moravě).

Pověstné občerstvovačky

Jakmile závodníci objedou rybník, vjedou do obce Jaroslavice, ve které se nachází občerstvovací stanice trasy B. Všechny trasy závodu jsou doprovázeny bohatými občerstvovačkami, z nichž například ta Vrbovecká, jenž se nachází na trase B a C, probíhá i za doprovodu hudby. Z této občerstvovací stanice dále trasa směřuje podél hranic s Rakouskem k Hrádku Lampelberg, který je nejen obklopen vinohrady, ale také je znatelně výše postavený než celé okolí, a proto je z něj nádherný výhled. Z Lampelbergu vede trasa B do obce Vrbovec a pokračuje přes polní cesty až ke Znojemskému letišti, kde se před zraky cyklistů vynoří nádherné panorama na město Znojmo. 

Myslíme i na cyklistické rodiny

V neděli se jede Family jízda, která startuje od Louckého kláštera. Na účastníky čeká na této trase občerstvovací stanice u obce Havraníky, kterou mají na starosti lesy ČR, a dále je vyhlášená občerstvovací stanice v obci Konice, která je obohacena o domácí medovníčky a další dobroty. Závodníky čeká přejezd přes Kraví horu, jež je zčásti již součástí Národního parku Podyjí a nachází se zde jedny z nejstarších vinohradů. Závěrem doplníme, že Family jízda není určena k závodění, nýbrž slouží především k požitku z jízdy jako takové.

Letos slavíme 

Znojmo Burčák Tour Kooperativy slaví 10. narozeniny. „O překvapení nebude nouze, např. každý účastník trasy B a trasy C obdrží sklenici okurek Efko a lahvinku vína Znovín“, dodává Tomáš Pravenec, ředitel pořádající agentury Petr Čech Sport.

Proč vyrazit do Znojma na Znojmo Burčák Tour Kooperativy?

  • Jde o 10. ročník Znojmo Burčák Tour.
  • Každý účastník trasy B a trasy C obdrží sklenici okurek Efko a lahvinku vína Znovín.
  • Závod sídlí v areálu Louckého kláštera, který je národní kulturní památkou ČR.
  • Všechny trasy závodu jsou doprovázeny bohatými občerstvovačkami, z nichž například ta Vrbovecká, jenž se nachází na trase B a C, probíhá i za doprovodu hudby.
  • Každá z tras je zčásti vedena vinohrady.

Jste srdečně vítáni!

Parádní tipy na pěší i cyklistické výlety ve Znojmě a okolí
Autor

Chystáte se 3. - 4. září do Znojma na 11. podnik seriálu Kolo pro život 2022? Pak jsme pro vás připravili ve spolupráci s agenturou CzechTourism a jejím projektem #světovéČesko zajímavé tipy na výlety a vyjížďky na kole v okolí dějiště závodu.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé