Český tým průběžně druhý v legendárním závodě Cape Epic

Autor

Jezdci Martin Stošek a Andreas Seewald z českého týmu Canyon Northwave MTB Kristiána Hynka skončili třetí v pondělní první etapě maratonu dvojic Cape Epic v Jihoafrické republice, jednom z nejtěžších závodů na horských kolech na světě. V součtu s nedělním prologem je česko-německý pár na druhém místě celkového pořadí.

Český tým průběžně druhý v legendárním závodě Cape Epic

Po 20kilometrovém prologu čekala závodníky v pondělí 98 kilometrů dlouhá etapa s celkovým převýšením 1850 metrů, v níž v okolí městečka Ceres museli absolvovat například dlouhé stoupání nazývané příhodně Dead Men Walking. 

Stošek se Seewaldem, který je úřadujícím mistrem světa cross-country maratonu XCM, se již od počátku drželi na špici. Pole se postupně roztrhalo a na čele zbyly čtyři dvojice. Tato skupina také dojela společně do cíle, kde závěrečný spurt opanovaly oba týmy Bulls. Na vítěznou dvojici ve složení Urs Huber a Simon Schneller ztratil český tým pouhé tři sekundy. 

Mírná ztráta v první etapě znamenala posun na druhé místo celkového pořadí. První příčku nadále drží dnes čtvrtí Matt Beers a Jordan Sarrou, kteří mají na Stoška se Seewaldem náskok jedné minuty a 47 sekund.

„Dnes to pro mě bylo velmi těžké, mně vyhovuje spíš stoupání, dlouhé kopce, a tentokrát to bylo hodně šlapavé a povrch byl pomalý, hodně se pak po rovině útočilo. Ale je skvělé, že jsme na bedně s malou ztrátou. Jsem si jistý, že jak si ještě trochu víc zvykneme na místní terén, tak nám to půjde ještě lépe a uděláme dobrý výsledek,“ řekl k první etapě Andreas Seewald. 

Závodníkům dnes přálo počasí. Ráno bylo sice chladno, ale velmi rychle se oteplovalo. Náročný terén ale dal zabrat všem.

Nemusí se to zdát, protože v dnešní etapě nebylo tolik výškových metrů, ale bylo to opravdu náročné. Obzvlášť v druhé půlce byl terén hodně písčitý a kamenitý. Na posledních 20 kilometrech mezi vinicemi byl hluboký písek, s kolem to házelo ze strany na stranu. Ke konci se už jelo v řadě a třeba úsek, kdy jsme jeli po železničních kolejích, byl naprostý masakr. Dojet v tomto kontextu na třetím místě je proto fakt skvělé,“ dodal svůj komentář Martin Stošek.

Na to, že to je premiéra kluků na Cape Epic, což je v naší disciplíně velmi specifický závod, jedou famózně. Teď jsou celkově druzí, ale myslím, že jejich etapy teprve přijdou. Dnes to byly krátké kopce a roviny, přičemž síla kluků tkví především v dlouhých kopcích, takže věřím, že v dalších profilově náročnějších etapách ukážou, co v nich je,“ uvedl k výkonu Stoška se Seewaldem majitel a manažer českého týmu Kristián Hynek.

Jezdci nemají nárok na odpočinek, do konce týdne je čeká každý den jedna etapa. Podle Hynka se závod bude lámat v páté etapě, kde na závodníky čeká 2900 výškových metrů na 84 kilometrů dlouhém úseku.

Martin Stošek

Absolvent fyzioterapie ZSF Jihočeské univerzity, sedmadvacetiletý Martin Stošek, pochází z Blatné a cyklistice se věnuje od mala. Po nástupu na sportovní Gymnázium ve Vimperku začal s intenzivním systematickým tréninkem a za pouhý rok se stal mistrem ČR v kategorii kadetů a reprezentoval Českou republiku na mnoha závodech světového poháru. Stal se českým šampionem v maratonu na horských kolech, ve sbírce má i bronz z akademického mistrovství Evropy. Letos prvně startuje v kultovním závodu dvojic Cape Epic po boku Andrease Seewalda. 


Andreas Seewald

Třicetiletý cílevědomý jezdec a letošní vládce dlouhých tratí je maratonským mistrem Evropy XCM a čerstvým vítězem náročného Mistrovství světa v maratonu horských kol na italském ostrově Elba. Německý biker je členem české stáje Canyon Northwave. 


Kristián Hynek

Přední světový závodník v MTB (XCM a XCO) a zakladatel specializované firmy s koly Future Cycling je majitelem dvou bronzových (2012 a 2016) medailí a jedné stříbrné (2019) z maratonského mistrovství světa, mistrem Evropy, České republiky a vítězem Cape Epic. Kristián s cyklistikou začínal ve velmi pozdním věku, přesně ve svých 21 letech, kdy za rok najezdil 6 000 km a začal se systematickým tréninkem. Jeho prvním úspěchem, na který dosud rád vzpomíná, bylo amatérské mistrovství České republiky v Teplicích. Oficiálně se chystá ukončit kariéru během příštího roku. 
 

Cyklistická
přilba ano, či ne?
Autor

Jezdíte na kole? Pokud ano, vyřešte hned na začátku zásadní otázku: cyklistická helma ano, či ne? Odpověď je jasná: ANO. Stačí se podívat na statistiky úrazů cyklistů – zranění hlavy je tím nejčastějším. Často s tragickými následky jen proto, že cyklista neměl přilbu. Nanejvýš důležité je ale vybrat správnou, kvalitní a vhodnou helmu, stejně jako ji správně nosit.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé