Cyklistická sezóna (ne)končí - Podzimní bikovačka

Autor

Dny se sice krátí, ochlazuje se, více prší a je mnohem horší počasí. Zato ale podzim často vytváří v přírodě úchvatné barevné scenérie. Věříme, že s velkou částí z vás se shodneme, že podzim je jedno z nejkrásnějších období v roce, ve kterém můžeme trávit nezapomenutelné chvíle v sedle našich jednostopých kámošů a dát si pořádně do těla. Jezdíte raději svižné trasy na silnici, nebo dáváte přednost klidné vyjížďce po cyklostezkách, či jste jedni z těch, kteří tomu rádi pořádně naloží v lese? Ať už jezdíte to, či ono, v období podzimu nás všechny dohromady spojují dvě zásadní věci, a to správné osvětlení a vhodné oblečení. 

Cyklistická sezóna (ne)končí - Podzimní bikovačka

Rada první 

Pokud dáváte přednost vyjížďce pouze za dne, kdy má sluníčko ještě slušnou sílu, bude vám stačit lehké hřejivé oblečení a světla můžete nechat doma. Na druhou stranu, pokud si svou vyjížďku rádi protáhnete, nezapomínejte na dostačující osvětlení, ať vás je v provozu či lese vidět.  Přibalte si s sebou i něco teplejšího. Jezdíte-li pravidelně, má smysl pořídit si specializovanou cyklo svítilnu s patřičně tvarovaným světelným kuželem, který spolehlivě osvětlí celou šíři cesty před vámi a zároveň s ním vidíte i dostatečně do dálky. 

Jste-li městský cyklista brázdící většinu času osvětlené cyklostezky, doporučujeme ohleduplné svítilny se seříznutým kuželem, který neoslňuje ostatní řidiče nebo chodce. 

Rada druhá 

Pokud patříte mezi vyznavače adrenalinové zábavy a preferujete noční sjezdy a traily, sáhněte po cyklo svítilně s dostatečnými parametry, nejlépe i v kombinaci s druhým světlem na přilbě. „Taková sestava vám umožní si noční jízdu užít i při svižném tempu v náročném terénu. Jezdím na kole celoročně a na kvalitní osvětlení i oblečení si dost potrpím. Nejčastěji jezdím v lese, na trailech, kde v noci hraje kvalitní osvětlení důležitou roli,“ říká Michal Filgas z Rock Machine a Superior týmu. Ze své osobní zkušenosti vím, že nejlépe funguje mít výkonnou (čím více lumenů, tím lépe) lampu na řídítkách, která vám bude nasvěcovat trajektorii kola. Zároveň doporučuji druhé také dostatečně silné světlo na helmě, s nímž si budete nasvěcovat slepé body, např. výjezdy ze zatáček, a také když se někde něco šustne. Prostě kam se díváte, tam vidíte, a to je ideální, dodává Michal.

Rada třetí 

Pokud patříte mezi „silničáře“, jistě oceníte smart technologii, tzv. cyklistický radar, který v sobě ukrývá kameru, senzor prostoru a samozřejmě světlo, díky čemuž perfektně kryje vaše záda. Dokáže vás včas upozornit na blížící se auto, motocykl či jiný dopravní prostředek až na vzdálenost několika desítek metrů. Aplikuje se jednoduše na sedlovku a díky svému úzkému tvaru vás nebude omezovat ve šlapání.  

Rada čtvrtá 

Cyklistický outfit je nedílnou součástí povinné výbavy cyklistů. S příchodem podzimu se výběr ale mění. Každému z nás vyhovuje něco jiného. Pokud patříte mezi ty, kterým je horko, volte lehce hřejivou, prodyšnou, funkční první vrstvu (například merino), na kterou oblečete větrovku nebo jinou bundu, dres s membránou. Případně si přibalte jednu teplou vrstvu, například thermo triko. 

„Více slabých vrstev je lepší než jedna silná.“ 

Berte si na sebe vždy více slabých vrstev, které můžete v průběhu dne odkládat, či doplňovat. Po celý den pak bude jízda komfortní. 

Důležitá kritéria při výběru vhodného oblečení – materiálu 

  • Větruodolnost
  • Voděodolnost
  • Prodyšnost
  • Lehkost
  • Aerodynamika
  • Hřejivost


Rada pátá

Vždycky přilba. V současnosti je na trhu spousta značek, avšak pro vás je podstatné zaměření, tedy zda jezdíte silnici, gravel nebo enduro či downhill. Každý tento segment nabízí trochu jiné provedení ochrany hlavy. Bez ohledu na zařazení mají v poslední době přilby různé přívlastky a označení, například „MIPS“, „TURBINE TECHNOLOGY“ apod. Tato funkce chrání mozek, kdy v případě nárazu redukuje rotační síly a nárazovou energii, a to až o 40 %. Dále magnetický zámek Fidlock, díky kterému si můžete vaši přilbu pohodlně zajistit i odjistit jednou rukou. Dri-Lex vycpávky, které jsou prodyšné, odvádí pot a mají úpravu proti zápachu a další užitečné funkce. 
Někteří výrobci, např. značka POC do svých přileb integrují různé vysílače (čipy), které v případě nehody pomohou záchranným složkám určit vaši přesnou polohu. Také si do nich můžete nahrát důležité informace o vás, jako je vaše jméno, výška, váha, krevní skupina, bydliště atd. Věřte, že se vyplatí si připlatit. 

Co dodat na závěr? 

Ať už jste profík, volnočasový jezdec nebo hobík, vždy myslete na svou bezpečnost. Používejte vybavení a oblečení k tomu určené, buďte dostatečně osvětlení, hlavně v podzimních měsících a to nejdůležitější, nezapomínejte na ochranu hlavy. Kolo má být hlavně zábava.
 

Jak na očistu po podzimní vyjížďce
Autor

Cyklistika v chladnější části roku přináší zcela nový druh zážitků. Vyrazit do záplavy barevného listí, nebo dokonce do čerstvého sněhového poprašku je jedinečná zkušenost. Jen k času strávenému na kole často musíte přičíst podobně dlouhou dobu potřebnou k vyčistění svojí výzbroje a výstroje. V následujících deseti bodech poradíme, jak se pro vás údržba kola stane rutinou.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé