Cyklistika v zimě vs. správné oblečení

Autor

Za okny poletují vločky nebo mrznoucí déšť a cesty se hodí spíš pro milovníky extrémních sportů než pro bikery. Přesto se ale i v zimních měsících objeví řada krásných dní, které mohou dát vašemu cyklistickému apetitu nový náboj. Vyrazit v podmínkách, které se těm letním nepřibližují ani v nejdivočejší fantazii, však vyžaduje i kvalitní oblečení. Jak vybrat to správné?

Cyklistika v zimě vs. správné oblečení

Zkušení cyklisté nám prominou, těm začínajícím, věříme, přijdou dnešní rady vhod. Pokud se chystáte vyrazit na kole do terénu v zimě a nízkých teplotách, rozhodně nestačí teplé oblečení jako v případech, kdy jdete na procházku. Běžné bavlněné oblečení totiž velmi rychle provlhne a vaše triko se promění v nasáklou houbu, z které nemá pot, jak unikat. Mokré oblečení při jízdě na kole a ledový vzduch, to je zkušenost, kterou nechcete zažít a jenž vás s velkou pravděpodobností odradí od toho, abyste příště vytáhli svůj stroj dříve než v dubnu. A to by byla velká škoda.

Termoprádlo i ochrana hlavy a rukou

I během zimních měsíců se najdou dny, které přímo vybízejí vyrazit do akce. Neocenitelným základem je funkční prádlo, které vás udrží v teple, a především zajistí odvod potu, díky čemuž zůstane vaše tělo v suchu.
Zvlášť amatérští cyklisté někdy opomíjejí ochranu hlavy a rukou. Právě tyto části těla však čelí velké zátěži nepříznivých podmínek. Proto určitě nezapomeňte na speciální čepici pod helmu, která se vyrábí v různých tloušťkách i materiálech. Velmi náchylné na promrznutí jsou vaše ruce a především prsty, tohoto problému vás ideálně zbaví zimní dlouhoprsté rukavice. Rozhodně tuto část výbavy nepodceňujte. Ve zkřehlých prstech totiž velmi rychle ztratíte cit, což se může bezprostředně projevit na bezpečnosti vaší jízdy a zvlášť pak při brzdění.

Zimní dres i kalhoty

Nejviditelnější součástí zimní výbavy každého bikera je zateplený cyklistický dres s dlouhými rukávy, který vás podobně jako termoprádlo udrží v teple a díky speciální technologii na odvod potu i v suchu. Stejný účel vám splní i dlouhé cyklistické kalhoty. Za kompletní zimní cyklistický set pak zaplatíte mezi 2000 až 5000 Kč. 

Důležité doplňky

Vaše zimní výbava by však nikdy neměla postrádat i další nezbytné doplňky. Zimní počasí je charakteristické nejen nízkými teplotami, ale i častými a rychlými změnami podmínek jako jsou vítr či mlha. Rozhodně si tedy do své výbavy neopomeňte přibalit cyklistickou bundu. Její nepromokavý a prodyšný materiál oceníte zvlášť ve větrném počasí či při prudkých sjezdech. K podobnému účelu slouží i vesta, která je skladná a bezpečně vás uchrání od nepříjemného větru či deště.
V zimě také vždy myslete na dostatek reflexních prvků na vašem oblečení a samozřejmě také na vhodná světla, která by měla být zapnutá ideálně pokaždé, když vyrazíte do vyjížďku.
Opravdoví cyklističtí nadšenci bezpochyby ocení i zimní kotníkové voděodolné tretry, které udrží vaše nohy v teple a suchu po celou dobu jízdy.

Neriskujte!

Pokud cyklistiku milujete natolik, že o svou dávku kilometrů rozhodně nechcete přijít ani během zimy, pak směle do toho. Pokaždé ale zvažte, kdy jde ještě o jedinečný zážitek, který vám můžou poskytnout jen specifika zimní krajiny, a kdy spíše o zbytečný hazard. Zamyslete se, zda je opravdu nutné vyjíždět na vozovku pokrytou sněhem či za deště, mrznoucího mrholení nebo mlhy. 
U méně zkušených cyklistů je v této souvislosti nutné vzít v potaz, že na kole prochladnete kvůli proudícímu vzduchu mnohem rychleji. Zatímco dvacetiminutová procházka v chladném počasí na vás žádné zvláštní stopy nezanechá, na kole za stejnou dobu bude při nevhodném oblečení vaším hlavním cílem najít rozpálený krb. A čím rychleji pojedete, tím dříve tato situace nastane.

Cyklistika v podmínkách zimní krajiny v každém případě přináší spoustu krásných a jedinečných zážitků, na které budete rádi vzpomínat. Dobrá příprava a kvalitní oblečení jsou tím ideálním startem, jak si takovou jízdu užít. 
 

Soutěž: Ber zimu jako výzvu a vyhraj permice
Autor

Máme pro tebe skvělou soutěž ve spolupráci s Kooperativou a projektem Bezpečnost má zelenou. Zima je tu a pro cyklisty, kteří ani v tomto období nepověsí své kolo na hřebík, přináší specifika, na které je dobré se připravit. Přečti si článek, ve kterém se dozvíš jak v zimě trénovat, čemu se vyvarovat, jaké jsou alternativy pro trénink a také třeba jak správně regenerovat. Potom stačí vyplnit soutěžní kvíz a jsi ve slosování o permice na další sezónu KPŽ. 

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé