Do škol(k)y na kole - Ano nebo Ne?!

Autor

Jak vytvořit před školami a školkami bezpečnější místo, motivovat děti ke zdravému pohybu, podpořit jejich fyzickou i psychickou kondici a zároveň snížit emise škodlivých látek v ovzduší? Odpověď může znít následovně. Nechat auto v garáži a vyrazit do škol(ky) na kole, koloběžce nebo pěšky. 

Do škol(k)y na kole - Ano nebo Ne?!

Čísla jsou neúprosná 

Pediatři dlouhodobě varují, že až 80 % dětí má nedostatek přirozeného pohybu. A přispívají k tomu i sami rodiče. Právě ti totiž děti často přepravují do školky, školy či na kroužky autem a děti v pohybu nepodporují. Přitom by stačilo tak málo. Šlápnout společně do pedálů a užít si skvělou jízdu.

Den bez aut motivuje každý rok tisíce dětí i rodičů

Věděli jste, že OSN dokonce prohlásila jízdní kolo za „nástroj ochrany životního prostředí“ a doporučila svým členským státům jízdní kola zahrnout do veřejné dopravy? Jízda na kole je totiž zdravá a udržitelná alternativa k tradičním způsobům dopravy. Vyměnit auto za kolo přitom může být jedním z prvních kroků, které mohou děti i jejich rodiče udělat ve prospěch udržitelné budoucnosti. I proto se každý rok tisíce škol a školek zapojují do Dne bez aut, který je vyvrcholením Evropského týdne mobility. Děti a jejich rodiče má motivovat k tomu, aby pro cestu do školy, školky a práce vyzkoušeli alternativní a ekologický způsob dopravy.  

“ Mama – taxi“ 

Stále více škol řeší problém s novým fenoménem „mama-taxi“ – tedy rodiči, kteří své potomky, často i na velmi krátké vzdálenosti, vozí do školy a školky autem. V okolí škol tak vznikají nepříjemné zácpy a dopravní situace je mnohdy nepřehledná, jelikož rodiče často v ranním spěchu porušují dopravní předpisy, a pro děti docházející do školy také nebezpečná. A už vůbec nemluvíme o ekologickém dopadu takových každodenních jízd. Nicméně je nám jasné, že jsou situace, kdy je odvoz autem nezbytný. “Pokud necháte dítě jezdit na kole, učíte ho nejen zdravému pohybu a lásce ke sportu, ale také budujete jeho sebedůvěru,” říká expertka na cyklistiku Hana Topolovová z Fakulty tělesné výchovy a sportu.

Proč jezdit na kole?

Kolo je nejen skvělý a eco-friendly dopravní prostředek, přináší také spoustu skvělých zážitků, zábavy a radosti z volného a lehkého pohybu. „Jízda na kole prospívá nejen fyzickému, ale i duševnímu zdraví. Děti posilují kardiovaskulární a imunitní systém, procvičují balanc a rovnováhu a budují svalovou hmotu. Jízda navíc uvolňuje stres, přebytečné napětí a zlepšuje náladu, což se někdy cestou do školy opravdu hodí,“ říká Filip Zeman zakladatel Sport Kids, kteří organizují sportovní projekty pro děti Pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu navíc odstraňuje problémy se spánkem, zlepšuje usínání a snižuje riziko obezity.

Jak na to?

Pro menší děti je ideální na cestu zvolit jednostopé odrážedlo vedle kterého zvládnete pohodlně jít (třeba i s mladším sourozencem v kočárku). Důležité je, aby dítě bylo schopné odrážedlo bezpečně ovládat a spolehlivě zabrzdit. S většími dětmi vyrazte na kole. Před první jízdou si nezapomeňte pečlivě prostudovat trasu, abyste měli jistotu, že vás během cesty nezaskočí žádný náročný úsek. Dodržujte pravidla silničního provozu a nezapomeňte, že kolo, pokud to není značkou určeno jinak, nepatří na chodník. Je proto třeba volit cestu po cyklostezce a méně frekventovaných silnicích.  “Jeďte opatrně, snažte se předvídat potenciální nebezpečí a předcházet nebezpečným situacím. Nechte dítě jet před sebou a jízdu přizpůsobte jeho schopnostem a možnostem. Nezapomeňte, že děti hůře odhadují svou rychlost a snadno se nechají rozptýlit od bezpečného sledování cesty. Proto je neustále sledujte a v případě potřeby je usměrňujte,” radí Roman Blažek výrobce kol Beany. Vždy mějte domluvené body, kde dítě zastaví a počká na vás. V případě, že cyklostezku přetíná silnice, je lepší zastavit, kolo společně převést a na druhé straně nasednout a pokračovat v cestě. 

Buďte vidět

Dítě i sebe na kolo vždy oblékněte tak, abyste byli dobře vidět. Skvělé jsou reflexní pásky, vesty a oblečení v zářivých neonových či fosforeskujících barvách. Samozřejmostí je pak kvalitní a dobře padnoucí helma a cyklistické rukavice.

Naskočte na kolo společně!

Tak do toho pojďte společně šlápnout! Je jasné, že ne všude je možné auto či MHD vyměnit za jízdní kolo, ale pokud máte školu nebo školku v rozumné vzdálenosti, vyzkoušejte to. Alespoň jednou, dvakrát týdně. Uvidíte, že se budete cítit skvěle a společná ranní aktivita prospěje vám i dítěti, utuží váš vztah a připraví vám skvělý start do nového dne,“ dodává Tomáš Pravenec ředitel Petr Čech Sport
 

Proč děti baví sport? Známe odpověď!
Autor

Mají holky a kluci rozdílné důvody, proč mají rádi sport? Je pro ně důležitější „ukázat, co mám v sobě“, nebo „vyhrát“, když přijde na motivaci dětí? Nová studie se zaměřila na důvody, proč děti baví sport. Ukázalo se, že z výsledků bychom se mohli všichni něco naučit.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé