Dotkněte se svého cyklistického Everestu! Kolo pro život vstupuje do 24. sezony

Autor

Pět měsíců nabitých horskou cyklistikou, které budou rozložené do dvanácti velkých akcí. Kolo pro život, největší a nejdéle existující seriál závodů v Česku tohoto druhu, vstupuje do své 24. sezony. Během ní čekají na účastníky tři novinky: jeden závod se pojede ve zcela nové lokalitě, na několika akcích se bude možno potkat s novým ambasadorem, na všech zastávkách se pak o zlepšení nálady bude starat nový maskot projektu. Startuje se už 29. dubna v Berouně.

Dotkněte se svého cyklistického Everestu! Kolo pro život vstupuje do 24. sezony

Právě tady bude poprvé přítomen Radek Jaroš, nejúspěšnější český himálajský horolezec. Ten se v roce 2014 stal prvním Čechem a 15. člověkem na světě, který získal Korunu Himálaje, což je čtrnáct výstupů na čtrnáct nejvyšších hor planety, které svou výškou přesahují hranici osmi tisíc metrů. Všechny výstupy absolvoval bez použití kyslíkového přístroje i bez podpory Šerpů, výškových nosičů. 

Kromě horolezectví má však Jaroš vášeň i pro cyklistiku. A proto se stal ambasadorem seriálu Kolo pro život. „Každý má svůj Everest. Anebo by měl mít. A může ležet v jakékoli výšce, a vlastně to může být cíl v kterémkoli sportu. Mým cyklistickým Everestem byla Crocodile Trophy, osmidenní etapový závod v Austrálii. A cílem bylo dojet, vydržet. Stejně tak na Mont Ventoux, kde jsem třemi výjezdy ze všech stran vstoupil do klubu bláznů. Nešlo o čas. Jde o to jít za svým snem, cílem,“ řekl 58letý Jaroš. „Navíc vím, jak je důležitý a potřebný pohyb pro děti. Je nutné je motivovat k tomu, aby něco dělaly. Právě v tomhle vidím svoji parketu a budu rád, když právě v tomto směru přispěji.“

„Delší dobu jsme na závodech ambasadora neměli a rozhodli jsme se to změnit. Hledali jsme někoho s pozitivním vztahem k horské cyklistice, osobnost s přesahem, která může být vzorem pro veřejnost. A Radek Jaroš přesně tohle splňuje. Potkat se s ním a popovídat si v takto neformálním prostředí, jako jsou naše závody, může být pro spoustu účastníků další zajímavý zážitek, kvůli kterým se na naše akce vypravují,“ vysvětlil Tomáš Pravenec, ředitel pořádající agentury Petr Čech Sport.

Tradičním otvírákem závodní sezony bude Bikemaraton v Berouně, který se pojede 29. dubna. On-line registrace je puštěná do půlnoci 26. dubna, pak už bude možné zakoupit startovné pouze na místě, a to za vyšší cenu. „Na tomto systému se nic nemění: kdo si zajistí místo na startu s předstihem, získá ho za výhodnější cenu. Zároveň je důležité zmínit, že jsme oproti minulé sezoně nezdražovali, startovné tak zůstává neměnné. Chceme lidem i takto poděkovat za důvěru a věříme, že se k nám budou vracet,“ uvedl Pravenec, který zároveň upozornil na zajímavou možnost pro berounskou mládež, která zvažuje účast na Bikemaratonu. „Díky spolupráci s městem Beroun budou mít děti do 13 let startovné zdarma.“

Po roční pauze se Kolo pro život vrací na „Kraličák“, zcela novou destinací pak je Hluboká nad Vltavou, kde se pojede 17. června. „Na Hluboké se pojede v nádherné lokalitě, kde budeme mít také parádní zázemí ve sportovním areálu. Díky spolupráci s Lesy ČR se závodníci dostanou i do lesní obory, která je pro veřejnost běžně uzavřená,“ prozradil Tomáš Trávníček, manažer projektu Kolo pro život. „Dlouhodobě se snažíme hledat nová místa, a to jak z hlediska atraktivity pro startující, tak z pohledu dostupnosti pro lidi z různých koutů země, aby se s atmosférou horské cyklistiky mohli seznámit v bezpečném prostředí opravdu všichni zájemci.“

Právě na bezpečnost bude z pohledu pořadatelů tradičně kladen extrémní důraz. „Primárním cílem je zajistit vysoký standard ve sportovní části, z hlediska bezpečnosti a značení tras. Troufám si říct, že právě v tomhle jsme nejlepší v Česku a věříme, že to lidé ocení. Ke zvýšení bezpečnosti přispívá velkou měrou také hlavní partner pojišťovna Kooperativa, která pokračuje v edukaci široké veřejnosti v rámci svého projektu Bezpečnost má zelenou, jehož posláním je prevence úrazů my jsme jeho hrdou součástí“ řekl Pravenec.

Kromě dvou závodních tras pro dospělé nadále v rámci každé akce budou závody na odrážedlech pro nejmenší děti, dětské závody v areálu, ale také pohodové rodinné vyjížďky známé jako Family jízdy. „V tomto směru vnímáme velkou společenskou zodpovědnost. V některých lokalitách jsou vzhledem k poloze náročnější trasy pro dospělé, ale u dětí jde hlavně o radost ze sportu, čemuž jsou uzpůsobené tratě i celý doprovodný program,“ vysvětlil Trávníček.

Právě v rámci vedlejších aktivit se v areálech Kolo pro život nově objeví maskot, jímž se stal Pan Bidon. „Shodli jsme se, že si projekt tohoto rozsahu zaslouží svého maskota. Bidon zná každý cyklista, je to věc, která neodmyslitelně patří ke kolu, protože každý cyklista potřebuje svůj bidon. Teď ho máme i my,“ usmál se Pravenec.

Program seriálu Kolo pro život 2023


 

Cyklistická
přilba ano, či ne?
Autor

Jezdíte na kole? Pokud ano, vyřešte hned na začátku zásadní otázku: cyklistická helma ano, či ne? Odpověď je jasná: ANO. Stačí se podívat na statistiky úrazů cyklistů – zranění hlavy je tím nejčastějším. Často s tragickými následky jen proto, že cyklista neměl přilbu. Nanejvýš důležité je ale vybrat správnou, kvalitní a vhodnou helmu, stejně jako ji správně nosit.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé