Jedinečný zážitek pro milovníky cyklistiky. Kultovní závod v krásném prostředí Hostýnských vrchů je tady!

Autor

Unikát, který nemá v historii České republiky obdoby. Tímto honosným označením se může pyšnit další ze seriálu závodů Kolo pro život Bikemaraton Drásal České spořitelny, který se koná v krásném prostředí Hostýnských vrchů v Holešově na Východní Moravě. Jedná se o nejstarší závod horských kol v dějinách naší země a je opravdovým králem ve své kategorii. Jeho další ročník startuje v sobotu 26. června, nenechte si ho ujít.

Jedinečný zážitek pro milovníky cyklistiky. Kultovní závod v krásném prostředí Hostýnských vrchů je tady!

Ta otázka se nabízí. Čím je Bikemaraton Drásal České spořitelny tak výjimečný? V první řadě si na něm můžete vyzkoušet své schopnosti na tratích, které vás prověří opravdu po všech stránkách. Zároveň však přinese unikátní zážitek i těm, kdo se jednostopým strojům věnují jen příležitostně. A to zdaleka není vše. Posuďte sami.

 


 

Královská trať! Force OBR Drásal

Rozmanitost tras je veliká. Jednoznačně hlavním tahákem je Force OBR Drásal, 173 kilometrů dlouhá štreka s převýšením 4905 metrů, na které její účastníci projedou celé Hostýnské vrchy od Holešova až po Vsetín. Partnerský závod Kola pro život je díky své mimořádné náročnosti určený pro opravdové cyklistické nadšence a vyznavače extrémních výkonů. O to více si však získává na popularitě. Force OBR Drásal se znovu jede jako oficiální mistrovství České republiky v ultramaratonu.

Další, 117 kilometrů dlouhá štreka, se skrývá pod označením „Trasa A“ a zavede vás do nádherné krajiny vedoucí přes kopce Hostýn, Kelčský Javorník nebo Tesák. Svou délkou a obtížností jde o naprosto mimořádný závod, který si nic nezadá se světovými podniky. Závod je zároveň součástí UCI World Marathon série 1 categorie. A převýšení? Připravte se na výzvu čítajících 3327 metrů. Pro kategorii žen je trasa zkrácena na 85 kilometrů.

Pokud vsadíte na méně náročnou „Trasu B“, pak se připravte na 58 kilometrů dlouhou pouť s převýšením 1725 metrů. Závod vás zavede kromě výjezdu na Hostýn především na legendární stoupání na vrchol Pardus s dlouhým sjezdem do Rusavy. 

Jestli zvolíte přeci jen „bezpečnější“ třetí variantu s označením „Trasa C“ v délce 31 kilometrů s převýšením 949 metrů, můžete se těšit na malebnou krajinu v okolí vrcholu Ondřejovsko. 

Samozřejmě nezapomínáme ani na rodiny s dětmi a seniory. Ti se mohou vydat na Rodinnou drásalovskou jízdu měřící patnáct kilometrů a vychutnat si tak krásy okolní krajiny bez tlaku na čas a výsledek.

Registruj se na Bikemaraton Drásal České spořitelny

Zázemí i pro nejmenší

O všechny účastníky bude dokonale postaráno. V zázemí závodu budete moci využít možnosti bezplatného servisu vašeho kola, jeho umytí, úschovny či výběr ze šesti druhů teplého jídla včetně nápoje. Zdarma můžete vyzkoušet i kola švýcarské značky BMC. A zkrátka nepřijdou ani vaše děti. Skákací hrad, hry a soutěže včetně Bike Academy jim připraví jedinečný zážitek.

A pro zajímavost. Možná vás napadla otázka, kde se v názvu závodu vzalo jméno Drásal. Pak věřte, že celá akce nese jméno po Josefu Drásalovi, pravděpodobně nejvyšším člověku, který žil na území tehdejšího Rakouska-Uherska mezi roky 1841 až 1886. Většinu života prožil právě v Holešově, kde se závody konají a je také pohřbený na místním hřbitově. Podle dnes už těžko ověřitelných informací dosahoval výšky 241 centimetrů.

Unikátní zámek a jedinečné prostředí

Závod Bikemaraton Drásal České spořitelny však zdaleka není „jen“ pro cyklistické nadšence. Okolí Holešova nabízí mnohem více. V krásném prostředí zámeckého parku v Holešově se můžete osvěžit na místním koupališti nebo prozkoumat unikátní systém vodních kanálů, které protínají blízké okolí zámku. A samozřejmě nesmíte vynechat samotný zámek Holešov. Barokní stavba z druhé poloviny 17. století nadchne všechny milovníky historie. 

Dvacet kilometrů od Holešova se pak nacházejí Hanácké Athény. Tak se přezdívá Kroměříži, která byla v roce 1997 vyhlášena nejkrásnějším historickým městem České republiky. Pokud hledáte atraktivní místo pro děti, pak je tím správným tipem zlínská ZOO a zámek Lešná. Zámek je totiž obklopen parkem, na který navazuje lesní prostředí ZOO, kde si vaše ratolesti rozhodně přijdou na své. Pokud byste si chtěli prohlédnout nádhernou krajinu Hostýnských vrchů z nadhledu, pak nezapomeňte navštívit 35 metrů vysokou rozhlednu Kelčský Javorník.

Okolní krajina však nabízí mnohem více. Pokud tedy milujete cyklistiku, přírodu a historii, neváhejte. Šestadvacátého června můžete prožít den, na který budete rádi vzpomínat.

Tipy na výlety a vyjížďky na kole v okolí Holešova
Autor

Pokud jedete do Holešova na Drásala na celý víkend, určitě stihnete uskutečnit také pár výletů nebo prohlídek zajímavých míst v okolí, které jsme pro vás připravili ve spolupráci s cestovní kanceláří CzechTourism a jejím projektem Česko jede.

 

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé