Oderská Mlýnice Lesy České republiky - tipy na výlety

Autor

Pojďte to s námi pořádně rozjet, než skončí září, a vyražte za námi na další cyklistický závod do Oder! Kultovní závod Oderská Mlýnice Lesy České republiky jezdíme už od roku 2001, takže letos máme 20. výročí! Pokořte i letos legendární kopec Mlýnice, kde jsou pro vás nachystány motivační slogany a la Tour de France! A vydejte se s námi potom na exkluzivní výlety, které nám doporučili místní obyvatelé!

Oderská Mlýnice Lesy České republiky - tipy na výlety

Heipark - odpočinek, zábava i adrenalin pro celou rodinu

Pokud hledáte po cyklistickém závodu trochu odpočinku a relaxace a zároveň byste rádi zabavili váš doprovod, doporučujeme vám návštěvu Heiparku Tošovice. Jedná se o areál uprostřed nádherné přírody Oderských vrchů. Můžete zde navštívit obří skluzavky, rodeo, trampolíny a další zábavní prvky. Také se zde nebojte občerstvit v restauraci Heikalka nebo v hotelové restauraci. Mapu areálu naleznete na webových stránkách Heiparku Tošovice.

Panna Marie ve skále, Dračí skála a hrad Švédská skála

Jako krásnou procházku v překrásném, hlubokém a lesními stráněmi obklopeném údolí, v severní části území městečka Spálov, v těsné blízkosti řeky Odry, která zde tvoří starou zemskou hranici mezi Moravou a Slezskem, doporučujeme návštěvu poutního místa Panny Marie ve skále. Ve skalní sluji, ze které vyvěrá pramen pitné vody můžete obdivovat kamenný oltář s plastikou Panny Marie. K místu se vztahuje řada legend a pověstí. Podle nich zde byl za dob Švédských válek zázračně uzdraven smrtelně raněný voják vodou vytékající ze skály. Tato zpráva se brzy roznesla. Mlynář ze Spálova ke skále umístil obraz Panny Marie. Po vystavění kostela ve Spálově byl obraz přenesen na oltář. Několikrát obraz záhadně zmizel, a to i ze zamčeného kostela, a vždy byl nalezen ve skále na původním místě. V 19. století na tomto místě byly lázně, protože lidé věřili v léčivý účinek místní vody. Lázně však byly při požáru zničeny a už nebyly znovu obnoveny. Původní obraz byl nahrazen sochou Panny Marie s Ježíškem v náručí. Každého 8. září se na tomto poutním místě koná pouť. Na místo se dostanete po zelené turistické značce ze Spálovského mlýna. V blízkosti můžete také navštívit skalní útvar Dračí skála. A na protějším břehu řeky Odry najdete pozůstatky bývalého hradu Švédská skála.

 

Stezka loupežníka Šimáka neboli Stříbrný chodník

Zajímavou naučnou stezku naleznete na pomezí Moravy a Slezska, díky které se můžete leccos dozvědět o geologii, historii, botanice a ekologii v oblasti. Stříbrný chodník nasměruje vaše kroky do části Oderských vrchů, k rybníkům, mokřadům, rozhledně Pohoř a také k dolům, kde se už ve 13. století těžila stříbrná ruda. Název naučné stezky byl inspirován právě stříbrnou rudou, která se v minulosti těžila z Pohořského kopce v okrajové části Oder. Stříbrný chodník v Odrách má celkem 16 zastavení. Z centra Oder na Pohořský kopec můžete seznámit s historií osídlení Oderské kotliny, s významem Moravské brány, nebo také v lesním údolíčku zvaném Medvědí rokle s legendou o loupežníku Šimákovi. Další zastavení vás zavedou do okrajové části Oder zvané Pohoř. Stará hornická osada vznikla u středověkých stříbrných dolů. Nejbližšími lokalitami pro těžbu stříbrné rudy bylo Stříbrné jezírko u Jestřabí a Zlatý důl Pohoř. Dochovala se tu místní venkovská architektura - hornické domky a pro Pohoř typické božítělové kapličky zabudované v průčelí bývalých zemědělských usedlostí. Nejvyšším bodem je rozhledna Olšová. Ta měří přes 17 metrů a na vyhlídkovou plošinu vede 64 schodů. Na ochozu rozhledny jsou umístěny panoramatické fotografie zachycující pohledy do okolí, které pro lepší orientaci doplňují popisy jednotlivých okolních sídel, kopců i pohoří. Stříbrný chodník zavede dále výletníky ke stříbrným dolům, řece Odře a Oderské rybniční soustavě. Ta dnes zaujímá plochu 95 hektarů a tvoří ji pět rybníků: Cíp, Vraženský, Trněný, Travný a Emauzský. Rybníky jsou zajímavé především z ornitologického hlediska a slouží jako regionální biocentrum, které napomáhá svou ekologickou stabilitou šíření živočišných druhů do okolní krajiny. V období jarního a podzimního tahu ožívá rákosí hejny vrabců, špačků a drozdů. Celá trasa Stříbrného chodníku měří 10 kilometrů a vede jak po zpevněných, tak i neupravených cestách a pěšinách. K naučné stezce byl vydán podrobný průvodce, který je k dostání v Městském informačním centru v Odrách.

Skvosty Nového Jičína a restaurace Grafik

Nový Jičín je město známé zejména díky výrobě klobouků a památek. Nejrůznější pokrývky hlavy všech stylů a tvarů si vyzkoušíte v Návštěvnickém středisku, kloboukům jsou rovněž zasvěceny muzejní expozice na novojičínském zámku. Zastavte se také na malebném novojičínském náměstí s řadou renesančních a barokních domů s podloubími. Oblíbeným výletním cílem v okolí Nového Jičína je zřícenina hradu Starý Jičín jihozápadně od města - kromě restaurace tu najdete rozhlednu s pěkným kruhovým výhledem. Jen kousek odtud leží další šlechtické sídlo, zámek Kunín. Gastronomickým zážitkem pak může být návštěva restaurace Grafik v Novém Jičíně. Doporučujeme návštěvu v této restauraci, kde se můžete dopředu podívat i na denní menu. Kuchyně je spíše mezinárodní a prostředí restaurace poklidné. Tedy přesně to, co by se vám po závodě mohlo hodit. Rybářům i milovníkům rybích specialit by se mohl líbit netradiční odpočinkový komplex U Rybníčku. V jezdeckém areálu Farma si můžete zajezdit na koni, vyzkoušet si práci na farmě a projít se po výbězích mezi hříbaty, na děti čekají poníci, minizoo a spousta domácích zvířat.


Zámek Kunín


Za vaši návštěvu zcela jistě stojí krásný zámek v Kuníně, který patří mezi nejcennější barokní zámky celé severní Moravy a Slezska. Na místě staré jednopatrové tvrze zde v letech 1726 - 1734 nechala hrabata z Harachu vybudovat malý venkovský zámek. Nikoliv velké rezidenční sídlo, ale spíše místo odpočinku členů rodu, který byl svými úřady spojen s metropolemi tehdejší Evropy. Architektem zámku byl věhlasný Johann Lucas von Hildebrandt ( autor slavného zámku Belveder prince Evžena Savojského ve Vídni), který celých třicet let působil rovněž ve službách hraběcího rodu Harachů. 

 

 

Klokočov - vyjeďte si do přírody na koňském hřbetu

Farma Klokočov nabízí nejen vyjížďky do přírody na koňském hřbetu, ale také zde můžete navštívit sýrárnu a ochutnat, případně zakoupit, zde vyrobené sýry. Navštivte i restauraci Františkův dvůr, kde skvěle vaří! Na farmě se kromě koní můžete setkat s kozami, ovcemi a krávami, z jejichž mléka zde vyrábí každý den čerstvou várku domácích sýrů a jiných dobrot. K dispozici v klokočově je také dětské hřiště, volejbalové hřiště nebo tenisové kurty.


Celá oblast Oderských vrchů je malebná a krásná. Těšíme se, že s námi projedete náš závod a vydáte se za některým z tipů na výlet, které jsme pro vás připravili!
 

Tipy na výlety a vyjížďky na kole v okolí Holešova
Autor

Pokud jedete do Holešova na Drásala na celý víkend, určitě stihnete uskutečnit také pár výletů nebo prohlídek zajímavých míst v okolí, které jsme pro vás připravili ve spolupráci s cestovní kanceláří CzechTourism a jejím projektem Česko jede.

 

Pokračovat ve čtení

Lucie Kubečková

Autor Lucie Kubečková

Lucie žije cyklistikou a outdoorem, je dlouholetou pravidelnou účastinicí na závodech KPŽ.

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé