Projekt Nepanikař vyvinul aplikaci pro psychologickou první pomoc a přibližuje veřejnosti téma duševního zdraví

Autor

Ke zdravému životnímu stylu a péči o zdraví by kromě pohybu, dobrého stravování a spánku měla patřit také starost o vlastní psychickou pohodu. U nás to ale ještě pořád není úplná samozřejmost. Péče o duševní zdraví bohužel stále stojí v pozadí pozornosti, a to přesto, že lidí, kteří mají psychické obtíže, přibývá. Tématu prevence i prvotní intervence v případě psychických problémů se věnuje projekt Nepanikař, který vznikl kolem stejnojmenné mobilní aplikace. 

Projekt Nepanikař vyvinul aplikaci pro psychologickou první pomoc a přibližuje veřejnosti téma duševního zdraví

Mobilní aplikace pro rychlou psychologickou první pomoc v krizových situacích existují ve světě už dlouho. Až do roku 2019 ale nebyla žádná dostupná v češtině. Na tento problém narazila jednadvacetiletá studentka biomedicínské techniky a bioinformatiky Veronika Kamenská, která se sama potýkala s těžkostmi spojenými s duševním onemocněním. Zjistila, že v krizové situaci není schopná ovládat aplikaci v angličtině, a rozhodla se proto vytvořit vlastní aplikaci českou. Pomohli jí s tím kamarádi a spolužák z vysoké školy, všichni čistě dobrovolně a ve volném čase. Na vývoji spolupracovali s řadou odborníků z oblastí psychologie, psychiatrie i psychoterapie. Aplikace nabízí okamžitou pomoc při depresi, úzkostech a panice, sklonech k sebepoškozování, myšlenkách na sebevraždu a poruchách příjmu potravy. V rámci jednotlivých témat obsahuje praktické tipy a cvičení, ale také kontakty na odbornou pomoc.

Od svého vzniku ušel projekt velký kus cesty. Díky překladům do dalších jedenácti jazyků dnes aplikaci využívá půl milionu uživatelů ze 180 zemí světa. Nezůstalo však jen u ní. Od roku 2020 Nepanikař nabízí anonymně a zdarma chatovou a e-mailovou poradnu, vytváří rozsáhlou Mapu pomoci, která obsahuje přes tisíc kontaktů na psychology, psychoterapeuty, psychiatry, pedagogicko-psychologické poradny a krizová centra. V roce 2021 pak projekt přišel s nabídkou on-line terapií. V neposlední řadě Nepanikař seznamuje veřejnost s tématem duševního zdraví prostřednictvím workshopů a boří nejrůznější mýty a předsudky, které jsou s touto oblastí dlouhodobě spojené.

Tým Nepanikař se během let mnohonásobně rozrostl. V současné době v něm působí přes 100 dobrovolníku, mezi kterými jsou studenti psychologie a sociální práce, psychologové, sociální pracovníci i terapeuti. Projekt získal několik ocenění, například Cenu Gratias Tibi, Cenu ministra školství nebo ocenění v rámci Cen SDGs 2022, a jeho zakladatelka Veronika Kamenská se objevila ve výběru Forbesu 30 pod 30.

Od roku 2021 podporuje Nepanikař Nadace PPF, která je i partnerem Kola pro život.
 

Cyklistická
přilba ano, či ne?
Autor

Jezdíte na kole? Pokud ano, vyřešte hned na začátku zásadní otázku: cyklistická helma ano, či ne? Odpověď je jasná: ANO. Stačí se podívat na statistiky úrazů cyklistů – zranění hlavy je tím nejčastějším. Často s tragickými následky jen proto, že cyklista neměl přilbu. Nanejvýš důležité je ale vybrat správnou, kvalitní a vhodnou helmu, stejně jako ji správně nosit.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé