Rozlučka s MTB sezónou: Poslední závod letošní série Kolo pro život se pojede v Ralsku

Autor

Závod v Ralsku již tradičně uzavírá legendární cyklistickou sérii Kolo pro život a stává se tak pomyslnou tečkou v kalendáři KPŽ. Závodníci se v letošním roce postaví naposledy na startovní čáru v sobotu 30. září a budou si moci vychutnat tratě vedoucí přírodou Máchova kraje zahaleného v barvách podzimu. Právě zde se bude rozhodovat o celkovém pořadí ve všech soutěžích seriálu KPŽ.

Rozlučka s MTB sezónou: Poslední závod letošní série Kolo pro život se pojede v Ralsku

Ralsko MTB Tour Škoda Auto je závod, který by neměl uniknout pozornosti bikerek a bikerů. Geopark Ralsko nabízí nádherné scenérie 60 let nedotčené přírody s výjimečnými místy jako jsou například Vranovské skály. V této neobyčejné krajině připravili organizátoři závodní tratě s dynamickými a rychlými pasážemi pro výkonnostní i rekreační jezdce. Zázemí závodu najdete na letišti Hradčany v Ralsku, kde bude po dojetí připraveno občerstvení, teplé sprchy, mytí kol, úschovna cenností a mnoho dalšího.

Jedinečné trasy s prudkým stoupáním i písčitými segmenty

Nejdelší trasa B je dlouhá 58 km s převýšením 565 m a jízdu po ní si užijí i vyznavači gravelu. Trať vede povětšinu po širokých zpevněných cestách bývalého vojenského prostoru v Ralsku. Místy nebudou chybět pro tuto lokalitu typické písčité segmenty. Dále jsou zde krátká prudká stoupání, úseky v blízkosti pískových skal, a to vše v nádherných lesích. Z výjezdu na Velkou Bukovou jsou pak skvělé výhledy na Bezděz a okolí. S provozem se zde setkáte jen minimálně. Závodníci, kteří si vyberou kratší trasu C, budou zdolávat 35 kilometrů s převýšením 299 metrů. „Krajinu, kterou závod vede, bohužel poznamenalo řádění kůrovce a následné odstraňování dřeva těžkou technikou. Tratě se tak mohou stát opravdovou výzvou a doporučujeme závodníkům, aby při jízdě dbali zvýšené opatrnosti a mysleli zejména na svou bezpečnost. Následkem úbytku stromů však vznikly krásné výhledy do daleké krajiny, které zde dříve nebyly,“ říká ředitel závodu Radek Patrák.

Užijte si sportovní den s celou rodinou 

Ukončit bike sezónu a užít si sportovní den můžete i s celou rodinou. Čekají vás profesionálně zabezpečené dětské závody od odrážedel po velké závodníky. Po dětských závodech startuje pohodová nezávodní Family jízda (trasa D) dlouhá 17 kilometrů, což je ideální příležitost, jak se může celá rodina projet pohromadě. Zúčastnit se jí můžete i na elektrokole nebo s dětským vozíkem. Na cestě vás bude navíc čekat lesní občerstvovačka a v cíli každý obdrží dřevěnou medaili na památku. V areálu bude navíc připraven bohatý doprovodný program v podobě malování na obličej zdarma či fotokoutku se zábavnými rekvizitami, děti si mohou vyzkoušet také taneční podložku nebo lukostřelbu.

KPŽ jde do finále 

Ralsko MTB Tour Škoda Auto je posledním z dvanácti závodů série Kolo pro život. „Máme za sebou úspěšnou cyklistickou sezónu s hojnou účastí závodníků, kdy nebyla nouze o sportovní zážitky, napínavé chvíle ani o vyplavené endorfiny. O celkovém pořadí série se bude rozhodovat právě v Ralsku, proto si nenechte ujít finální jízdu. Rád bych poděkoval všem závodníkům, kteří se postavili na start některého ze závodů KPŽ, a už nyní se těšíme, až na jaře příštího roku zahájíme sezónu 2024,“ dodává Tomáš Pravenec, ředitel Petr Čech Sport.

Kam vyrazit po závodu?

Zůstaňte na celý víkend a užijte si krásy Máchova kraje, který nabízí spoustu příležitostí pro výlety... 

  • Zřícenina hradu Ralsko: Hradby, zbytky kamenných věží a obvodové zdivo jsou památkou na dřívější hrad, který stál na vrcholku kopce Ralsko. Je odtud nádherný výhled do okolí.  
  • Máchovo jezero: Největší vodní plocha v Libereckém kraji láká návštěvníky zejména v letních měsících, kdy si na písečné pláži mohou připadat jako u moře. Své kouzlo má ovšem i na podzim, protože si zde můžete užít romantické procházky podél pobřeží, anebo vyrazit na okružní plavbu lodí.
  • Hrad Bezděz: Královský hrad Bezděz založený v roce 1264 Přemyslem Otakarem II. se tyčí na vrcholku stejnojmenného zalesněného vrchu a stal se dominantou panoramatu Máchova kraje. Je odtud nádherný výhled na celou krajinu.
  • Hrad Houska: O tomto hradě se říká, že je jedním z nejtajemnějších lokalit České republiky. Prý se dokonce v místech, kde dnes stojí hradní kaple, ukrývá brána do pekel! Přijďte si prohlédnout toto mystické místo obestřené legendami.

 

Ralsko MTB Tour Škoda Auto - tipy na výlety
Autor

Přijeďte za námi na Máchovo jezero uzavřít letošní sérii závodů Kolo pro život! Letos poprvé proběhne Ralsko MTB Tour škoda Auto jako celovíkendový festival, na kterém si můžete užít víkend plný cyklistiky v podzimních barvách! K cyklistickému závodu již tradičně přinášíme tipy na několik výletů za poznáním po okolí kraje.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé