Lesní závod na Šumavě

Autor

Účastníky dětských závodů ČT Déčko Junior Trophy na Zadově letos pokropil deštík...

Lesní závod na Šumavě

Je jich jenom pár. Vlastně z patnácti pouze dvě. A i ty dvě jsou hodně rozdílné. Řeč je o závodních tratích dětského seriálu ČT Déčko Junior Tropy, které jsou umístěné v lese. A právě první z nich se uprostřed hustého smrkového lesa uskutečnila v sobotu 27. 7. na šumavském Zadově. Opět po roce se na jehličím vystlaném lesním náměstíčku objevila nafukovací brána v duhových barvách „Jétéčka“, aby pozvala všechny malé a mladé bikery a bikerky, aby si to mezi sebou rozdali a pořádně si zabajkovali.

„Na trati v místních lesích vás čekají točky, pumpovačky, rovinky, velbloudi, dropíky, esíčka, velké i malé kořeny, pařezy, výjezdy i sjezdíky a spousta volně ležících šišek,“ charakterizoval letošní již devátou trať oblíbeného dětského seriálu moderátor Luka Beděrka. A měl pravdu. Víc než kde jinde právě tady platí: „Kdo se bojí, nesmí do lesa.“ Naštěstí závodníci Juniorky mají pro strach uděláno a lesní závodění se jim líbí. A to i za letních přeháněk, které jemně kropily trať, aby se tolik neprášilo.

Je zajímavé pozorovat, jak doprovody závodníků dokážou neskutečně předvídat. V sobotu se společně s Junior Trophy jela i 19. etapa slavné Tour de France, která díky nečekanému přívalu sněhu a krup musela být zastavena. Zatímco profíci v slavné horské etapě nebyli na sněhovou nadílku připraveni, někteří závodníci šumavského Jétečka naopak ano. Zřejmě měli profesionální informace, že by mohlo stejně jako ve Francii zasněžit, a proto pro jistotu osedlali fatbike s tlustými gumami - speciál do sněžných dun.

Škoda jen, že Junior Trophy neměla kvůli mokrému počasí podél trati tolik fanoušků s transparenty či vlajkami jako Tour de France. Ale možná se to na příštích závodech s přídělem sluníčka zase zlepší. Ostatně na Šumavě příkladně fandil i jeden vlajkonoš, který všem ostatním dokazoval, že povzbuzovat závodníky se může v jakémkoliv věku a v jakýchkoliv klimatických podmínkách. Klobouk dolů před tímto fanouškem, kterého neodradily ani dešťové přeháňky.

Ani v šumavských hvozdech nechyběla Módní policie. Ta pečlivě sledovala všechny přítomné a nakonec jako vítěze vyhlásila příkladně oháknutou a vybavenou rodinku. Nejen, že se všichni svorně vyladili do růžové, ale ve stejném odstínu dokonce doplnili svůj look dvěma pláštěnkami a jedním deštníkem. Růžová rodinka Štolfových dostává pět hvězdiček a jedničku za úsměvy.

Vyvrcholením dopoledního závodění v lese se staly závody odrážedel. Jejich trať už se obešla bez technických záludností, ale zákeřné šišky jim dráhu pěkně zpestřily. Piloti tak museli být neustále ve střehu, aby je některá z nich neposlala ze sedla. Naštěstí to všichni v pohodě zvládli a bez pádu dojeli do cíle.

Medaile byly rozdány, a komu snad nestačila pamětní placka, tak si mohl natrhat borůvky, co hrdlo ráčilo. Specialita Šumavského MTB maratonu zbarvila prsty a rty skoro všech návštěvníků…

Za čtrnáct dnů se sejdeme na Vysočině v novoměstské Vysočina Areně, kde závodníky a závodnice čeká jedna z nejbikovatejších tratí Junior Tropy. Ta totiž z části vede i po trati, kde se jezdí Světový pohár horských kol, navíc se jede jako závod mistrovský.  Tak neváhejte a přijeďte do Nového Města na Moravě na dvoudenní cyklistický festival se závody Kolo pro život a cyklistickým veletrhem Text and Expo. Na programu je kromě Juniorky a Family jízdy také nový orientační závod na kolech pro celou rodinu.



Fotografie ze šumavského Jétéčka najdete již brzy ve Fotogalerii na webových stránkách Kolo pro život.


Text a foto: Bohdana a Martin Půlpánovi

 

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé