Na Jaroslava slavilo Kolo pro život začátek cyklistického jara

Autor

 Poslední dubnový víkend patřil v Dobřichovicích příznivcům prvního závodu Kola pro život 2019, oblíbené Praha – Karlštejn Tour České spořitelny.

Na Jaroslava slavilo Kolo pro život začátek cyklistického jara

Kdo se přihlásil na některou ze závodních či nezávodní trasu 14. ročníku Karlštejn Tour, určitě nelitoval. V sobotu 27. dubna přijelo jubilejní 20. sezónu největšího seriálu závodů na horských kolech v ČR otevřít více než 1600 bikerů a bikerek. Nebývalé sucho a teplo posledních dvou týdnů ukončil z pátku na sobotu meteorology, zemědělci, zahrádkáři a všemi alergiky dlouho očekávaný déšť, nezvyklé vedro nahradilo příjemné ochlazení. Nebylo totiž zdaleka tak razantní, jak zněla předpověď, den se obešel bez srážek a odpoledne při návratu závodníků do cíle už oblohu zase zdobilo slunce. Ti, kteří ještě v pátek věřili deštivé předpovědi, ráno narychlo balili, nakládali kola, aby vyrazili do Dobřichovic.

Tradičně skvělá atmosféra otvíráku sezóny a vyhlášená organizace i služby pro účastníky přilákaly cyklisty všech věkových i výkonnostních kategorií z Čech i Moravy.  Ať už pohodáři, kteří berou závod spíš jako společenské setkání a výlet s přáteli nebo rodinou, nebo nadupaní závodníci, kteří touží zúročit v zimní přípravě najeté kilometry a porovnat síly se soupeři, všichni si na břehu řeky Berounky našli to své. 

O vysoké úrovni a popularitě závodu svědčí i nabitá startovní listina hlavního závodu. O světovou konkurenci se postaral historicky nejúspěšnější český biker a olympijský vítěz, Jaroslav Kulhavý, mistr Evropy XCM a dobřichovický patriot, Kristián Hynek nebo vítěz Sunshine Cupu, Jan Škarnitzl. Tuto silnou trojku doplnila další tradiční esa KPŽ – Pavel Boudný, Matouš Ulman, Martin Stošek, Tomáš Višňovský, Filip Rydval, mezi ženami loni fenomenální Jana Pichlíková, Barbora Průdková, Pavla Havlíková nebo po mateřské dovolené znovu závodící a kdysi nepřekonatelná Petra Kottová.

Závodní den tradičně zahájila v 9:00 nejstarší dětská kategorie děvčat a kluků ve věku 12 – 13 let závody seriálu ČT :D Junior Trophy. Právě děti si ráno „užily“ chladnější teploty, ale do boje o co nejlepší umístění se vrhly s chutí a s vědomím, že se během několika okruhů pečlivě vyznačené trasy pořádně zahřejí. Zatímco brzy ráno bylo na louce ještě komorněji, během dopoledne zástupy malých bikerů pořádně narostly a třeba v kategorii kluků 6 – 7 let se na závodním okruhu pohybovalo najednou neuvěřitelných sedmdesát barevných dresů a helem! Hlasitě pobízející rodiče i náhodní kolemjdoucí, kteří mohli podporovat děti i z lávky klenoucí se přímo nad závodištěm, si hlasivky nejvíc vykřičeli u nejroztomilejší drobotiny na odrážedlech, která si to statečně šlapala do mírného kopečku a dávala k dobru svůj úsměv od ucha k uchu.

 

Před 11:00 se do startovních koridorů v ulici 5. května řadili účastníci nejdelší trasy B. Vepředu se zdravili ti, kteří živili naději na některou z placek, za nimi štelovali kola, kontrolovali výbavu a sdělovali si poslední zážitky další stovky závodníků toužící získat ostruhy ze závodu nebo dojet ve vysněném čase. Všichni dokonale zaplnili dlouhou hráz za startovní bránou, za oplůtky a podél ulic se hromadily hloučky příbuzných a místních fanoušků, kteří se spolu s odpočítáváním posledních vteřin do startu dostávali do varu a s povelem „Start!“ a šlápnutím do pedálů se hlasitě roztleskali, začali zfandit a cvakat letošní první závodní fotky.  Na krásnou zvlněnou trasu dlouhou 40 kilometrů s jedním pořádným kopcem u Mořinky vyrazilo za nablýskanými zaváděcími vozidly 700 bikerů a bikerek v radostném očekávání nových cyklistických zážitků. 

Nadýchat se zvláštního aroma prvního jarního závodu složeného z vůní květin, vody, čerstvě pokropené hlíny, olejů a potu rozjetých závodníků i dýmu zaváděcích motorek, přijeli také účastníci trasy C. Kratší závodní tras byla naplánovaná na 28 kilometrů s převýšením 750 metrů. Také tady byla na čele několikasethlavého zástupu cítit zdravá řevnivost, k vidění bylo spousta nový dresů vyrobených pro radost z nové sezóny.

Jako poslední se na svoji vyjížďku vydaly rodinky s dětmi a všichni pohodoví jezdci v rámci nezávodní trasy D s novým trefným označením Family jízda. V zahradách kolem kvetly tulipány, narcisy a modřence, po nočním dešti radostně zpívali ptáci, výlet směrem na Brdský hřeben mohl přesně v poledne začít. Někdo vyrazil svižněji na elektrokole, většina si lážo plážo užívala všechny krásy okolní přírody. Trasa byla sice profilově náročnější a v první polovině všichni nastoupali 436 metrů, ale odměnou za dlouhý kopec byla bohatě zásobená občerstvovací stanice, nádherný výhled široko daleko a následný sjezd až téměř do cíle. 

Jak už to u prvního závodu sezóny Kola pro život bývá, na hlavní trase se od začátku jelo hodně rychle a vysoké tempo udržely prvním dvě skupinky s hlavními favority až k prudkému výjezdu na Mohylu u Mořinky. Už na osmém kilometru využil Martin Stošek (Vitalo Future Cycling) své maximální tempo, z první pozice všechny konkurenty „odpáral“ a svým soupeřům ujel. Navíc svůj náskok v průběhu celého závodu neustále navyšoval, takže do cíle dojel nečekaně rychle a osamocen v čase 1.20:22.0 „Váhal jsem, jestli jet celý zbytek závodu na větru sám. V neděli mě čekal další důležitý závod, ale cítil jsem se skvěle, vyjet si body v prvním závodu KPŽ sezóny rozhodně není k zahození a také jsem chtěl udělat radost svým kolegům z nového týmu,“ okomentoval svůj fenomenální výkon hrdina Karlštejn Tour 2019.

Dvě minuty za zády vítěze probíhal zajímavý souboj o další medaile. O dva cenné kovy bojovalo pět bikerů: Matouš Ulamn, který většinu závodu „odtahal“, takticky jedoucí Jan Škarnitzl, Kristián Hynek, Tomáš Višňovský a Filip Rydval. Dva posledně jmenování závodnící týmu Česká spořitelna – Accolade měli trochu smůlu. Zatímco Višňovský píchnul kolo, Rydvalovi v důležitou chvíli podklouzlo při sjezdu kolo a v závěru mu docházely síly. Boj o medaile v cílové rovince nakonec vyzněl nejlépe pro Jana Škarnitzla (MITAS Mercedes Benz), třetí stupínek vybojoval Matouš Ulman (Česká spořitelna Accolade), bramboru bral Rydval a páté místo Stoškův týmový kolega Hynek.

Mezi ženami se letos musela o pět sekund sklonit před vítěznou Terezou Neumannovou (Česká spořitelna – Accolade), Jana Pichlíková (Kross Bike Ranch). Bronzová Jana Průdková (GHOST Team) dojela do cíle 6 minut za vítěznou dvojicí a čtvrté Pavle Havlíkové v tradičním dresu KC Kooperativy Jablonec nadělila další dvě minuty.

Odpoledne se účastníci všech tras sešli v útulném zázemí, kde využili nepostradatelné služby pro závodníky, stánky partnerů a doprovodný program pro děti.   Dospělí okukovali nová kola ve stánku BMC, porovnávali zážitky z trati v prostorné jídelně Modré zóny České spořitelny a posilnili se některou z dobrot z cateringu KPŽ, děti dováděly na skluzavce velkého nafukovacího stanu Beko, v dětské zóně ZPMV ČR, kde se nově staly hitem zorbingové koule, nejmenší holčičky a kluci si hráli v Dětském klubu a ti, kteří měli ještě kola málo, pilovali dovednosti v Bike Academy nebo na pumptracku Chupa Chups. Naplno se také rozjela soutěž v kreslení na téma „S rodinu na cyklovýletě“, další výtvarná dílna čekala na děti v modrém stánku České televize.

O tom, jak skvělá atmosféra a soudržnost panovaly uplynulou sobotu v Dobřichovicích, svědčí i příběh ztraceného mobilu skrytého v bidonu. Závodník, který během závodu cyklistickou láhev s cenným obsahem ztratil, nahlásil ztrátu ve stánku Info Pointu a bezradně se chodil ptát, jestli někdo nález nenahlásil. A je skvělé, že ještě během odpoledne zazvonil signál infolinky KPŽ a náhodný chodec oznámil, že bidon i s mobilem cestou na procházku našel. Šťastný konec a skvělý pocit, že v Dobřichovicích žijí poctiví lidé, kteří cyklistům fandí!

 

Text: Zora Čermáková
Foto: Miloš Lubas

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé