Výsledky a rozhovor s vítězem Šumavského MTB maratonu České spořitelny 2019 Kristiánem Hynkem

Autor

Kristián Hynek si rozpomněl na svá nejlepší léta v Kole pro život a s přehledem vyhrál letního bikemaratonského Šumaváka. V kategorii žen zvítězila Klára Pavelková.

Výsledky a rozhovor s vítězem Šumavského MTB maratonu České spořitelny 2019 Kristiánem Hynkem

Kristián Hynek (Vitalo Future Cycling), 1. místo, trasa B 54 km, 1:57:27 hod: „Na Šumavský MTB maraton mám jen ty nejhezčí vzpomínky. Tuším, že někdy před patnácti, šestnácti lety jsem právě zde začínal v seriálu závodů Kolo pro život. To bylo ještě zázemí závodu dole na Vodníku ve Vimperku… Po osmi, devíti letech jsem se sem na kápéžetko zase rád vrátil.“

Kristián Hynek v předstartovním rozhovoru pro ČT. To ještě netušil, že dnes pěkně zmokne a vyhraje...

„Vždy se mi zde na Zadově dařilo, ať už se jednalo o pohárové závody v cross-country nebo v maratonech KPŽ. Dnešek nebyl výjimkou. I když, dnes to vítěství nebylo vůbec jednoduché, jak by se podle výsledku mohlo zdát. Sezóna je pro mě dlouhá, začínal jsem se závody hned na začátku února a vrchol roku, mistrovství světa, mám až skoro na konci září. Takže jsem sezónu rozdělil a nějaký čas odpočíval. Vynechal jsem i moje domácí, milované Brdy. Prvním závodem po pauze byl právě Šumavák. Vůbec jsem nevěděl, jak na tom výkonnostně budu. Sám jsem byl až překvapený, jak se mi dnes dobře jelo. Podařilo se mi hned z kraje vyhrát hlavní vrchařskou prémii při průjezdu areálem na Zadově. Krátce na to jsem v lesním stoupání za to vzal a když jsem se ohlédl, zjistil jsem, že tam jsme jenom tři: já, Matouš Ulman a Filip Rydval. Od té doby jsme spolupracovali až do Vimperka. Kousek za Vimperkem jsem se rozhodl, že to na kluky zkusím. Věřil jsem si, tak proč ne, i když do cíle bylo pořád ještě daleko a navíc pořád do kopce. Můj náskok nebyl moc velký, držel se delší dobu okolo dvaceti vteřin. Až tak tři, čtyři kiláky před cílem, už asi kluci stíhací jízdu vzdali a náskok vyrostl do komfortních čísel. To už jsem tušil, že pokud se nestane nic nepředvídatelného, vítězství by mi nemělo utéct. Musím přiznat, že jsem se do cíle těšil, protože ke konci už se asi projevila závodní a tréninková pauza a ten závěrečný kopec už hodně bolel.“

Po startu se do kopce rozjelo ostré tempo na prémie... 

„Šumavák byl moc fajn závod. I tím počasím. Sice pršelo, ale vůbec mi to nevadilo po těch horkých dnech. A nechci mluvit za ostatní, ale věřím, že i spoustě závodníků to dnešní mokré počasí přišlo vhod. Trať byla taková lehce klouzavá, zábavná, nebylo to ani moc blátivý… Zkrátka perfektní! :-)," zakončil pozávodní rozhovor usměvavý vítěz.

Tato medaile ještě Kristiánovi v jeho sbírce chyběla. 

Na stupně vítězů Kristiána doprovodili borci stáje Česká spořitelna - Accolade, druhý Matouš Ulman a třetí Filip Rydval.

Kategorii žen na stejné distanci trasy B doslova ovládla Klára Pavelková (SupGirls), když druhé v cíli Kateřině Drhové (Česká spořitelna - Accolade) nadělila bezmála devět minut! Třetí místo obsadila Božena Kučerová (Kola-BBM.cz).

Klára Pavelková zaslouženě vyhrála. Právě přijímá gratulaci od ředitele závodu Petra Steinbacha z pořádajícího Ski klubu Šumava Vimperk. 

 

Kompletní výsledky najdete ZDE.

Reportáž a fotogalerii připravujeme na pondělí.

 

Šumavský MTB maraton České spořitelny 2019


Muži, trasa B, 54 km

Ženy, trasa B, 54 km

Foto: Miloš Lubas

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé