Bezpečně na kole - jak předejít úrazům dětí na kole?

Autor

Cyklistika je pro děti skvělým sportem. Umožňuje jim rozvíjet motoriku, kondici a smysl pro dobrodružství. Zároveň je to ale i aktivita, která s sebou nese určitá rizika. Proto je důležité, aby se děti naučily jezdit na kole bezpečně s ohleduplností nejen k sobě, ale i ke svému okolí. Letní měsíce patří statisticky mezi nejrizikovější v roce. Krásné počasí láká ven a závody, cyklostezky i silnice jsou plné malých i velkých cyklistů. 
 

Bezpečně na kole - jak předejít úrazům dětí na kole?

Nepodceňujte samotný výběr kola


Víte, že správný výběr kola je pro bezpečnou jízdu dítěte klíčový? „Důležité je vybrat lehké kolo, které dítěti perfektně padne a bude se mu dobře a snadno ovládat. Rodiče bohužel často neřeší geometrii rámu, ani samotnou váhu kola. Těžké kolo se dítěti hůře ovládá, což zvyšuje riziko pádu a následného úrazu,“ vysvětluje odborník na dětská kola Roman Blažek z Beany. 

 

Bez helmy ani metr


Víte, že v roce 2023 došlo k 4 170 dopravním nehodám, na kterých měli účast cyklisté? 39 z nich bohužel zemřelo. Téměř 72 % při nehodě nemělo ochrannou přilbu.
„Právě nošení přilby by mělo být základním pravidlem pro všechny cyklisty již od nejútlejšího věku. Naučte dítě vnímat helmu jako přirozenou součást kola, nikoli jako nutné zlo. Ochrannou přilbu by mělo nosit již od prvních cyklistických krůčků – tedy i na odrážedle. Nezapomeňte, že helma musí malému cyklistovi dobře padnout, jinak jej při pádu správně neochrání,“ říká Alexandra Přibylová z Kooperativa pojišťovny. 

 

Na co si dát pozor?

 

  • Vyberte kvalitní helmu (ideálně se systémem MIPS, který snižuje riziko těžkého otřesu mozku) a ve správné velikosti. 
  • Ubezpečte se, že helma dítěti pevně sedí na hlavě, ani při zatřesení hlavou se nepohybuje, ale zároveň ho netlačí. Helma by měla být posazená hluboko do čela a krýt také zátylek. 
  • Helmu nikdy neusazujte na tlustou zimní čepici či čelenku. Je důležité, aby pevně přiléhala k hlavě.


Pozornost věnujte také vhodnému oblečení. Na kolo nepatří nepadnoucí oblečení, které dítěti brání v přirozeném pohybu.

 

Pravidla pro všechny


Cyklisté jsou účastníky silničního provozu stejně jako auta. Je vhodné děti naučit dopravní značky a jak se správně na silnici chovat. Učte dítě ohleduplnosti k ostatním účastníkům provozu i tomu, aby vždy přizpůsobilo svou jízdu konkrétní situaci. „Vidět a být viděn“ je základní pravidlo pro bezpečný pohyb na silnici, které platí i pro ty nejmenší cyklisty. Oblékněte dítě do zářivých, ideálně fosforových barev s reflexními prvky. Samozřejmostí by měla být také světla a blikačky. 

Bezpečně a ohleduplně 


Bezpečná jízda na kole není jen o dodržování pravidel, ale především o zodpovědnosti a ohleduplnosti nás dospělých. Nezapomeňte, že bezpečná jízda začíná u nás samotných. Jděte dětem příkladem a naučte je správnému chování na silnicích a cyklostezkách. Díky tomu si bude moci naplno užívat zábavnou, a hlavně bezpečnou jízdu. 

Užívejte krásné letní dny v sedle i mimo něj, prostě v pohybu!
 

Cyklistická
přilba ano, či ne?
Autor

Jezdíte na kole? Pokud ano, vyřešte hned na začátku zásadní otázku: cyklistická helma ano, či ne? Odpověď je jasná: ANO. Stačí se podívat na statistiky úrazů cyklistů – zranění hlavy je tím nejčastějším. Často s tragickými následky jen proto, že cyklista neměl přilbu. Nanejvýš důležité je ale vybrat správnou, kvalitní a vhodnou helmu, stejně jako ji správně nosit.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Partneři závodujihočeský kraj
GIANT
Město Hluboká
Harfa
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové