Do sedel „NAOSTRO“

Autor

Opruzeniny na kole nejsou tabu 

Cože, opruzeniny a otlaky? Že se vás to netýká? Nebo o tom jen nechcete mluvit? Přitom jde o častý problém u všech cyklistů, kteří jezdí pravidelně. My o nich mluvit budeme. Příčin je mnoho. Třeba si oblékáte na kolo spodní prádlo? Chyba, jezdit se má „naostro“! Klíčový je i výběr samotných kalhot a cyklovložky. A pak tu také máme vhodné přípravky. Ať už jste hobby cyklisté nebo závoďáci, doporučujeme dodržovat několik zásad, které nyní probereme.
 

Do sedel „NAOSTRO“

Kde se berou a proč? 

Proč opruzeniny vznikají? Důvodů je mnoho: vlhkost v kalhotách, nevhodné oblečení, které neodvádí pot, špatná velikost. Ano, i tento „detail“ hraje důležitou roli, stejně jako nevhodně zvolená výstelka ,která se vám pak ještě pravděpodobně posune a bude vás dřít. Další příčinou mohou být onošené cyklokalhoty. Říkáte si, že ty vaše jsou nesmrtelné? Bohužel ne, každý materiál se jednou opotřebuje. A samozřejmě špatné sedlo. 

Zásada první – jedině na NAOSTRO!

V cyklistických kalhotách jezdíme jedině naostro. Pokud oblékneme pod kalhoty spodní prádlo, dochází ke tření kůže, zadržuje se teplo a vlhko. Špatně sem proniká vzduch, hromadí se tu pot i kožní maz. Přidáme-li nevhodný neprodyšný materiál prádla, švy atd., pokožka se lehce zapaří. Zrudne, svědí a pálí a mohou vznikat i otlaky. V cyklistickém slangu řečeno: Pořídíte si parádního „vlka“. Ideální je prevence. Jezděte naostro a vyberte si správné cyklokalhoty a především výstelku.  

Důvody, proč spodní prádlo NE! 

  1. Pokud vyperete cyklokalhoty po každé jízdě, nemůžete pro svou hygienu udělat víc. 
  2. Vyhnete se tak nepříjemným otlačeninám a odřeninám od přehybů a švů.
  3. Navíc eliminujete riziko, že se vám vaše drahocenné pozadí zapaří a chytnete „vlka“.
  4. Ve skupině získáte punc opravdového bikera, který ví. ?

Zeptáme se bikerek/bikerů, zda jezdí NAOSTRO a PROČ? 

Katka Obstová 

Na kole jenom naostro. Cyklokalhoty se lépe přizpůsobí tělu a nikde nic netlačí a samozřejmě mi to z hygienického hlediska taktéž přijde mnohem lepší. Jeden trénink, jedny cyklokalhoty. 

Vlasta Uher 

Nikdy jsem ani nevyzkoušel vzít si pod cyklistické kalhoty spodní prádlo, pro mne je to tak automatické, že tedy ani pocity se spodním prádlem nechci zažít.

Radek Jaroš 

Samozřejmě že jednoznačně naostro. Člověk se určitě míň zapaří a minimalizuje se jakýkoliv problém, který vzniká díky švům a okrajům spodního prádla. Jeden rok jsem také do cyklistických vložek používal různé krémy, gely, masti. Neudělal jsem s tím dobrou zkušenost a opravdu nejlepší je prostě naostro.

Zásada druhá – nepodceňte výběr cyklooblečení  

Výběr kalhot může cyklistky/ty pěkně potrápit. Klíčový je komfort při jízdě. „Sedíme často několik hodin v sedle a je tedy důležité zamyslet se nad celkovým střihem, provedením šlí, ukončením nohavic a rozhodně nesmíme zapomenout na typ cyklovložky. O celkovém materiálu ani nemluvě“, říká Jiří Horák, produktový manažer značky Craft. 

Ukázka od značky CRAFT

Cyklokalhoty se dělí do tří skupin podle technické propracovanosti. Od toho se také odvíjí použitý materiál a střih. 

Základní řada CORE – je určena pro příležitostné jezdce. Takové, kteří si občas vyjedou na kratší výlet. Střih je volnější, aby sedl na různé „tvary“ postavy. Technická propracovanost je základní, ale na takové úrovni, že cyklista bude mít zajištěn dostatečný komfort a projížďku si příjemně užije. Tomuto stylu jízdy je přizpůsobena i cyklovložka.  

Střední řada, ADV (ADVANCE) – byla vytvořena pro bikery, kteří zahrnuli sport i cyklistiku do svého životního stylu a věnují se jí pravidelně. Zde je střih již užší. Použitý materiál je lehce kompresní (Lycra Sport Energy), aby sval vykonával přesně ten pohyb, který po něm vyžadujete, a zbytečně neplýtval energií. U těchto modelů najdete různé technické detaily, které cyklistovi jízdu usnadňují (kapsy, méně švů, perforovanější materiály apod.) a může tak podat vysoký výkon. Cyklovložka v tomto typu kalhot má takovou hustotu a propracovanost, aby poskytla pohodlí i na desítky kilometrů na jeden zátah. 

Nejvyšší řada PRO (PROFESIONAL) – již dle názvu je zřejmé, že toto je řada s nejvyšší technickou propracovaností a s vysoce funkčními materiály. Je určena pro jezdce, kteří sportují na vrcholové úrovni, účastní se závodů, pravidelně trénují. V tomto případě je střih perfektně ergonomický, úzký, prostě pro pravé hltače kilometrů, kteří nechtějí tahat, a taky netahají, žádná kila navíc. Cyklokalhoty v této řadě jsou technicky maximálně propracované. Řeší se váha, aerodynamika, odolnost vůči oděru, prodyšnost a maximální celkové pohodlí, aby se cyklista i po najeté stovce kilometrů cítil komfortně a mohl pokračovat v pohodě dál.  

Pravidlo třetí – kdo maže, ten jede

Dalším vhodným pomocníkem jsou speciální přípravky (sportovní lubrikanty, pudry, masti…), které podráždění pokožky zmírní nebo mu dokonce zabrání. „Sportovní lubrikant pro intimní hygienu má složení na bázi medicinální vazelíny, obohacené o antioxidační přísady a přírodní výtažky, které intimní partie zklidní i při tom největším zatížení. Stačí nabrat potřebné množství a rovnoměrně jej nanést na mužské partie, či v případě kosmetiky pro ženy na vnitřní stranu stehen, a vlastně do všech záhybů, kde hrozí vzájemné tření a podráždění. Vzhledem k aktivitě i teplotám lze proces během dne opakovat,“ říká Tomáš Čech, z Angry Beards jež se výrobou kosmetiky na intimní partie zabývá. 
Nyní malé shrnutí. Jezděte na naboso – naostro, dbejte na hygienu, vybírejte kvalitní cyklistický outfit – především výstelku a dopřejte si intimní kosmetiku. Užijete si léto v sedle bez „vlka“.  
 

Aby nám sedlo „sedlo“
Autor

…aneb nastavení posedu na kole

Pravdou je, že na toto téma bylo napsáno mnoho článků a je třeba říci, že se názory někdy mohou rozcházet. Proto stále mějte na paměti, že co cyklista, to originál. Dobře míněná doporučení jsou tedy důležitá, ale nezapomínejte ani na svůj pocit. Nicméně si dovolíme jisté cyklistické pořekadlo: „Pozadí musí poznat středověk.“ Požádali jsme o rady a zkušenosti závodníka a trenéra Ondřeje Bílka a závodnici týmu Decathlon Kateřinu Obstovou.  
 

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé