Aby nám sedlo „sedlo“

Autor

…aneb nastavení posedu na kole

Pravdou je, že na toto téma bylo napsáno mnoho článků a je třeba říci, že se názory někdy mohou rozcházet. Proto stále mějte na paměti, že co cyklista, to originál. Dobře míněná doporučení jsou tedy důležitá, ale nezapomínejte ani na svůj pocit. Nicméně si dovolíme jisté cyklistické pořekadlo: „Pozadí musí poznat středověk.“ Požádali jsme o rady a zkušenosti závodníka a trenéra Ondřeje Bílka a závodnici týmu Decathlon Kateřinu Obstovou.  
 

Aby nám sedlo „sedlo“

Nastavení posedu na kole je důležité pro pohodlnou a efektivní jízdu a v neposlední řadě jde o vaše zdraví. 

Zamysleme se 

Klíčové je samotné těžiště soustavy jezdec-kolo. Stačí si uvědomit, že máme několik opěrných bodů: nohy na pedálech, ruce na řídítkách a pánev na sedle (respektive na sedacích kostech – od toho nesou i název). Šlapeme nohama a část váhy těla máme na sedle, část těla se opírá o kořen dlaně a úchop palce s ukazovákem, které drží řídítka v jakémsi „zámku“. Jednotlivé nedostatky v nastavení se pak mohou negativně projevit nejen na momentálním pohodlí a efektivitě, ale taktéž na zdraví samotného cyklisty. 

Sedlo 

Ze všech tří kontaktních ploch těla s bikem (chodidla + tretry, ruce v rukavicích + gripy, zadek + sedlo) je právě třetí jmenovaná oblast vystavena nejvyššímu tlaku. Důležitost výběru vhodného sedla bychom tedy neměli podceňovat. Mějte na paměti, že neexistuje žádné univerzální sedlo a každý/á biker/ka je originál. Sedla mají svou vlastní anatomii a měla by doplňovat tu vaši. Efektivní metodou výběru je změřit šířku mezi sedacími kostmi. Výrobci sedel vyrábějí různé modely v různých šířkách. Ve specializovaných obchodech mají zařízení na měření sedacích kostí, takže své míry snadno najdete. Nicméně dejte na svůj pocit, nové sedlo by mělo být pohodlné hned od začátku. 

Cyklistické sedlo pod drobnohledem 

  • Materiál potahu
  • Skořepina: tvrdá základna – vytváří flex v sedle
  • Polstrování: různá tloušťka 
  • Ližiny sedla: body, ve kterých se sedlo připevňuje k sedlovce (kovová slitina, titan nebo karbon) 
  • Profil sedla: zakřivený nebo plochý
  • Výřezy: výřez pro odlehčení tlaku 

Jak nastavit výšku sedla? 

Nastavení výšky sedla lze provést několika způsoby. Nejjednodušším z nich je metoda paty, kde se jezdec posadí na kolo, položí paty na pedál a otáčí nohama vzad. Pánev by měla zůstat na jednom místě a nehýbat se ze strany na stranu a kolena by měla být lehce propnutá, ne však zcela. Měla by být možnost stále koleno propnout do plné extenze. 
Další metodou může být změření výšky rozkroku. Měření provádíme bez bot, na rovné podložce. Naměřenou hodnotu vynásobíme konstantou 0,885 a výsledná cifra je délka od středu složení kola po střed sedla. Toto číslo udává orientační hodnotu, okolo které by se měla výška sedla pohybovat.

Předozadní nastavení 

Upevněte sedlo tak, aby bylo přibližně uprostřed stupnice. Poté usedněte na kolo do jízdní pozice a položte nohu v obuvi na pedál jako obvykle. Pokud máte nášlapy, zacvakněte je. Následně srovnejte pedály do vodorovné polohy. Přes střed čéšky přední nohy vedete olovnici. Provázek olovnice by měl projít přes osu pedálu. Pokud je olovnice za osou pedálu, je nutné sedlo posunout dopředu. V případě, že je olovnice před osou pedálu, je třeba sedlo posunout dozadu.

Sklon sedla

Optimální sklon sedla může být pro každého jezdce jiný a závisí na několika faktorech, jako jsou anatomie jezdce, styl jízdy, typ kola a terén. 
Někteří jezdci preferují sklon sedla dolů kvůli lepšímu přenosu síly při šlapání do pedálů. Tento sklon může umožnit jezdci šlapat s větší silou a výkonem, což může zlepšit celkovou rychlost a výkon. Pokud je sklon sedla příliš velký, může to vést k tlaku na perineum a nepohodlí v této oblasti, zatímco pokud je sklon sedla příliš malý, může to vést k neefektivnímu šlapání do pedálů a bolesti kolen. Proto je důležité najít správný sklon sedla, který bude pro každého jezdce optimální. Obecně se doporučuje nastavit sedlo tak, aby bylo mírně nakloněno směrem dolů v rozmezí 0 až 3 stupňů. 
Je však důležité mít na paměti, že nastavení sklonu sedla by mělo být přizpůsobeno individuálním potřebám každého jezdce.

Závěr

Veškeré hodnoty nastavené podle tohoto návodu jsou referenční a je pravděpodobné, že bude potřeba provést další úpravy v závislosti na vašich individuálních potřebách.

foto: Michal Červený - snímek biker - Ondřej Bílek 

Rozhovor s Alexandrou Přibylovou nejen o premiéře – bikefestu na Hluboké
Autor

Koordinátorka sponzoringu a eventů ve společnosti Kooperativa. Empatická mladá dáma, která má smysl pro humor, schopnost vžít se do situace druhých a ráda cestuje, mezi koníčky patří, sport, Jetsurf a mnohé další.
 

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé