Bikujeme bezpečně, hravě a zdravě

Autor

Nestrkejme hlavu do písku. Rozvoj dětské cyklistiky s sebou přináší i nárůst počtu kolizních situací a úrazů, neboť chybí pověstná cyklistická gramotnost. Zdokonalují se rovněž samotná dětská kola, která přestala být pouze zmenšeninou těch dospělých. Technický vývoj nezastavíme, ale je třeba myslet i na klíčové věci: bezpečnost, metodiku jízdy na kole a celkovou prevenci kolizních situací. 

Bikujeme bezpečně, hravě a zdravě

5 chytrých pravidel, jak zvýšit bezpečnost dětí na kole

1) Bez přilby ani kilometr. 

Dětská přilba na kolo je nezbytná prevence před případným zraněním. Podle zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích v aktuálním znění ukládá povinnost pro cyklisty mladší 18 let používat přilbu. Výsledky odborných studií hovoří o tom, že pomocí ochranných přileb je možno předejít 83 % fraktur lebky, 53 % zranění měkké části hlavy a 48 % poškození mozku. Každá dětská cyklistická přilba by měla splňovat evropskou normu EN 1080, která určuje požadavky a metody zkoušení přileb určených dětem do 7 let.

2) Učit se jezdit na kole není ostuda, ale nezbytnost.

Položili jste si někdy otázku, zda umí vaše děti opravdu jezdit na kole, nebo jestli neničí své tělo nesprávnou technikou jízdy, případně chybným posedem? „Doporučujeme svěřit se odborníkovi, který vaše ratolesti seznámí se základy a osvojí správnou techniku šlapání, brždění atd. Cyklistických kroužků je na trhu mnoho a trenéři pomohou analyzovat možné chyby, kterých se při jízdě děti dopouští, a naučí je potřebné základy. Díky čemuž se malí cyklisté budou cítit na kole jistě – bezpečně a také v pozdějším věku nebude třeba řešit nápravu zlozvyků, které mohou vést i k případným zdravotním problémům,“ říká Hanka Topolovová z Fakulty tělesné výchovy a sportu UK. 

3) Nepodceňte samotný výběr dětského kola.

Aby byla cyklistika pro děti bezpečná, je rovněž důležité nepodcenit výběr kola a uvědomit si, že DĚTSKÁ KOLA NEJSOU ZMENŠENINY TĚCH VELKÝCH! NA GEOMETRII RÁMU a HMOTNOSTI ZÁLEŽÍ. Pro bezpečné ovládání kola je zásadní stavba rámu. „Rám nesmí být zbytečně dlouhý, posazení vůči řídítkům musí být v rovnováze. Dítě potřebuje kolo snadno ovládat, nemělo by být příliš vzpřímené, anebo naopak v nepohodlném nezdravém předklonu. Hůře se mu pak řídí a je tím ohrožená i jeho bezpečnost,“ říká Roman Blažek ze společnosti Beany, která se specializuje na výrobu dětských kol. S tím souvisí i vhodně zvolená šířka řídítek (většinou lze i individuálně upravit), délka a výška představce, objemnost gripů, nastavení pozice brzdových pák. To vše pak dodává malému bikerovi pocit jisté jízdy a tím i bezpečnosti.

4) Pozor, kvalitní cyklistické oblečení je dalším důležitým prvkem bezpečnosti.

Jistě nám dáte za pravdu, že dospěláci výběr cyklistického oblečení nenechají náhodě. Pochopitelně. Stejnou pozornost by rodiče měli věnovat výběru cyklo oblečení pro děti. Mějme na paměti, že to jediné má malý cyklista v případě pádu na sobě. Dětské cyklistické oblečení poskytuje řadu dalších výhod: prodyšnost a schopnost odvádět pot atd. Už je z čeho vybírat. Důležité jsou i doplňky jako cyklistické rukavice. V případě pádu mohu zabránit nepříjemným odřeninám. 

5) Malý cyklista by měl být dobře vidět. 

Malý cyklista by měl být viděn ze všech směrů – zezadu, zepředu, ale i z boku. Ke zviditelnění je dobré využít kolo samotné: odrazky vzadu a vepředu, na pedálech. Stejně tak doporučujeme myslet na reflexní oblečení, případně jej doplnit dalšími prvky – připevnit dětem reflexní pásky či blikačky (za šera). Nicméně cyklistické oblečení i doplňky mají dnes reflexní prvky zabudované. Klíčová je rovněž barva materiálů, které si cyklisté obléknou. Čím pestrobarevnější oblečení, tím více se snižuje riziko karambolu. 

Zeptali jsme se cyklistických osobností, jak vidí problematiku bezpečnosti dětí na kole

Je cyklistika bezpečný sport a za jakých podmínek? Co by neměli cyklisté opomenout, kde a kdy být ve střehu? 

Michal Stark - Legenda světové paralympijské cyklistiky, jeden z nejdéle závodících cyklistů. Mistr světa, dvojnásobný mistr Evropy, medailista z paralympiády. Silniční a dráhový cyklista, velmi sporadicky i biker. 

Cyklistika je relativně bezpečný sport, pakliže se dodržují základní pravidla.

Doporučoval bych jako silniční cyklista ctít pravidla z naší etikety VMS (Vyjížďky s Michalem Starkem), z kterých vybírám:

  • Zbytečně neriskovat, a proto nosit přilbu na hlavě!
  • Dodržovat pravidla silničního provozu.
  • Jezdit, pokud možno co nejblíže krajnici vozovky.
  • Na kole používat na oblečení reflexní prvky a nejlépe i na kole radar s výstražným světlem. 
  • Před jízdou kontrolovat kolo (brzdy, pneu atd.).
  • Preferovat cyklostezky, a i na nich jezdit ohleduplně s respektem k ostatním uživatelům. 
  • Musím-li na silnici, budu velmi ostražitý na křižovatce a na kruhovém objezdu.

Kristián Hynek  - Dvojnásobný medailista z mistrovství světa v maratonu na horských kolech a vítěze slavného Cape Epic

Za naprostou nutnost považuji cyklistickou přilbu, tím myslím opravdu pro každého! Velmi důležitá je i veliká míra předvídavosti. Horskou cyklistiku považuji za bezpečnější. Ve většině případů jsou zde různé nehody nebo zranění způsobeny námi samotnými. Nicméně ani cyklista na horském kole se někdy zcela nevyhne silničnímu provozu. Proto je velmi důležité respektovat nejen pravidla silničního provozu, ale také řidiče samotné. Pokud chceme, aby oni respektovali nás, musíme i my ukázat respekt k nim. Nehody totiž často pramení z dokazování si síly.

Rozhovor s Tomášem Pravencem z Kolo pro život: Jak motivovat děti ke sportu?
Autor

Pár dní po premiérovém startu Bikefestu v Hluboké nad Vltavou, jehož je Kooperativa generálním partnerem, jsme vyrazili za Tomášem Pravencem, ředitelem pořádající agentury Petr Čech Sport. Bavili jsme se nejen o akci na Hluboké, ale i o projektu Kolo pro život, pod který Bikefest spadá. A mimo jiné jsme zjistili, že dnešní děti sportují ochotněji, než jsme si mysleli.

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé