Rozhovor s Tomášem Pravencem z Kolo pro život: Jak motivovat děti ke sportu?

Autor

Pár dní po premiérovém startu Bikefestu v Hluboké nad Vltavou, jehož je Kooperativa generálním partnerem, jsme vyrazili za Tomášem Pravencem, ředitelem pořádající agentury Petr Čech Sport. Bavili jsme se nejen o akci na Hluboké, ale i o projektu Kolo pro život, pod který Bikefest spadá. A mimo jiné jsme zjistili, že dnešní děti sportují ochotněji, než jsme si mysleli.

Rozhovor s Tomášem Pravencem z Kolo pro život: Jak motivovat děti ke sportu?

Můžete v krátkosti projekt Kolo pro život představit?

Je to seriál amatérských závodů horských kol, který je co do počtu účastníků největší akcí svého druhu v České republice a patrně i v celé Evropě. Zúčastnit se může každý, kdo rád jezdí na horském kole, protože vhodnou trasu tady najdou všechny věkové i výkonnostní skupiny. Od protřelých závodníků přes začátečníky až po lidi v pokročilejším věku nebo rodiny s dětmi.

Letos zavítalo Kolo pro život poprvé i do Hluboké nad Vltavou. Konal se tu Bikefest Hluboká Kooperativy. Proč jste si vybrali právě toto místo?

My se snažíme lokality každoročně nebo alespoň v nějakém krátkodobém horizontu obměňovat. Pro Hlubokou jsme se rozhodli kvůli perfektnímu zázemí ve sportovním areálu, kde máme všechno na jednom místě. Zdejší prostředí přesně vyhovuje cílové skupině, na kterou se nejvíc zaměřujeme, tedy rodinám s dětmi. V Hluboké najdou lanový park, minigolf, různé atrakce pro děti i kvalitní ubytování. Zároveň je to důležitá spádová oblast jižních Čech, kde mají lidé horskou cyklistiku rádi. Věříme proto, že se Bikefest Hluboká může v horizontu tří až pěti let stát jedním z našich nejoblíbenějších závodů.

Zmínil jste, že hodně cílíte na rodiny s dětmi. Dá v dnešní době hodně práce přitáhnout je ke sportování?

Řekl bych, že je to jednodušší, než se obecně soudí. Na našich akcích vidíme, že zrovna tato cílová skupina nám každoročně roste. Oni nejezdí primárně závodit, ale užít si společně pěkný den na kole. Proto nám hrozně pomáhá, že na akcích máme program pro všechny členy rodiny.

Často sdílená představa dětí, které si v covidové době zvykly jen sedět u počítače a většinou o sport nemají zájem, tedy podle vás neodpovídá tak úplně realitě?

Nemyslím si, že by to bylo s tím počtem dětí, které rády sportují, tak bídné. Určitě se to případ od případu liší, ale když jim dáte možnost hýbat se a správně jim tu věc komunikujete, tak děti podobné akce obvykle baví a mají z nich radost.

Dětské závody Kola pro život

Prozradíte nám nějaký recept, jak toto náročné publikum oslovit?

Například se snažíme mít pro ně vždycky nějaký dárek, ať už jde o medaili za to, že ten závod ujedou, nebo o gumové náramky, které jim navíc dáváme v letošní sezoně. Závody také mají nějakého ambasadora z řad známých českých sportovců, jako jsou Martina Sáblíková, Ondřej Moravec nebo horolezec Radek Jaroš. S nimi děláme různé autogramiády a doplňkové soutěže. Dobře nám fungují i exhibice a workshopy v adventure zóně, tady můžu zmínit třeba populární youtubery Bike O'Clock. Děti naše akce nevnímají jako závod, ale spíš jako festival, kde si zasportují, ale mají k tomu ještě spoustu dalších lákadel.

Na akcích Kola pro život nechybí ani vzdělávací a osvětové aktivity týkající se bezpečnosti. Můžete nám je přiblížit?

Vedle těch zábavných činností máme i jakousi školu bezpečnosti, kterou právě vedou kluci z Bike O'Clock. Ti dětem vysvětlují základní bezpečnostní prvky a zdůrazňují třeba to, že musí mít helmu pokaždé, když sednou na kolo, a že k tomu mají vést i rodiče. Občas ještě děláme takové speciální workshopy v rámci dětských závodů, kdy náš moderátor děti učí, jak se mají chovat, ať už na kole jedou samy, s kamarády, nebo s rodiči.

Mají děti o takové věci zájem a stává se, že pak opravdu chodí za rodiči a říkají jim, ať si vezmou helmu?

Co se týče přijímání informací, jsou děti jako houba, která všechno nasává. Samozřejmě to funguje ještě líp, když jim to říká někdo, koho berou jako vzor. Ta odezva je super, máme průměrnou účast zhruba 1 400–1 500 účastníků na jednu akci a z toho je zhruba 400 až 500 dětí.

Děláte pro ně vedle Kola pro život ještě nějaké zajímavé akce?

Určitě bych zmínil sportovní dny, které pořádáme čtyřikrát do roka na různých místech republiky. Vždycky se v dané lokalitě domluvíme s městem a krajem a uděláme zdarma pro děti z mateřských a základních škol program, který je hodně navázán právě na bezpečnost. Bývá tam dětské dopravní hřiště, kde si děti vyzkouší různé aktivity na rozvoj pohybu, jako jsou balanční cviky nebo třeba hod na terč. Poté, co si ta stanoviště projdou, dostanou zase za odměnu nějaký dárek.

Aby nám sedlo „sedlo“
Autor

…aneb nastavení posedu na kole

Pravdou je, že na toto téma bylo napsáno mnoho článků a je třeba říci, že se názory někdy mohou rozcházet. Proto stále mějte na paměti, že co cyklista, to originál. Dobře míněná doporučení jsou tedy důležitá, ale nezapomínejte ani na svůj pocit. Nicméně si dovolíme jisté cyklistické pořekadlo: „Pozadí musí poznat středověk.“ Požádali jsme o rady a zkušenosti závodníka a trenéra Ondřeje Bílka a závodnici týmu Decathlon Kateřinu Obstovou.  
 

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé