VŽDYCKY PŘILBA!

Autor

Bezpečnost by měla být nedílnou součástí cyklistiky a v neposlední řadě i sportovních podniků. Proto se Kolo pro život snaží edukovat a podporovat projekty, které tyto myšlenky naplňují stejně jako kampaň televizní - sportovní novinářky a bývalé atletky Kateřiny Nekolné “VŽDYCKY PŘILBA!“ Patří mezi typy žen, které srší energií, sport ji provází celým životem, i tím profesním. Díky tragické nehodě svého tatínka vytvořila projekt Vždycky přilba, kterým se snaží poukázat na to, aby lidé při jízdě na kole vždy nosili ochranu hlavy. Proč to vše dělá a jaké má s projektem cíle? 

VŽDYCKY PŘILBA!

Argumenty PROČ?

V roce 2022 zemřelo v provozu 42 cyklistů. Přilbu v době nehody nemělo 29 z nich. Tedy 69 % z celkového počtu usmrcených cyklistů snížilo už před vyjetím podstatně svoji šanci přežít. Přestože je v České republice povinnost nosit cyklistickou přilbu stanovena do 18 let, doporučujeme nošení přilby věkem neomezovat. Na kolech bohužel nejčastěji umírají ti nejstarší cyklisté. Zatímco počet smrtelných úrazů u dětských cyklistů výrazně poklesl, u dospělých je registrováno v ČR každoročně 50–60 smrtelných úrazů. V naprosté většině se jedná o cyklisty, kteří byli v okamžiku dopravní kolize bez přilby.

Je možné předcházet úrazům u cyklistů?

V zásadě ano, nebo minimálně můžeme omezit jeho důsledky. Vždy při jízdě na kole používejte přilbu. Přilba zabrání 85 % případů poranění hlavy a téměř 90 % poranění mozku! Cyklisté bez přilby podstupují téměř 20× vyšší riziko smrti!

(zdroj - pplk. Veronika Hodačová, odbor prevence Policejního prezidia ČR, Národní zdravotnický informační portál)

1)    Katko, nešlo přehlédnout známé osobnosti, kteří se fotí nazí s přílbou, proč? 

Proč nazí? Protože když si na kole, nebo na bruslích odřete ruku, nohu, když si ji zlomíte, tak to bolí a je to nepříjemné. Jenže když se hlavou prásknete o beton, kámen krajnici, dost často to má fatální následky. Vyjadřuje to i myšlenka, že bez přilby jste na kole jako nahý. A proč známé osobnosti? Protože jsou to moji kamarádi a známí, kteří mě v této iniciativě chtěli podpořit. A já jim i touto cestou za to děkuji.  

2)    Co tě k myšlence vytvoření projektu “Vždycky přilba“ vedlo?

V loňském roce mi ze života odešel táta, mým synům děda a mamce manžel.  Velký sportovec, který kromě lyžování a tenisu miloval i jízdu na kole. Z jedné takové cyklo vyjížďky se už nevrátil domů.  Kousek od baráku spadl z kola, o beton se velmi nešťastně udeřil do hlavy a i přesto, že helmu měl, tak na následné krvácení do mozku po čtrnácti dnech zemřel. V době, kdy jsem za ním chodila do nemocnice a taťka se nemohl ani pohnout, jsem velmi intenzivně přemýšlela o tom, kolik lidí se dostane do stejné situace a zbytečně. Stačilo se podívat na vedlejší postele, kde leželi mladí lidé s ovázanou hlavu. Ano, jeli na kole, na bruslích, spadli, praštili se do hlavy a teď tu leží, dýchají s pomocí přístroje a nejsou schopni říci svým blízkým ani písmenko.  Proto vznikla myšlenka udělat (i kvůli taťkovi) takovou minikampaň „vždyckyprilba“.

3)    Jaké jsou tvé cíle (myšleno v rámci projektu), proč je z tvého pohledu nošení přilby na kole tak důležité? 

V rámci tohoto projektu nemám žádné vyšší cíle. Kdyby tento projekt zachránil jeden život, tak jsem za to vděčná. Z ohlasů, které jsem dostala po zveřejnění fotografií vím, že je spousta lidí, kteří se nad problematikou nošení helmy v dnešní zrychlené době alespoň zamysleli.  V inboxu mi také přistála spousta příběhů, kdy mi lidé psali, jak jim přilba zachránila život. Pravda je, že dokud se člověk nedostane do podobné situace, tak si to ani neuvědomují. Nebo nechce uvědomovat. Spousta lidí má pocit, že jim se to stát nemůže.  Je na každém z nás, jak si informaci o tom, že přilba mu může zachránit život sám vyhodnotí a jak s tím pak dál naloží. 

4)    Kdo již projekt podpořil? 

Projekt kromě mých kolegů sporťáků v České televizi (Robert Záruba, Barbora Černošková, Žaneta Peřinová, Darina Vymětalíková a jiní) podpořili i herci (Eva Decastelo, Nela Boudová). Dále  moderátoři v rádiích (Urban – Říbal z Evropy 2, Radek Hrdina z Kissu atd.). Podpora přichází také z řad sportovců (Jiří Ježek, Michal Krčmář, Zuzana Hejnová) a z řad hobíků -  cyklistů a inlajnistů, kteří postují své fotky s hastagam „vzdyckyprilba“ na sociálních sítích. 
Ohlasy jsou i z řad těch, kteří se iniciativě podpory nošení přileb věnují už déle (www.nakolejensprilbou.cz) nebo i ze českého svazu kolečkového bruslení.  Moc by stáli o to, aby se uzákonilo nošení přileb alespoň pro děti do 18ti let. 
 

Bikujeme bezpečně, hravě a zdravě
Autor

Nestrkejme hlavu do písku. Rozvoj dětské cyklistiky s sebou přináší i nárůst počtu kolizních situací a úrazů, neboť chybí pověstná cyklistická gramotnost. Zdokonalují se rovněž samotná dětská kola, která přestala být pouze zmenšeninou těch dospělých. Technický vývoj nezastavíme, ale je třeba myslet i na klíčové věci: bezpečnost, metodiku jízdy na kole a celkovou prevenci kolizních situací. 

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé