Jak připravit kolo na sezonu

Autor

V únoru se ti může zdát, že jaro je ještě daleko. Víkendy trávíš pravděpodobně někde na sněhu, tak co se stresovat s předsezónním laděním tvého cyklomazla. Štěstí přeje připraveným, a právě teď je ten správný čas na servis. 

Jak připravit kolo na sezonu

Každý rok se cyklisti dělí na dvě skupiny, na ty, co radostně sbírají první mouchy do svého úsměvu, no a tu druhou, co si nestihla připravit kolo včas. Protože tato nepřipravená skupina je také tou o mnoho početnější, vše se tím jen komplikuje. Autorizované cykloservisy jsou přeplněné a čekací lhůty nekonečné a ty kýžené jarní projížďky, na které jsi se celou tu studenou zimu těšil, si neužiješ. Doháníš vystresovaně v garáži co se dá nebo možná patříš mezi ty, kteří vyjedou i bez připraveného kola a často kvůli defektu nedojedou či kolo poškodí.

Chceš 25% slevu na servis kola?

Pokud se chceš výše zmíněnému vyhnout, tak nejjistější způsob je včas vyhledat autorizovaný servis, kde se o tvůj bajk postarají profesionálové. A jelikož jsi čtenář tohoto webu, tak bych ti rád nabídnul 25% slevu na servis od Future Cycling, kde se ti o kolo s veškerou péčí a patřičnou láskou postaráme. Nejen, že ti to ušetří čas, ale kolo, co projde pod rukama našeho Honzi, tak funguje na 100%, a tebe v cyklo radovánkách nebude nic brzdit.

Využij nabídku na 25% slevu na servis od Future Cycling (do 5.3.2021), v případě zájmu nás kontaktujte telefonicky nebo emailem a při objednávce na servis uveďte "SLEVA KPŽ 25%”.

Pokud jsi se rozhodl o své kolo postarat sám, je zde stručný přehled na co nezapomenout a návod na to jak, co a kde povolit, utáhnout, vyměnit, umýt, usušit, dofouknout a namazat. Věci, na kterých se při předsezónní přípravě kola zaměřit je opravdu mnoho.

1./ Kolo pečlivě umyj

Jak správně udržovat kolo v čistotě? Nejprve bys měl vše pečlivě umýt - použij teplou vodu a jemný čisticí prostředek. Vyvaruj se vysokotlakých hadic s vodou. K mytí kola použij k tomu určené přípravky a nezapomeň je spláchnout jemným proudem vody. Dej si pozor a nezaměň hadr na řetěz třeba s tím, kterým budeš umývat rám. Doporučuju ti použít stojan na opravu kol nebo kolo zavěsit -  třeba za sedlo. Umytí nejen rozjasní jeho vzhled, ale hlavně prodlouží celkovou životnost rámu a dalších komponentů.

Věnuj speciální péči i špatně dostupným částem a pohyblivým čepům. Sundej přední i zadní kolo a umyj je. Vyčisti všechny zuby na kazetě i převodníku - ideálně použij speciální čisticí pomůcky se štětinami určené přímo pro tento účel nebo starý kartáček na zuby. Proces opakuj klidně několikrát. Čistý řetěz prodlouží životnost převodů a to usnadní plynulost řazení. Poté řetěz namaž určeným mazivem a následně otři hadrem. Zkontroluj pomocí měrky na řetěz, zda není již moc vytažený a nebyla by vhodnější jeho výměna. Celé kolo otři do sucha a na závěr můžeš použít nějaký přípravenek na naleštění či impregnaci.

Foto: Michal Červený

2./ Kontrola plášťů, kol a centrování

Pokud pláště vypadají opotřebovaně, zpuchřele nebo zploštěle na středním běhounu, namontuj nový pár a dohusti na požadovaný tlak. Podívej se jestli ráfky nehází do stran či na výšku apod. Případná „osmička“ se dá docentrovat pomocí centrklíče, ale pokud nemáš s touto prací předchozí zkušenosti, tak doporučuji dát kolo do servisu.

Foto: Michal Červený

4./ Řazení a brzdy

Speciální péči věnuj brzdám. Vždy před sezónou zkontroluj stav brzdových destiček a vycentruj brzdový třmen vůči kotouči. Případně sešteluj chod brzdových páček pomocí regulačního šroubku. Může být potřeba vyměnit brzdovou kapalinu nebo brzdy odvzdušnit, ale to bych také raději nechal na odborníkovi.

Překontroluj řazení, zda přes zimu, kdy bylo kolo odstavené, nedošlo k zatuhnutí lanek a bovdenů. Případně je vyměň a zkontroluj také rozsah krajních poloh přehazovačky a případně přesmykače. Pozor ať se ti při zařazení na krajní převody nedostane přehazovačka do výpletu zadního kola. Rozsah chodu na krajní polohy se zpravidla provádí pomocí dvou malých šroubků.

Foto: Michal Červený

5./ Kontrola rámu, vůlí, tlumičů a opotřebení

Teď už jen zbývá dotáhnout všechny šrouby a šroubky. Zejména hlavové složení, řídítka, všechny čepy a šrouby na uložení tlumiče a zadní stavby atd. Dle pokynu od výrobce zkontroluj správný tlak ve vidlici i tlumiči. Při testovací jízdě okolo bloku pozorně poslouchej, zda neuslyšíš nějaké podezřelé nerytmické zvuky. Mohly by být ukazatelem skryté závady - může to být jen špatně vyčištěné místo, špatné ložisko nebo něco vážnějšího v podobě praskliny. Praskliny kdekoli na rámu či jinde nepodceňuj! Tlumič i vidlice by měli projít pravidelnou kontrolou v servisu, většina výrobců udává po dvou letech, ale to je samozřejmě hodně individuální.

Foto: Michal Červený

6./ Kontrola nášlapných pedálů a sedlovky

Pokud používáš nášlapné pedály, tak je nezapomeň promazat a mysli také na obuv a kontrolu dotažení kufrů. Pohlídej si správný chod a nastavení systému při vypínání, ať se vyvaruješ nepříjemným pádům. Jestli je tvé kolo vybaveno teleskopickou sedlovkou, zkontroluj jeji bezproblemový chod.


Využij nabídku na 25% slevu na servis od Future Cycling (do 5.3.2021), v případě zájmu nás kontaktujte telefonicky nebo emailem a při objednávce na servis uveďte "SLEVA KPŽ 25%”.

Mnoho štěstí a hezký vstup do sezóny přeje Kristián Hynek
a tým FUTURE CYCLING BIKE & COFFEE SHOP

Jak umýt kolo
Autor

Jestli nám má kolo dlouho vydržet a pokud nechceme dávat těžké peníze za servis, je potřeba ho pravidelně čistit. Jediný správný a léty prověřený způsob, jak vyčistit kolo, je vzít kýbl s jarem a houbu a umýt ho pořádně vodou. Že prý voda kolu škodí a je lepší ho tedy nemýt, to říkají jen lidé, kteří, jsou líní se do toho pustit. Voda ve skutečnosti při mytí napáchá méně škody než třeba nalepený prach na řetězu, který ohobluje vše okolo. Není totiž ani tak důležité mít čistý rám, jako mít stále čistý řetěz a pastorky.

Pokračovat ve čtení

Kristian Hynek

Autor Kristian Hynek

Autor je Mistr Evropy, držitel jedné stříbrné a dvou bronzových medailí ze světových šampionátů a vítěz jednoho z nejslavnějších a nejnáročnějších závodů na horských kolech Cape Epic.

Majitel: www.futurecycling.cz 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé