Jak se na kole nebát

Autor

Kolo máme, o předpisech už také něco víme. Je čas udělat první čárky v soutěži Do práce na kole! Mnozí z vás ale v městském provozu teprve začínají jezdit a možná mají i trošku strach. Dnes ho zkusíme rozptýlit a přidáme i několik rad pro ty zkušenější.

Jak se na kole nebát

Pokud na kole ve městě začínáte, jděte na to postupně. Skočit nohama (resp. kolama) rovnou doprostřed dvouproudé křižovatky by vás mohlo trochu vylekat. Začněte třeba vyjížďkou na nákup nebo na kafe za přáteli a vezměte to klidnými ulicemi. Ptáčci cvrlikají, pozor babička na přechodu - žádná věda, že? Pojďme na další stupeň - cestu do práce. Klikněte na mapu Prahou na kole (funguje i pro většinu velkých měst), zadejte start a cíl a zvolte nejlehčí „zelenou“ variantu. Možná bude trochu delší, ale za to povede třeba parkem. Klídek? Můžeme přestoupit na trasu s více auty. Zatím radši vyberte jednoproudou silnici a v ideálním případě si ji projeďte o víkendu, kdy bývá slabší provoz. Vůbec nejlepší je projet si konkrétní cestu s ostřílenějším cyklistou.

  • TIP: Držte se cest, kde jezdí více cyklistů. Auta tu s nimi více počítají.

Až se osmělíte a budete jezdit sami i v hustém provozu, vždy se vám budou hodit tyto zásady:

Nelepte se k okraji

Že máme jezdit vpravo neznamená brousit obrubník nebo parkující auta. Bezpečnější je právě opak - nechte si mezeru tři čtvrtě metru až metr od kraje - nevjedete do kanálu, předmětů na krajnici a hlavně vás neohrozí nečekané otevření dveří zaparkovaného auta. Zpoza zaparkovaných aut taky může někdo nečekaně vyběhnout. Ještě dál od kraje - středem jízdního pruhu - jezděte na kruhových objezdech, v úzkých místech a všude tam, kde vás auta nemohou bezpečně předjíždět.

  • TIP: Ukázalo se, že čím dál od okraje jedete, tím větší je vzdálenost, ve které vás auta předjíždějí.

Jezděte čitelně

Ukazujte. Když všichni ví, že budete odbočovat, a tak vám na to dají víc času i místa. Cyklista má sice povinnost ukazovat jen před křižovatkou, ukazujte ale radši vždy, když měníte směr (z pruhu do pruhu, předjíždíte apod.). Vždycky se přitom ohlédněte. A jestli máte zablokovanu krční páteř, pořiďte si zpětné zrcátko:-)

 

Odbočení vlevo

Obávaným manévrem jízdy na kole v provozu je odbočování vlevo na křižovatce. S přehledem to zvládnete následovně: 

1. ohlédnete se

2. ukážete

3. zaberete si pro sebe pruh, jedete prostředkem (stále ukazujete, auta jedou za vámi)

4. pozor, dáte přednost protijedoucím vozidlům (klidně zastavte při levém okraji svého pruhu, stále ukazujte)

5. když protijedoucí auta odjedou, odbočíte

  • TIP: Pozor na odbočování přes koleje. Ty zvlášť za mokra kloužou. Přejíždějte je pokud možno rovně a čím víc nakolmo, tím líp.

Svézt se není ostuda

Nenechte se odradit obtížnými úseky, které možná vaši cestu protínají. Překonejte je „MHDéčkem“. Metro i vlaky jsou kolům přizpůsobené už dávno, na palubu vás s kolem zdarma vezmou všechny pražské přívozy a dokonce i některé tramvaje (viz tramvajové výtahy).

Jděte do toho s dobrou náladou

A je to. Možná to pro vás bude ze začátku nezvyklé, ale na kole všeobecně platí, že čím více asertivity (nikoli agresivity) projevíte, tím bezpečnější budou vaše cesty. A nezapomeňte na úsměv. Usmívejte se na řidiče i ostatní cyklisty - vždyť jízdou na kole prospíváte sobě i svému okolí!

Mnoho dalších rad najdete v seriálu „Jezdíme v provozu” na portálu Prahou na kole.

Postavte tým s kolegy, zaregistrujte se a jezděte v květnu Do práce na kole.  Můžete vyhrát skvělé ceny a ještě udělat něco pro sebe i živnotní prostředí.

Článek jsme připravili ve spolupráci s portálem Prahou na kole a spolkem Auto*Mat (organizátorem soutěže Do práce na kole).

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest