Jak se (z)rodila horská kola…

Autor

Začalo to v podstatě velmi nevinně. Jako zábava party cyklistických nadšenců lehce šmrncnutých obdobím hippies, pro které nebyla obyčejná cyklistika už dostatečně nabitá adrenalinem. A tak si nějaký přidali sami. Stačil k tomu kopec Mount Tamalpais v pohoří Marin Hills v Kalifornii. Nebo přesněji prašná požární silnice prudce padající z kopce dolů. Pak už byl jen kousek k prvnímu závodu, který nesl název Repack. Poprvé se jel v říjnu roku 1976.

Jak se (z)rodila horská kola…

Pokud byste už tehdy čekali bitvu vytuněných horských speciálů, nestačili byste se divit. Z kopce dolů se vrhali cyklističtí dobrodruzi na kolech, pro které má čeština naprosto výstižné označení: stará plečka. Kola, nebo spíš vraky či šrot, pamatující leckdy ještě i světovou válku měla jediný převod a protišlapací brzdu v zadním náboji. Při jízdě z kopce se v něm doslova pálila a vypařovala vazelína. I proto po jedné dvou jízdách se musela znovu doplňovat, což vystihuje anglický výraz repack. Odtud je odvozen název závodu.

Při premiéře závodu Repack dorazil do cíle z desítky závodníků jediný, ale spustila se tím lavina, která během následujících let zaplavila celý svět. Řeč je o fenoménu horských kol, která se pro cyklistiku stala doslova živou vodou.

A všechno začalo právě na tomhle kopci. I proto, že postupně účastníci těchto závodů začali svá kola vylepšovat a později stavět nová. Na kolech se objevily přehazovačky a bubnové brzdy, které nahradily ty v náboji zadního kola. Těm se totiž leckdy stávalo, že vypověděly službu, což byl při strmosti rozbité cesty pro jezdce problém. Vylepšovalo se i vybavení cyklistů. Po prvních pionýrech v džínách a košilích se začali objevovat jezdci s helmami, chrániči kolen a loktů.

A mezi nimi Charles Kelly, Gary Fisher a Tom Ritschey. Tak dlouho se věnovali vylepšování svých kol, až v roce 1979 založili společnost Mountain Bikes, která začala vyrábět horská kola. A jen tak mimochodem, Gary Fisher, o němž se nejčastěji hovoří jako o duchovním otci horských kol, také startoval na Repacku a trať dlouhou přibližně tři a půl kilometru sjel ze všech nejrychleji.

 

Název mountain bike, tedy horské kolo, se poprvé objevil až někdy v roce 1979, ale během krátké doby tahle lavina, odstartovaná několika cyklistickými blázny, doslova zaplavila celý svět včetně České republiky. I u nás se začala horská kola vyrábět, po prvních nesmělých pokusech naplno až na začátku devadesátých let minulého století.

Vzpomenete si ještě, jak první horská kola vypadala? Růžovo-bílá barva byla nepřehlédnutelná, kola byla těžká, přesto se stala mezi lidmi hitem. Odpružené vidlice ani zadní odpružení v té době neexistovaly. Základem „horáku“ byl většinou ocelový rám, sem tam se používal na rámy jako materiál hliník, až mnohem později se začalo experimentovat s karbonem či titanem. Měnily se komponenty. Současná podoba horských kol, to je už zcela jiná píseň…

Zdroj ilustračních foto: Shutterstock.com

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé