KDO JEZDÍ NA KOLE, „NEZLOBÍ“

Autor

Kolo = dobrý kamarád 

Dětská cyklistika zažívá boom: rozšiřují se možnosti, zlepšuje se výbava, a především roste i zájem samotných dětí. Pohyb by měl být samozřejmou součástí života dětí i celé rodiny, pravidelná pohybová aktivita udržuje v dobrém zdravotním i duševním stavu. Bez správné motivace ale malé sportovce sport bavit nebude. Poradíme vám, jak motivovat a dělat cyklistiku „hravou“ a zábavnou. 
 

KDO JEZDÍ NA KOLE, „NEZLOBÍ“

Sportovní rodiny, ty se mají, ale…

Potomci vášnivých cyklistů brázdí na rodinných výletech stezky v podstatě už od plenek. Právě tito rodiče jdou příkladem, efektivně motivují k trávení volného času v sedle kola třeba v Krkonoších, na Šumavě nebo při dětských závodech KOLA PRO ŽIVOT. Pro děti těchto rodin se tak pohyb stává přirozenou součástí života.  Co ale dělat, když děti chtějí sedět u tabletu nebo mobilu a ztrácí o sportování zájem?  

Co rodič nebo odborník, to názor. Ptáme se a získáváme pro vás různé postřehy. 

1. NÁZOR

 „Cyklistika musí děti hlavně bavit“

Tipy Andrey Duchoňové, sportovní instruktorky dětí, studentky FTVS UK, aktivní cyklistiky lyžařky. 

Patří malé dítě na kolo nebo je to především rozmar rodičů, kteří jsou vášniví cyklisté? A od kolika let je vhodné začít? 

Rozhodně děti na kolo patří, je to zdravý sport i rozptýlení. Do přibližně dvou a půl let je ideální odrážedlo, kde se naučí držet rovnováhu a ovládat řídítka, zhruba od tří let tedy mohou „přesedlat“ na kolo. Nicméně pozor, příliš ambiciózní rodiče nereflektující schopnosti svých ratolestí mohou kolo dítěti znechutit, děti ze sportu musí mít radost a těšit se jako na ostatně jakýkoliv jiný sport. 

2. NÁZOR 

„Kolo je kamarád“

Pan Bidon, táta, maskot, hlava cyklistické rodiny KOLO PRO ŽVOT. 

Jak zabavit a motivovat malé bikery a bikerky k pohybu a jízdě na kole? 

Nepochybně bych doporučoval pestrý, pravidelný pobyt venku. Žádné pídě asi nenalákáte na procházku s rodičem, ale pokud s sebou vezmete kolo, určitě bude váš společný pobyt radostnější. Kolo je kamarád, vítaná změna. V parku na louce jednoduše připravíte pro své ratolesti dovednostní soutěže na kole, např. slalom mezi šiškami (kameny, klacky), závody k nejbližšímu stromu, nebo se zúčastníte dětských závodů NOVA JUNIOR TROPHY anebo Family jízdy v rámci KOLA PRO ŽIVOT, kterou je možné zdolat i s dětským vozíkem.

3. NÁZOR 

„Pozor na nejčastější chyby v rámci  výběru kola a posedu“

Roman Blažek, táta dvou dětí, milovník sportu, který vytvořil značku, specializující se pouze na dětský sportovní sortiment (BEANY).

Nejčastější je právě špatná výška sedla, další věc je dlouhý představec, kvůli kterému je dítě příliš natažené. Někteří výrobci dělají rámy velmi dlouhé, protože pouze zmenšili dospělé kolo, aniž by vzali v potaz poměr tělesných proporcí dítěte. Dále pak šířka řídítek, měla by být na šířku ramen plus pět až deset centimetrů. S širšími řídítky malý jezdec ztrácí stabilitu a hůře zatáčí. Když jsou ruce naopak moc u sebe, nemá dostatečný prostor k dýchání.  

Dobré rady pana Bidona! 

Cyklistika = kamarád!

K pohybu patří hry, výzvy a tmelí rodinu. 

Těžké kolo je zabiják radosti z pohybu malého bikera. 

Pozor na správný posed! 
 

Kolo pro život má nového maskota
Autor

Holky, kluci, malí i velcí cyklisté, 

víte vlastně, co znamená „bidon“? No přeci láhev na vodu. Slovo je převzaté z francouzštiny, kde znamená „plechovka, bandaska“. Bidony jsou nezbytností pro cyklisty, ale i pro vyznavače dalších sportů, kde je nutné mít pití okamžitě a lehce po ruce.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé