Kolo pro ŽENY

Autor

Jistě se mezi vámi ženami najdou takové, které se již od dětství proháněly na horském kole nebo silničce. Pak možná přišla krátká pauza, nové priority, zájem o jiné koníčky nebo rodina, a dnes se opět k tomuto krásnému sportu vracíte. Dobře děláte. Cyklistika má mnohé pozitivní efekty. Ženy do závodního pelotonu patří.  

Kolo pro ŽENY

Kolo pro zdraví 

Sport, cyklistika a pohyb vůbec by měl být pro každého z nás taková samozřejmost jako fakt, že dýcháme. Nutno dodat, že vše je individuální a že záleží na kondici a na zdravotním stavu té které ženy. Typická otázka většiny cyklistek zní: Je cyklistika vhodný sport pro něžné pohlaví? Neexistuje jediná odpověď. Vše má svá pro a proti. 

Pětkrát ANO!

  1. Lékaři se domnívají, že jízda na kole je jednou z nejlepších sportovních aktivit, je vhodná pro téměř všechny věkové kategorie a ženy s nejrůznější kondicí.

  2. Kolo nevyužívá celkovou hmotnost vašeho těla, tím pádem nezatěžuje kloubní systém tolik jako jiné aerobní aktivity. 

  3. Cyklistika je pro tvarování ženského těla lepší než třeba běh a fámy o silných stehnech jsou nesmysl. Pro aktivní spalování tuku se doporučuje právě jízda na kole.

  4. Vyjížďky na kole dopřávají tělu zdravý pohyb ve volné přírodě, získáváte příjemný pocit únavy, chuť na dobré jídlo. 

  5. Cyklistika sehrává i svou společenskou roli. Získáte více společných zážitků se svým partnerem, přáteli nebo s rodinou. 

 
Kolo pro život (partnerský) 

Cyklistika plní také úlohu společenskou, pomáhá partnerům (kamarádům) najít společnou řeč. Vyjížďka či závod je čas, kdy mají partneři možnost zažít něco nového, netradičního a získat společné zážitky. Odpočinout si od běžného života, starostí a stereotypů. Jistě nám dáte za pravdu, že pár pěkných fotek ze společně strávených víkendů na kole a láhev dobrého vína mohou příjemně vyplnit nejeden večer. Vlastně stačí mít fantazii a může to stát opravdu za to! 

Kolo pro rodinu

Rodina může být dokonalým cyklistickým týmem, kde jeden podporuje druhého. Výhod je opravdu mnoho: Děti mají nějaký trvalý zájem a nemají čas se jen tak „poflakovat“. Máma s tátou nejsou jen rodiče, ale i kamarádi a týmoví kolegové. Závody na kole mohou být super zábava.

Kolo jako výzva 

Výzvy ke sportu patří a samozřejmě i závody. Zde jsou naše tipy pro cyklistky z dílny KPŽ! Již žádné výmluvy a užijte si víkendy v sedle. 

Pro hobby bikerky, které chtějí zapojit i cyklistický potěr a rodinu. 
Bikefest Hluboká Kooperativy 

Pro cyklistky srdcařky, které si chtějí „zamakat“. 
Šumavský MTB Maraton Kooperativy

Pro jezdkyně požitkářky, které rády kombinují sportovní zážitek s požitkem v podobě dobrého vína.  
Znojmo Burčák Tour Kooperativy

Zeptali jsme se:

Kateřiny Neumannové, běžkyně na lyžích a cyklistky, olympijské vítězky a mistryně světa v běhu na lyžích. Stále aktivní sportovkyně aktuálně úzce spolupracuje s FTVS UK a také je komentátorskou expertkou ČT sport a ČRo Radiožurnál sport. 

Co ti kolo dalo a vzalo? 

Přiznám se, že těžko hledám něco, co by mi kolo vzalo. Určitě jsem s ním zažila pár těžkých okamžiků, když mě na Šumavě překvapilo šeredné počasí a zmrzla jsem na kost. Taky bylo pár odřenin, ale naštěstí nic hrozného a šrámy se brzy zahojily. 

Kolo mi naopak dalo sport, který budu snad moci dělat až do důchodu i později. Poznávám díky němu krásná místa, na která bych nedojela autem ani nedoběhla pěšky. To, že jsem okolo cyklistiky poznala řadu lidí a některé lze považovat za dobré kamarády, je skoro samozřejmostí. V době mé aktivní kariéry na lyžích byla cyklistika únikem do jiného světa a do jiné party lidí.

Jitky Čábelické, cyklistky, trojnásobné mistryně České republiky v cross country. 

(Foto - Michal Červený)

K závodění na horských kolech se dostala díky staršímu bratrovi Janovi a svému otci. Později k závodům XC přidala i cyklokros a silnici. 

Co ti kolo dalo a vzalo? 

Kolo má v mém životě místo už několik let. Je to pro mě životní styl, který miluji, a navíc se tato zábava stala mou profesí. Díky závodům hodně cestuji, poznávám nová místa a lidi. Mám ráda různorodost a volnost, kterou kolo přináší. Jednou jsem v horách v terénu, jindy na silnici. 

Sportovní život mě naučil lépe poznat své tělo, pečovat o něj a posouvat hranice. Zároveň je tento život někdy ubíjející. Většinu roku strávím v zabalené tašce a přesouváním z místa na místo. Trénink se jede za každého počasí a prostě občas bolí. Zároveň je třeba si lépe hlídat stravu a omezit účast na akcích. Ale v součtu je takový život krásný, převažuje to pozitivní a chci si ho užít, dokud můžu.

Hanky Topolovové, aktivní sportovkyně, sportovní novinářky, aktuálně působící na FTVS UK, kde má na starosti oblast cyklistiky. 

Co ti kolo dalo a vzalo? 

Jednoznačně převyšuji pozitiva. Horské kolo, silnička, aktuálně i gravel vstoupily do mého života až v pozdějším věku a byla to láska na první šlápnutí. Úplně jsem jízdě na kole propadla. Cyklistika je krásný sport, který dodá potřebné endorfiny, přináší radost z pohybu umocněnou možností poznat krásná místa, kam se jinak člověk nedostane. Dalším důležitým aspektem je poznání skvělých lidí. Již léta jezdím na Tour de France, kde tento koktejl umocňuje výjimečná atmosféra. Ten pocit, když vystoupáte na pověstné kopce jako je Turmalet, Mont Ventoux, kde za pár hodin pojede peloton, je prostě famózní. Věřte, že když už nemůžete, ale pak to zvládnete, zažijete jeden z top pocitů překonání sama sebe. Podobně je to i při závodech. To je výzva, sezóna začíná. 

Obavy jsou zbytečné, kolo je pro ženy! Cyklistika a aktivní život se staly i pracovním posláním a je skvělé vidět holky, ženy i slečny, jak postupně získávají dovednosti a objevují radost z pohybu. Pozitivních dopadů cyklistiky je opravdu mnoho. Na závěr si neodpustíme typický příklad. Váš partner má narozeniny. Vy si marně lámete hlavu, co mu koupíte za dárek. Nyní přichází ke slovu cyklistika. Vy si vzpomenete, že partner již delší dobu mluví o nových pláštích, startovném na závodech KOLA PRO ŽIVOT – a dárek, který udělá radost, je na světě. 
 

Cyklistická sezóna pomyslně klepe na dveře
Autor

Už žádné výmluvy o absenci najetých kilometrů a další. Startovné a „permice“ seriálu Kolo pro život 2023 jsou již v prodeji. To je výzva, která se neodmítá. Pojďte si sestavit svou termínovku závodů a současně získat nejlevnější startovné. Prvních 200 registrovaných závodníků navíc získá ponožky od značky Lawi – ZDARMA. 

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé