Otvírák cyklistické sezony! Bikemaraton Beroun Kooperativy

Autor

Žádné výmluvy a vzhůru do sedel, abyste natočili své první závodní kilometry. Berte naši výzvu, prosím, s nadsázkou, zveme vás na první závod seriálu Kolo pro život do královského města Beroun. Ať už jste nadšení amatéři nebo cyklističtí profíci, držíme vám místo ve startovním poli. Berounský maraton je akce s dlouhou historií, cyklistický duch tu na vás číhá po celé trati. Samotný Beroun je krásné město obklopené téměř ze všech stran kopci, lesy a výletními místy, například Karlštejnem, Svatým Janem pod Skalou, Koněprusy. Takže na své si tu přijde i vaše rodina, která si užije prima výlet a na tatínka či maminku pak počká v cíli.

Otvírák cyklistické sezony! Bikemaraton Beroun Kooperativy

Podívejme se na tratě 

Cyklistky/sté si mohou vybrat hned ze dvou tratí: trasa B měří 51 kilometrů a má 1234 výškových metrů, trasa C je dlouhá 33 kilometrů s převýšením 733 metrů. Tratě jsou vyladěné, nahoru, dolů, žádné odpočívání. Pojede se i na pověstný kopec Děd se stejnojmennou rozhlednou ve výšce 492 metrů. Nechybí ani úseky podél Berounky do cíle. Lávka přes Berounku a poslední kilometr po louce. „Hodně jsme si mákli a snažili se o zatraktivnění tratí, udělali jsme lepší technické pasáže,“ líčí ředitel závodu Sváťa Fořt. Start je na náměstí v Berouně a zázemí je v docházkové vzdálenosti. 

Táta na kole a rodina na výletě

Samozřejmě nechceme dámy degradovat, třeba to právě ve vaší rodině bude obráceně. Maminka na kole a táta s rodinou na výletě nebo jako support cyklistického potěru. Připravena je i pohodová trasa D – Family jízda s délkou 21 km a dětské závody NOVA Junior Trophy pro malé závoďáky všech kategorií včetně odrážedel. Pro místní děti je díky spolupráci týmu KPŽ a města Beroun startovné zdarma, stačí  v rámci registrace zadat slevový kód JTBEROUN23. Tímto však zdaleka program nekončí, v sobotu si na své přijedou kluci z Bike O’clock a v neděli se budou v kempu pálit čarodějnice. 

Kolik závodníků se postaví na start? 

„Nemáme žádný stanovený limit, budeme rádi, když se závodníků zúčastní co nejvíce. Vážíme si opory města Beroun, které podporuje cyklistiku, sportování rodin a je k závodu velmi pohostinné. Všechny za celý náš tým srdečně zvu,“ říká Tomáš Pravenec, ředitel pořádající agentury Petr Čech Sport.

Zeptali jsem se Dušana Tomča, místostarosty města Beroun: 

  1. Beroun na tým KPŽ spolu úzce spolupracují, na co se mohou účastníci letos těšit? Podporujeme pohyb dětí, a proto mají malí cyklisté startovné zdarma. Současně jsme spojili a vytvořili Dětský den s bohatým programem (pátek). 
  2. Závodníci i jejich rodiny budou jistě rádi za tipy, co v Berouně neminout, jaká místa navštívit? Protože budou návštěvníci závodníci/sportovci, určitě lze doporučit návštěvu našeho krytého bazénu Tipsport laguny. Zejména Ti co přijedou s dětmi by neměli vynechat návštěvu parku Městská hora, kde kromě vyžití pro nejmenší máme naše medvědy Kubu a Matěje. Ale určitě je třeba nezapomenout na historické centrum našeho královského města spolu se dvěma galeriemi a muzeem keramiky. A i když budou někteří po závodě určitě unavení, jako bonus doporučuji výlet po cyklostezce do Srbska, na Tetín nebo do Svatého Jána pod skalou.
  3. Jak vy osobně vnímáte sport, cyklistiku v Beroune, proč má podpora sportu smysl? V posledních letech (ještě před Covidem) se ukazuje, že cyklistika a cykloturistika je nejrozšířenější sport v naší zemi. Asi se není čemu divit, protože přináší řadu sportovních, ale i kulturních a společenských zážitků. A to na jakékoli úrovni a v jakémkoli věku. Je možné bez nadsázky říci, že Beroun a Berounsko je cyklistice zaslíbený. V sezóně, ale i mimo ní jezdí v našem městě i jeho okolí cyklistů velké množství. Snažíme se tomuto trendu jít naproti a zlepšovat cyklistickou infrastrukturu, a to nejen v Berouně, ale ve spolupráci z destinační agenturou Berounsko i s okolními obcemi, které si důležitost cyklo dopravy uvědomují. Velkým počinem v tomto směru bylo, ve spolupráci s Nadací Tipsport, zavedení sdílených elektrokol v našem městě a několika okolních obcích. Tento projekt ukázal, že pohyb na kole má smysl. A že má mnoho podob a využití. Samozřejmě, že v našem městě podporujeme i ostatní sporty. Hlavní těžiště podpory je pro děti a mládež, kde se nám každoročně daří zvyšovat už tak velkou pestrost nabídky sportu. Chystáme letos v červnu i novinku v podobě Veletrhu sportů. Zároveň se nám, v rámci podpory vzdělávání v MŠ a ZŠ podařilo rozjet dva projekty (Lokomoce a Trenéři doškol) na podporu zdravého vývoje našich dětí a zlepšení jejich pohybových dovedností. A že to má smysl? No, samozřejmě. Sport a pohyb má na všechny jednoznačně pozitivní vliv a to jak na fyzické, tak i duševní zdraví v každém věku.

O zajímavosti tu není nouze

Věděli jste, že mezi rodáky Berouna a okolí patří např. spisovatel František Nepil (Hýskov), moderátor a zpěvák Leoš Mareš nebo hokejista a mistr světa Martin Růžička? Ještě zavzpomínejme na porevoluční cyklické značky. Z Berouna pochází Šírer, firma, která od roku 1990 vyráběla zakázkové rámy, vycházela z tradic italského designu a k osazení používala kultovní sady CAMPAGNOLO. 

Malý kvíz 

Položíme vám 3 otázky, a pokud je odpověď ANO, nesmíte na startu Bikemaraton Beroun Kooperativy chybět.

  1. Rádi se svezete v lese, závodíte a před prvním kořenem to neotočíte na pivo? 
  2. Chcete šlapat za „svý“ a zamakat si?
  3. Hledáte místo a program i pro rodinu?  

Podtrženo, sečteno. 

  • Čekají vás atraktivní bikové trasy v blízkosti Berouna.
  • Nebude chybět závěr tratě kolem Berounky.
  • Zázemí je v Campu Na Hrázi, účastnici se tak mohou ubytovat přímo v areálu akce. Můžete přijet s vaším obytňákem, dodávkou anebo můžete přespat ve stanu.
  • Radost uděláte sobě i celé rodině – místo je ideální pro víkendový výlet.
  • V zázemí je připraveno mnoho atrakcí a páteční program pro děti. 
  • Berounské děti mají startovné zdarma.
  • Místo je dostupné po dálnici.

Cyklistická sezóna pomyslně klepe na dveře
Autor

Už žádné výmluvy o absenci najetých kilometrů a další. Startovné a „permice“ seriálu Kolo pro život 2023 jsou již v prodeji. To je výzva, která se neodmítá. Pojďte si sestavit svou termínovku závodů a současně získat nejlevnější startovné. Prvních 200 registrovaných závodníků navíc získá ponožky od značky Lawi – ZDARMA. 

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé