Předsevzetí lepšího cyklisty: zapojit se, odpojit se i zaplatit

Autor

Ohňostroje dozářily, šampaňské k Novému roku je fuč a změna letopočtu značí čas pro to, abyste si nastavili nové cíle do příštích dvanácti měsíců. Novoroční předsevzetí sice statisticky nevydrží příliš dlouho, ale když je zvolíte rozumně a budou dávat smysl, může být rok 2022 zase o kus lepší. Co to zkusit s těmito nápady?

Předsevzetí lepšího cyklisty: zapojit se, odpojit se i zaplatit

Najít si parťáka

Cyklistika je z podstaty společenská záležitost a pokud jste v oboru (nebo v novém bydlišti) noví, je peloton místních cyklistů skvělým způsobem, jak se na kolo dostat, někdy se donutit a snad se i zlepšit. V každém městě objevíte o víkendu skupinu, která se někdy a někde sráží a vyráží na švih. Jen pozor, abyste kápli na tu pravou co do rychlostí i vzdáleností.

Vyfouknout ego

Jen proto, že barva vaší přilby ladí k barvě treter, ponožky šplhají do půlky lýtek a vaše kolo stojí víc než slušné bazarové auto, se kolem nemusíte prohánět s nafoukaným egem.

Mávněte na protijedoucího cyklistu na elektrokole, nebo pozdravte pomalejšího borce, když ho budete předjíždět. Sdílíme přece všichni stejný koníček. A stará pravda říká, že cyklistika je jen jedna.

Vypnout Stravu

Tahle platforma je skvělý nástroj pro trénink a taky virtuální soutěžení s přáteli, ale někdy se můžeme až příliš zamotat do sbírání KOMů a zapomenout u toho na čirou radost z jízdy. Co si jednou za měsíc vyčlenit den, kdy necháte všechny měřiče doma, nasednete na staré ocelové kolo, prostě se jen tak projedete a místo čísel budete sledovat krajinu vůkol?

Najít si kouče

Jistě, bude to stát nějakou kačku, ale trenér může vaši přípravu posunout na další level. Zkušený kouč sestaví plán, dodá motivaci, kdyby ta vaše měla uvadat, a reaguje na změny, třeba zranění během roku. I v Česku jsou služby, které z hobíka dokážou udělat závodníka.

Přihlásit se na závod

Nic vaši cyklistickou motivaci neudrží víc než dlouhou dobu předem uhrazené startovné na nějaký závod.

L’Etape Czech Republic by Tour de France
Profil L’Etape Czech Republic by Tour de France. No řekněte, neláká vás účast?

Hobby maratony nestojí „dvacku“ a když už několik set nebo tisíc zaplatíte, budete se vám hůř z tréninkových jízd omlouvat a vymlouvat. Věřte, že bez nich bude váš závodní den katastrofou.

Nezapomínat 

Kolo vám nikdy nic vyčítat nebude, protože mluvit neumí, ale nakonec vám to stejně spočítá. Je tak snadné, jakmile dorazíte domů z vyjížďky, svůj „zalískaný“ stroj opřít o zeď a jít se věnovat něčemu dalšímu.

Ale pár minut s vodou (pokud jsou nánosy bláta takové) nebo i jen hadříkem a olejem (po suché jízdě) prodlouží životnost vašeho bicyklu a jeho komponentů. Slyšeli jste už o tom, že náhradní díly nejsou a nebudou?

Zlepšit se v kopcích

Pokud nejste hubení jako oteklá nit, pak pro vás bude vrchařské umění tou nejtěžší součástí cyklistiky. Bohužel neexistuje žádná zkratka ke zlepšení v kopcích – prostě jen musíte na silnicích napříč vrstevnicemi trávit víc času.

Nastavte si cíl nastoupaných metrů na každý týden a postupně navyšujte. Pak se Contador může začít bát.

Uvést kamaráda

Trocha altruismu na závěr – cyklistika je tvrdý a nebezpečný sport, pokud se do něj chcete zanořit sami a bez patřičného vedení. Vezměte tedy kamaráda nebo člena rodiny, který o kolo projevil zájem, pod svá křídla a ukažte jim cestu.

Není nutno rovnou kupovat nášlapné pedály a drtit stovky, ať postupují svým tempem a brzy budete mít nového cyklistického parťáka. Tak ať je jich v roce 2022 co nejvíc, stejně jako zdraví a kilometrů v sedle!

Jak vybrat světlo pro noční jízdu?
Autor

Krátké zimní dny donutí mnoho cyklistů zalézt za pec, spousta jezdců ale kolo neodkládá a usedá za řídítka bez ohledu na podmínky. Nemyslíme teď jen ranní či večerní dojíždění za prací, ale plnohodnotnou noční MTB zábavu. Pokud i vy chcete vyzkoušet kouzlo „nightridu“, budete potřebovat především kvalitní přední svítilnu.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé